In deze rubriek vertellen ondernemers hun inspirerende verhaal. Waarom zijn ze ondernemer geworden? Wat zijn hun high- en lowlights als ondernemer? Welke tips hebben ze voor startende ondernemers? In deze editie het ondernemersverhaal van Marjolein, eigenaar van het duurzame kledingmerk Marjolein Elisabeth.

Waarom ben je ondernemer geworden?

Tijdens mijn carrière in het bedrijfsleven als marketeer en duurzaamheidsmanager vond ik het altijd lastig om kleding te vinden die netjes is, maar ook vrolijk en comfortabel en eerlijk gemaakt. Ook merkte ik dat ik uitgeblust naar huis ging aan het eind van de dag, ondanks dat ik mijn werk interessant vond. Hoe kon dat toch? Een vraag waar ik goed over nagedacht heb. 

Mijn conclusie was dat ik heel creatief ben en mijn werk ook. Alleen was ik enkel creatief bezig in mijn hoofd, niet met mijn handen. Een balans hierin vinden en de vrijheid om mijn dag in te delen zoals ik wil leek me wat ik zocht. Ik besloot een dag minder te gaan werken en op naailes te gaan om mijn eigen kleding-ontwerpen te gaan maken. Op kantoor werd daar ontzettend goed op gereageerd. Zo gaaf! Het gaf me veel energie.

Een verdrietige gebeurtenis gaf me het laatste zetje. Mijn toenmalige partner maakte een einde aan zijn leven. Hij kon van niks meer genieten en zag geen andere uitweg meer. Dat was een klap in mijn gezicht en heeft me veel verdriet gebracht. Maar het heeft me ook laten inzien dat ik moest stoppen met twijfelen. Ik heb het wel in mij om te genieten van het leven en besloot dat ik het hem verplicht was dat dus ook te gaan doen. Ik zegde mijn baan op en startte officieel mijn modelabel Marjolein Elisabeth. Het heeft me bovendien geholpen door de verdrietige periode heen te komen. Mooie dingen creëren om mensen blij mee te maken hielp me mijn verdriet om te zetten naar iets positiefs en vooruit te kijken.

Wat is je highlight geweest als ondernemer?

Van de stap naar ondernemerschap heb ik geen moment spijt. Ik vind de vrijheid heerlijk en elke dag heb ik zin in mijn werkdag. Dat geeft zoveel vertrouwen in de toekomst en is het grootste geschenk dat mijn bedrijf me heeft gegeven. Het moment dat er dagelijks bestellingen binnen kwamen vond ik een bijzonder hoogtepunt. Je realiseert je dan dat je een bedrijf hebt neergezet dat gewoon loopt, ook als je er even niet aan werkt. Dat maakt me wel trots.

Het ondernemersverhaal van Marjolein Elisabeth

Waar kan niemand je op voorbereiden als het gaat om ondernemerschap? 

De vrijheid van ondernemerschap is natuurlijk aantrekkelijk. Het heeft ook een keerzijde. Voor je inkomen ben je afhankelijk van jezelf en de markt waar je in opereert. Dat kan ook wel eens tegenvallen en levert dan een slapeloze nacht op. Daar moet je mee leren om gaan.

Welke tip zou je startende ondernemers willen meegeven? 

Gewoon doen en niet bang zijn fouten te maken. Ik heb mijn bedrijf opgebouwd door te doen en dingen te proberen. Iets wat fout gaat kan de beste les zijn. Het leert je dat de andere kant op beter werkt. Dus durf fouten te maken. Wat wel handig is om doelen te stellen en (indien mogelijk) te meten, zodat je weet of iets is gelukt of niet. Zo houd je de controle over wat je doet.

Hoe vier je je successen? 

Ik vier elke dag het leven door er het maximale uit te halen, en een mindere dag voor lief te nemen (want die horen er gewoon bij). En bij een bijzonder moment trek ik een fles bubbels open en drink die met mensen die ik lief vind op 😉

Wat zijn je doelstellingen voor de lange termijn?

Ik wil van Marjolein Elisabeth een landelijk bekend merk maken – door online naamsbekendheid en uitbreiding naar fysieke verkooppunten. Ook wil ik de stap naar omringende buurlanden maken. En mijn belangrijkste doel is Marjolein Elisabeth een gezond bedrijf te houden zodat ik het de rest van mijn leven kan blijven doen, en misschien zelfs het stokje over kan geven aan de volgende generatie.

Website: marjoleinelisabeth.nl

Instagram: @marjolein_elisabeth 


Wil jij ook meedoen met de rubriek ‘het ondernemersverhaal van…’ , stuur mij dan een bericht op info@thehappyfinancial.com

Lees ook de andere ondernemersverhalen: