In deze rubriek vertellen ondernemers hun inspirerende verhaal. Waarom zijn ze ondernemer geworden? Wat zijn hun high- en lowlights als ondernemer? Welke tips hebben ze voor startende ondernemers? In deze editie het ondernemersverhaal van Nikkie van Paperdork


Vier jaar geleden verkocht ik mijn eerste bedrijf: een webshop. Niet omdat het niet goed ging (integendeel), maar ik was onder andere de administratie helemaal zat. En nu? Nu ben ik mede-oprichter en eigenaar van een snelgroeiende start-up op het gebied van boekhouding, genaamd Paperdork. Als iemand dat een paar jaar geleden tegen me had gezegd dan had ik je keihard uitgelachen. En dus neem ik je graag mee in mijn ondernemersverhaal. 

Ik voelde me dom als het ging om onze boekhouding

De administratie en ik waren geen vrienden. Onze eerste boekhouder was vrij ouderwets. Regel voor regel moest ik de bestellingen van onze webshop overnemen in een Excel bestand. En naarmate de webshop ging groeien werd dat een behoorlijk intensieve bezigheid. Daarnaast voelde ik me elke keer dom als ik weer een vraag stelde en een antwoord met moeilijke woorden terugkreeg. Antwoorden leverden daardoor juist nog meer vragen op. Gelukkig vonden we daarna een betere boekhouder, maar al die rompslomp naast onze fulltime loondienst banen waren we zat. We vonden een koper voor onze webshop en het plan was om me weer op mijn loondienst baan te focussen.

Dat moet toch anders kunnen?

In het staartje van de verkoop leerde ik mijn huidige vriend Marc kennen. Marc is accountant en samen bespraken we wel eens mijn boekhouding struggles van de afgelopen jaren. Wat Marc vooral heel zonde vond, want volgens hem was het allemaal zo moeilijk niet. En die struggles hoorden we ook steeds meer van mensen om ons heen. “Dat moet toch anders kunnen”, bleef er elke keer in ons hoofd rondspoken. Want waarom lijken de administratiekantoren en boekhoudprogramma’s (sommige daargelaten) maar niet met de tijd mee te gaan? Het zou toch een verademing zijn als het allemaal een beetje informeler, hipper, digitaler en leuker kan?  

Van een leeg A4tje naar een compleet eigen boekhoudprogramma

Marc en ik spraken met een bevriende ontwikkelaar af in een cafeetje en daar tekenden we op een leeg A4 het concept uit voor de “ideale” boekhoudoplossing. Een eigen moderne en innovatieve app, waarbij je altijd de hulp hebt van een laagdrempelige expert, of ‘cijferbaas’ zoals wij het noemen. Waarbij je zoveel hulp kunt vragen als je wilt, voor een vast bedrag per jaar. Ik was zelf het voorbeeld voor onze ideale klant: jonge, creatieve en digitaal georiënteerde ondernemers. We zochten hulp van een UX designer om designs te maken voor de app, en organiseerden urenlange ‘hackatons’ in de weekenden om eraan te werken. Even was daar ook een tegenslag, toen de ontwikkelaar besloot te stoppen omdat het teveel werd na zijn loondienst baan. Wat gaan we nu doen? Stoppen wij er nu ook mee, terwijl we al zo ver zijn? We wilden niet opgeven, en vonden gelukkig een heel fijne nieuwe partner en ontwikkelaar waar we weer op full speed mee vooruit konden. Een jaar later stond daar dan ons eigen boekhoudprogramma. Geheel van scratch uitgedacht en ontwikkeld. En ja, daar zijn we natuurlijk wel een beetje trots op.

50, of 100 klanten?

Januari 2020 was het zover en konden we live gaan. Ieder met zijn eigen taak. Erik als ontwikkelaar, Marc als cijferbaas en ik was verantwoordelijk voor de marketing en communicatie. En daarmee moest ik dus ook de klanten binnenhalen. Mega spannend, want zitten ondernemers na al dat werk wel op ons concept te wachten? We speculeerden over het aantal klanten voor 2020. Marc en ik zeiden voorzichtig dat we 50 klanten wel een mooi aantal zouden vinden voor het eerste jaar. Erik (de ontwikkelaar) wilde er graag 100. “Die Erik is helemaal gek”, zeiden we achteraf tegen elkaar. Het werden er uiteindelijk ruim 200, en halverwege 2021 zitten we inmiddels op bijna 500 klanten. Maar het grappige is: uiteindelijk vind ik deze aantallen helemaal niet zo belangrijk. Veel belangrijker en leuker vind ik het dat onze klanten – waar we ook nog eens een hele leuke bang mee opbouwen – méga enthousiast zijn en ons. Zonder dat we het van ze vragen raden ze ons overal aan. En zolang we dat kunnen behouden, komt de rest vanzelf wel.

Denk na over je doelstellingen, maar sta ook stil bij wat je al hebt bereikt

Doelstellingen zijn voor ons natuurlijk alsnog belangrijk. Met name om ons voor te bereiden op de toekomst. We willen te allen tijde voorkomen dat onze kwaliteit keldert doordat we worden ingehaald door onze snelle groei. Maar onze doelen zijn ook dynamisch. Ze geven richting en sturing, maar moeten niet zorgen voor een grote teleurstelling als een doel niet wordt bereikt. Elke maand bekijken we daarom onze cijfers en stellen we ons plan bij voor de toekomst. Wanneer willen we weer nieuw personeel aannemen? Welke verbeteringen willen we doorvoeren in onze app? Welke zaken gaan we uitbesteden? Zijn er nog aanvullende diensten die we willen gaan aanbieden? Ik hou van deze strategische meetings die we eens in de zoveel tijd hebben. En het leuke is: die meetings combineren we meestal met een stuk taart en bubbels. Altijd staan we even stil bij een mijlpaal die bereikt is. Want persoonlijk vind ik dat we over het algemeen wel wat meer mogen stilstaan bij wat we nu allemaal hebben bereikt, in plaats van telkens weer een nieuw doel te stellen voor de toekomst. 

Paperdork is een innovatieve totaaloplossing voor boekhouding. Voor een vast bedrag per jaar krijg je toegang tot een online boekhoudapp en een ‘cijferbaas’ die checkt op fouten, alle aangiftes doet en waar je al je vragen aan kunt stellen. Meer weten? Bekijk de website of test wekelijks je kennis in de Instagram stories quizjes

Wil jij ook meedoen met de rubriek ‘het ondernemersverhaal van…’ , stuur mij dan een bericht op info@thehappyfinancial.com

Lees ook de andere ondernemersverhalen: