koop nu de Startersbundel

Het ondernemersverhaal van Joanne

Het ondernemersverhaal van Joanne

In deze rubriek vertellen ondernemers hun inspirerende verhaal. Waarom zijn ze ondernemer geworden? Wat zijn hun high- en lowlights als ondernemer? Welke tips hebben ze voor startende ondernemers? In deze editie het ondernemersverhaal van Joanne van Exclusief Design. En het bijzondere is: Joanne richtte haar bedrijf op toen ze nog maar 17 was! Ik spreek de inmiddels 18-jarige ondernemer over haar avontuur.


Waarom ben je ondernemer geworden?

Eigenlijk ben ik in het ondernemerschap ingerold. Ik had als klein kind nooit de droom om ondernemer te worden in de creatieve branche. Sterker nog: ik wilde eigenlijk docent worden. 

Op mijn 16e, in januari 2022, startte ik met het maken van logo’s. Dat was echt nog als hobby. Ik deed dat vooral gratis voor familie, vrienden en wat kennissen. 

Vanaf mei 2022 begon het al snel serieuzer te worden. In die tijd was ik nog druk bezig met een thuisstudie VWO (i.v.m. mijn chronische ziekte). Dus ik had daarvoor ook niet de tijd om er full-time mee bezig te zijn. 

Na mijn examens, in mei 2023, ben ik echt gestart met ondernemen. Nog voordat ik wist of ik geslaagd was, heb ik mijn bedrijf, Exclusief Design, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. 

Omdat ik toen nog 17 was, moesten mijn ouders ook tekenen voor akkoord zodat ik mijn bedrijf kon inschrijven bij de KVK. Mijn broer is toen met me meegegaan naar de afspraak. Vanaf toen is het echt heel snel gegroeid!

Gelukkig ben ik geslaagd en tijdens mijn diploma-uitreiking was er speciale aandacht voor mijn bedrijf. Dat vond ik echt leuk om te horen! 

Hoe reageerde je omgeving op je ondernemerschap? 

Mijn ouders, familie en vrienden zijn heel supportive. Ze waren wel verbaasd dat ik geld ging verdienen met het maken van de logo’s. Iedereen dacht toen nog dat ik zou gaan studeren. Maar een studie volgen of in loondienst gaan zie ik niet zo snel gebeuren. Ik ben nu full-time aan het ondernemen en bevalt me heel goed. 

Wat vind je mooi aan het ondernemerschap? 

Vooral de vrijheid. Je hebt de touwtjes als ondernemer echt zelf in handen. Ik hou ervan dat als ik een idee heb, ik dat direct kan uitwerken en kan lanceren. Ik heb ook zelf contact met mijn klanten en bepaal zelf mijn eigen regels. Dat is zeker met mijn gezondheid een fijn voordeel. 

Wat is je highlight geweest als ondernemer?

De inschrijving bij de Kamer van Koophandel was echt een mijlpaal. Dat is ook allemaal zo snel gegaan. Mijn eerste klanten haalde ik vooral binnen via Instagram. Pas veel later heb ik mijn website gelanceerd. Ik had nooit durven dromen dat het zo snel zou kunnen gaan. 

Daarnaast zijn er veel highlights geweest afgelopen jaar. Zo heb ik een grote investering gedaan in een nieuwe iMac. Die heb ik echt nodig zodat ik met de beste software kan ontwerpen. Ik had alleen niet verwacht dat ik die zo snel zou kunnen aanschaffen. 

In augustus heb ik mijn eigen kantoor ingericht. En mijn 100e klant, dat was ook echt een leuk hoogtepunt die eerder kwam dan verwacht. 

Waar kan niemand je op voorbereiden? 

Het ondernemerschap zelf wordt echt enorm onderschat. Je wordt echt in het diepe gegooid. 

Je kunt je eigenlijk nergens op voorbereiden. Want iedere ondernemer, ieder proces en iedereen is anders.

Waar ik me ook niet op had voorbereid, zijn de concurrenten en hun tarieven. In de creatieve branche zie je toch veel mensen werken met gratis of goedkopere software. Daarom kunnen ze hun ontwerpen goedkoper aanbieden dan ik kan. Daar was ik niet op voorbereid. 

Welke tip zou je startende ondernemers willen meegeven? 

Gewoon doen en niet opgeven! 

Veel mensen gaan aan zichzelf twijfelen. Maar als je een goed idee hebt en je voelt je er goed bij, gaat het ook goedkomen! Doorzetten is een keer meer opstaan dan vallen. 

Het hoeft zeker niet perfect. Als ik terugkijk naar mijn eerste logo’s, zie ik dat die zeker niet perfect zijn. Maar als ik toen niet begonnen was, had ik hier nu niet gestaan. 

Hoe vier je je successen? 

Met grote successen probeer ik er bewust bij stil te staan. Bijvoorbeeld door iets voor mezelf of mijn bedrijf te kopen. Bij elke mijlpaal probeer ik er daarom wel iets leuks aan te koppelen. Dat kan ook zijn dat ik een dagje vrij neem. 

Wat zijn je doelstellingen voor de lange termijn en hoe heb je die bepaald?

Dat vind ik lastig. Eind 2023 heb ik doelen opgesteld voor 2024. Dat heb ik gedaan op basis van de cijfers 2023. Deze heb ik per maand bekeken en verhoogd voor 2024, want ik wil wel groeien! 

Zo had ik mezelf als doel gesteld dat ik gedurende 2024 een nieuwe iMac kon kopen. Maar dat doel had ik veel sneller behaald dan gepland. 

Nu kijk ik vooral per kwartaal en wat ik wil bereiken. Zo wil ik heel graag 1.000 volgers op Instagram (volg Joanne en Exclusief Design hier op Instagram). Het behalen van 250 klanten in 2024 zou super mooi zijn! 

Voor de lange termijn wil ik graag ontwerpen voor een groot bedrijf of een BN’er. Dat lijkt me heel gaaf! En mijn rijbewijs halen en een auto kunnen kopen. Dat is echt een doel voor 2024. 

Meer weten over Joanne?

Bekijk hier de website van Exclusief Design of volg haar via Instagram of TikTok.


Wil jij ook meedoen met de rubriek ‘het ondernemersverhaal van…’ , stuur mij dan een bericht op info@thehappyfinancial.com.

Lees ook de andere ondernemersverhalen:

Nieuwste video's

Ga je zakendoen met het buitenland? 

Let dan goed op met BTW! Stuur je een factuur naar het buitenland, maar dan onderscheid tussen: 

1) Of je binnen of buiten de EU levert; en 
2) Of je goederen of diensten levert; en 
3) Of je levert aan consumenten of bedrijven (is je klant wel of niet BTW plichtig). 

Leveringen binnen de EU 
a) Levering van goederen: 
- B2C (geen BTW plichtige klant): BTW aangifte in land van levering. 
Uitzondering:  10.000 euro omzet, dan Nederlandse BTW (verkoop van digitale diensten vallen hier ook onder). 

One Stop Shop regeling (OSS/ Unieregeling): BTW aangifte in 1 EU land - B2B (wel BTW plichtige klant: check altijd dmv VIES controle of je het juiste BTW nummer hebt ontavangen voordat je de factuur stuurt): 0% BTW (rubriek 3b dus ook ICP aangifte) 

b) Levering van diensten: 
- B2C: Nederlandse BTW (geen ICP aangifte) 
- B2B: BTW verlegd (rubriek 3b dus ook ICP aangifte) Levering buiten EU 

a) Levering van goederen: 
- B2C/ B2B: 0% BTW (rubriek 3a) 

b) Levering van diensten: 
- B2C/ B2B: geen BTW (niet in je BTW aangifte) Let op: check altijd of je het juiste BTW tarief hebt opgenomen in jouw unieke situatie. 

Wil je meer weten over je BTW aangifte? Download dan de handreiking BTW aangifte waarin de BTW aangifte stap voor stap wordt doorgenomen. Nu via thehappyfinancial.com/e-books 

#zzp #ondernemen #belasting #freelance #zakelijk #thehappyfinancial #fy #btw #btwaangifte #internationaal

Meer info, templates, e-books en online colleges via thehappyfinancial.com

Ga je zakendoen met het buitenland?

Let dan goed op met BTW! Stuur je een factuur naar het buitenland, maar dan onderscheid tussen:

1) Of je binnen of buiten de EU levert; en
2) Of je goederen of diensten levert; en
3) Of je levert aan consumenten of bedrijven (is je klant wel of niet BTW plichtig).

Leveringen binnen de EU
a) Levering van goederen:
- B2C (geen BTW plichtige klant): BTW aangifte in land van levering.
Uitzondering: 10.000 euro omzet, dan Nederlandse BTW (verkoop van digitale diensten vallen hier ook onder).

One Stop Shop regeling (OSS/ Unieregeling): BTW aangifte in 1 EU land - B2B (wel BTW plichtige klant: check altijd dmv VIES controle of je het juiste BTW nummer hebt ontavangen voordat je de factuur stuurt): 0% BTW (rubriek 3b dus ook ICP aangifte)

b) Levering van diensten:
- B2C: Nederlandse BTW (geen ICP aangifte)
- B2B: BTW verlegd (rubriek 3b dus ook ICP aangifte) Levering buiten EU

a) Levering van goederen:
- B2C/ B2B: 0% BTW (rubriek 3a)

b) Levering van diensten:
- B2C/ B2B: geen BTW (niet in je BTW aangifte) Let op: check altijd of je het juiste BTW tarief hebt opgenomen in jouw unieke situatie.

Wil je meer weten over je BTW aangifte? Download dan de handreiking BTW aangifte waarin de BTW aangifte stap voor stap wordt doorgenomen. Nu via thehappyfinancial.com/e-books

#zzp #ondernemen #belasting #freelance #zakelijk #thehappyfinancial #fy #btw #btwaangifte #internationaal

Meer info, templates, e-books en online colleges via thehappyfinancial.com

YouTube Video VVVUOE5EY3pBY0NDYkZEV0VFNHNlX2xnLjA2UVVBNjN3RW9V

Ga je zakendoen met het buitenland? Let dan goed op met BTW!

the happy financial 79 minutes ago

Misschien vind je deze artikelen ook wel interessant

Wil jij ook direct goed aan de slag als zelfstandig ondernemer?

Download dan hier de startersbundel met het ebook ‘De Praktische Gids voor Startend Ondernemers’ en de 4 meest gebruikte Excel templates. Nu met 35% korting!