In deze rubriek vertellen ondernemers hun inspirerende verhaal. Waarom zijn ze ondernemer geworden? Wat zijn hun high- en lowlights als ondernemer? Welke tips hebben ze voor startende ondernemers? In deze editie het ondernemersverhaal van Lisette Durinck, zelfliefdecoach en kunstenares. Onlangs heeft ze haar kaartendeck voor zelfontdekking, The Inner Work, gecreëerd en geïllustreerd.
Waarom ben je ondernemer geworden?
Eigenlijk voel ik me geen ondernemer. Maar het hoorde er in mijn sector, de kunstsector, wel heel erg bij. Ik ben afgestudeerd aan de kunstacademie in Breda. Daar leerde je destijds niet zo veel over ondernemen. Terwijl toch een groot gedeelte van de kunstenaars als ondernemer aan de slag gaat.
Net na mijn afstuderen studeerde ook mijn broer af aan de Academie in Rotterdam. Samen startten we een illustratie bureau. We waren jong, werkten veel en hard. Na een paar jaar heb ik hier afscheid van genomen en ben ik in het bedrijfsleven gaan werken.
Ik ben daar in een HR rol terecht gekomen. Dat vond ik super om te doen. Wat daarin ook meespeelde, is dat ik managers had die door hadden dat ze mij beter vrij konden laten. Dit werkte duidelijk het beste. Ik heb hier ook HR studies kunnen volgen.
Helaas viel ik door ziekte steeds meer uit. Uiteindelijk heb ik de kunst weer opgepakt, dit kon ik op mijn eigen voorwaarden doen. Zo ben ik het ondernemersvak weer opnieuw ingerold.
Ik richtte Maekbaar coaching op waarbij ik kunstzinnige therapie en coaching combineer.
Wat is je highlight geweest als ondernemer?
Het kaartendeck ‘The Inner Work’ is een duidelijke highlight. Wat me wel opviel was dat je ontzettend toeleeft naar zo’n moment. Maar als je kaartendeck dan van de drukker komt, denk je ‘waar blijft dat euforische gevoel?’ Ik heb mezelf toen echt bewust willen maken: ‘Ik mag hiervan genieten.’ Dat vind ik nog wel lastig.
Daarnaast heb ik vooral heel veel dagelijkse highlights. En wat wel grappig is, is dat een dagelijkse lowlight hier vaak aan vooraf gaat. Dan heb ik bijvoorbeeld een lastig gesprek waar ik tegenop zie. Achteraf is het dan toch zo fijn en weet je weer: ‘dit is waarom ik dit doe.’ Dat zijn dan weer die highlights.
Waar kan niemand je op voorbereiden als het gaat om ondernemerschap?
Ook al ben je eigen baas: je hebt toch rekening te houden met anderen. Dat heb ik zo ook ervaren bij het maken van hetkaartendeck. Ik wil dan iets nu, nu, nu. Maar andere mensen waar je dan afhankelijk van bent, bijvoorbeeld een drukker denken daar anders over. Die hebben hun eigen proces. Je kunt plannen wat je wil. Maar uiteindelijk loopt alles anders.
En, heel belangrijk: het vrijheidsgevoel als ondernemer. Dat kun je bijna niet uitleggen aan iemand die geen ondernemer is.
Welke tip zou je startende ondernemers willen meegeven?
Blijf heel dicht bij jezelf. Je hoort van alles, ziet van alles, ook van andere ondernemers. In jouw ogen doen die ondernemers het goed.
Op social media zie je het veel, zeker in mijn vak, het coachingsvak. De een is nog succesvoller dan de ander.
Blijf echt bij jezelf. Blijf nieuwsgierig naar jezelf. Blijf alert op wat je zelf belangrijk vindt. Veel ondernemers werken gewoon echt heel hard. Ook al zie je dat niet op social media.
Nog een tweede tip, het is een gezegde: schoenmaker, blijf bij je leest. Doe waar je goed in bent en denk goed na over wat je wil uitbesteden. Betaal iemand voor iets dat ze goed kunnen.
Hoe vier je je successen?
Ik mag de grote successen wel meer vieren. Dat merkte ik toen het kaartendeck van de drukker afkwam. Ik had al ruim 2 jaar naar dit moment toegewerkt en nu was het er en voelde ik me zelf een beetje down. Later trok dat gelukkig bij. Maar ik vier mijn successen vooral intern. Daar bedoel ik mee dat ik in mezelf keer en in mijn hoofd een vreugdedansje maak.
Daarbij ben ik vooral heel dankbaar. Het gaat bij mij meer om de kleine dingen. Ik sta ’s ochtends op en benoem waar ik dankbaar voor ben. Dat kunnen kleine dingen in huis zijn zoals een fijne douche. Maar ook als iemand een kaartendeck van mij koopt, ben ik daar oprecht dankbaar voor. Ik ben me er heel bewust van.
Wat zijn je doelstellingen voor de lange termijn en hoe heb je die bepaald?
Ik ben niet zo heel erg van de doelen opstellen. Ik onderneem heel erg op gevoel en intuïtie. Ik zit boordevol ideeën en kijk wat zich nu aandient.
Ik wil nu bijvoorbeeld het kaartendeck een groot bereik geven. Daar zitten dromen in. Het vastleggen doe ik niet. Dat zou ik misschien wat meer mogen doen.
Kun je wat meer vertellen over het kaartendeck dat je hebt gemaakt?
In mijn werk gebruik ik veel met onze innerlijke delen. Dit wilde ik makkelijker en meer toepasbaar maken in mijn coaching sessies.
Ik wilde dat dit een zelfhulpmiddel zou worden. Daarmee heeft het dezelfde insteek als een zelfhulpboek, maar dan speelser en sneller in gebruik. Natuurlijk horen daar mijn eigen illustraties bij.
Het kaartendeck is bedoeld voor zowel mensen die het zelf willen gebruiken, als voor coaches die het willen toepassen in hun praktijk.
The Inner Work bestaat uit 44 kaarten. Elke kaart staat voor een innerlijk deel. Bekende en hele universele delen zijn bijvoorbeeld de perfectionist en de criticus. Ieder innerlijk deel is bovendien duidelijk omschreven in het bijbehorende handboek.
Ik omschrijf werken met innerlijke delen altijd als volgt: als je geboren wordt, krijg je een bus. Daarvan ben jij de bestuurder. Maar in de loop der jaren komen daar passagiers in. Dit gebeurt onbewust en zorgt voor patronen. Soms helpen deze innerlijke delen je en beschermen ze je. De perfectionist kan je bijvoorbeeld behoeden voor laksheid. Alle innerlijke delen hebben nut en een functie en zijn allemaal oké. Je gaat ze omarmen.
Bewustwording van die innerlijke delen en de mogelijkheid om afstand te nemen van bepaalde innerlijke delen, is iets waar het kaartendeck je bij helpt.
Hoe kan dit kaartendeck je helpen bij het bepalen en behalen van je (financiële) doelen?
Het kaartendeck gaat je bewust maken van je innerlijke delen zodat je weet welke delen ervoor zorgen dat je je doelen gaat bereiken. Je gaat er ook achterkomen welke delen je tegenhouden van dit doel. Die willen je beschermen, voorkomen dat je afgaat of je in je comfort zone houden.
Wat gebeurt er dan met je? Waar beschermt dit deel je voor? Is dat alleen nu? Of gebeurt dit vaker? En wil ik hier iets aan doen? Hier kun je vervolgens op anticiperen en actie op ondernemen.
Ik geloof er echt in dat je door het werken met dit kaartendeck je jezelf beter leert kennen. Dan wordt onrust ook een stuk behapbaarder, iets dat iedere ondernemer wel kent denk ik. Iedereen heeft er op een eigen manier iets aan.
Welke belangrijke ondernemersles heb je geleerd tijdens het maken van dit kaartendeck?
Ook tijdens het maken van het kaartendeck kreeg ik met tegenslagen te maken. Voor mij was dit heel interessant. Ik vroeg mezelf af met welke innerlijke delen ik te maken kreeg. En hoe deze delen dan zorgen voor een beter product.
Zo herkende ik heel erg de perfectionist. Maar die zorgde er dan wel weer voor dat het kaartendeck er precies zo uitziet zoals ik voor ogen had, met alles netjes verzorgd.
Tot slot nog een belangrijke les waar ik al meerdere keren ervaring mee heb gehad. Je krijgt te maken met tegenslagen, maar iedere keer heeft een tegenslag nog een reden gehad. Er is altijd sprake van oorzaak en gevolg. Op het moment van die tegenslag is dat echt niet leuk. Achteraf zie je dan: ‘dit had zo moeten zijn.’ En wordt alles er beter van.
Meer weten over Lisette
Wil je meer weten over Lisette of het kaartendeck? Bekijk hier haar website. Direct het kaartendeck The Inner Work bestellen kan hier.
Foto’s: Landa Penders
Wil jij ook meedoen met de rubriek ‘het ondernemersverhaal van…’ , stuur mij dan een bericht op info@thehappyfinancial.com.
Lees ook de andere ondernemersverhalen:
- Ondernemersverhaal van Peter (Verbouwkosten.com)
- Ondernemersverhaal van Renske (Sew Academy)
- Ondernemersverhaal van Charlotte (Charlotte’s Law)
- Ondernemersverhaal van Irene (Sterke verhalen)
- Ondernemersverhaal van Marjolein (Marjolein Elisabeth)
- Ondernemersverhaal van Kelly (Sterk in MEDIA)
- Ondernemersverhaal van Manouk (School of SEO)
- Ondernemersverhaal van Hanneke (onlinemarketingzelfdoen.nl)
- Ondernemersverhaal van Judith (judithcleo)
- Ondernemersverhaal van Nikkie (Paperdork)
- Ondernemersverhaal van Saskia (saskiavandenbrand.nl)
- Ondernemersverhaal van Guiselaine (Databeet)
- Ondernemersverhaal van Julie (Blueyse)
- Ondernemersverhaal van Alieke (Working Remotely)
- Ondernemersverhaal van Archana (Pinterest Marketing Expert)
- Ondernemersverhaal van Dionne (Finance Freaks en Ondernemen als een baas)
- Ondernemersverhaal van Victor (100% LinkedIn specialist)
- Ondernemersverhaal van Marsha Boes (Bureau Boes)
- Ondernemersverhaal van Thessa de Haan (Adsolutely)
- Ondernemersverhaal van Anna Maria (Media Tornado en Moeiteloos in de Media)
- Ondernemersverhaal van Steffy Roos du Maine