In deze rubriek vertellen ondernemers hun inspirerende verhaal. Waarom zijn ze ondernemer geworden? Wat zijn hun high- en lowlights als ondernemer? Welke tips hebben ze voor startende ondernemers? In deze editie het ondernemersverhaal van Anna Maria Kooistra, eigenaar van PR-bureau Media Tornado en Moeiteloos in de media.


Eigenlijk geen ondernemersambities

Ik heb nooit de ambitie gehad om ondernemer te worden. Sowieso was ik nooit van de 5-jaren plannen. Ik was al blij als ik wist wat ik over 2 maanden zou gaan doen. 

In 2009 ben ik begonnen bij Media Tornado, als compleet groentje. De PR-wereld was mij compleet onbekend. Ik had wel gewerkt in de TV-wereld, en nog heel veel andere banen gehad. De TV-wereld vond ik leuk, maar ook iets teveel ‘kijk mij eens even’ en dat paste niet bij mij als nuchtere Fries. 

Terug naar Media Tornado. Het duurde een paar maanden voordat ik volledig begreep wat het bureau deed. En hoe mega waardevol dat was voor de klanten! We startten een campagne waar de klant ons destijds bijvoorbeeld 1250 euro voor betaalden, en ze kregen daar voor wel 20.000 euro of meer aan mediawaarde voor terug! Tips in mooie maandbladen, interviews in dagbladen, prijsvragen op websites: het was allemaal mogelijk zonder daarvoor te betalen. 

Niet ondernemen vanuit angst

Dus ik ben altijd gebleven en had echt hart voor de zaak. Op een gegeven moment kreeg ik, samen met mijn destijds collega Marieke, het aanbod om het bedrijf over te nemen. Ik heb even getwijfeld. Want kan ik dit wel, moet ik dan niet constant 50+ uur werken, gaan klanten niet weglopen en meer van dat soort angsten en bezwaren popten op. 

Maar ik besloot ook: ik ga geen nee zeggen vanuit angst. Liever dat ik het probeer en faal, dan dat ik een mooie kans afsla. Dus we zijn erin gestapt, met succes. In het eerste jaar haalden we meteen nieuwe klanten binnen, en mochten we een mega campagne opzetten. 

Maar niemand had ons kunnen klaarstomen voor de hele reis. En dat is maar goed ook. Doordat zaken op je pad komen waar je geen weet van hebt, kies je op dat moment voor oplossingen die bij je passen. En zo groei je. Want als ondernemer sta je nooit stil. 

Mijn tip: investeer in jezelf

Vorig jaar begon er iets te kriebelen. Media Tornado stond, we hadden mooie klanten, maar we voelden ook dat we verder konden ontwikkelen. En dus zijn we gestart met een businesscoach. 

En dat is dan ook meteen mijn tip voor ondernemers, startend of niet, investeer in jezelf! Maakt niet uit of dat een coach is, een yoga retreat, dansen met lama’s in de Alpen of iets anders. Maar stop niet met investeren. Want dat haal je er absoluut weer uit omdat je jezelf ontwikkelt. En daarmee je bedrijf. 

In het eerste gesprek met de businesscoach, toen we bijna klaar waren, noemden we het verlangen dat we zagen bij beginnende ondernemers. Het verlangen om te groeien in naamsbekendheid, en dan denkende dat je hier geld voor nodig hebt. En daar voelden we onze passie, en missie: ondernemers helpen om in de media te komen. En zo ontstond Moeiteloos in de Media. De online PR-training voor ondernemers. 

En met de start van deze tweede onderneming begonnen we weer van voor af aan. Want Media Tornado is een succesvol PR-bureau, maar een online onderneming is echt wel andere koek. 

Samen buiten je comfortzone

En nu een jaar later, starten we met de training, met een mooie groep deelnemers. En wat heb ik weer veel geleerd. Bloed, zweet en tranen kun je figuurlijk en letterlijk nemen. Maar wat ben ik ook trots. Op mezelf, omdat ik met heel veel dingen zwaar buiten mijn comfortzone treed. Op Marieke en ik, omdat we dit toch samen doen. We blijven praten, elkaar helpen en we houden elkaar een spiegel voor als dat nodig is. Want ondernemen is fantastisch, maar als je vooruit gaat, is het ook soms zwaar. Ook als je het met z’n tweeën doet want de neuzen moeten dezelfde kant op staan. 

Doelen stellen en successen vieren

En daarom proberen we grote en kleine successen te vieren. Dat kan met een high-five, of een etentje en alles daar tussenin. Het begint met doelen stellen, dat doen we ieder kwartaal. En aan die doelen hangen we beloningen, zodat we gedwongen worden om het ook echt te vieren. We moeten nog wel leren om het aantal doelen niet te groot te maken. Want je wilt jezelf uitdagen, groots dromen, maar het moet wel realistisch blijven. We maken nu nog zo’n 5-7 doelen per kwartaal. Dat moet teruggebracht worden naar 3-4, zodat je ook focus hebt.

En zo word ik ook gedwongen om na te denken over de lange termijn. Onze droom met Moeiteloos in de Media is om ondernemers te helpen om zonder een euro uit te geven in de media te komen. En al onze kennis en kunde over te dragen. Want veel ondernemers weten al niet dat je prima zelf een journalist kunt benaderen met een verhaal. Veel journalisten zullen je juist dankbaar zijn, omdat zij altijd zoeken naar mooie verhalen. 

Ik ben nog steeds niet van het 5-jaren plan. Maar ik durf nu wel groter te dromen. Zo geven we 9 oktober bootcamp sessies bij een businessclub, en zijn we voor 10 oktober uitgenodigd voor een groot evenement om op het podium ondernemers te inspireren. Als je mij dit een jaar geleden had verteld had ik je met opgetrokken wenkbrauwen aangekeken, want ik hou niet van de spotlight. En nu? Nu kijk ik er enorm naar uit! 

Meer weten

Je kunt hier meer te weten komen over Anna Maria of haar PR-bureau Media Tornado of Moeiteloos in de Media.


Wil jij ook meedoen met de rubriek ‘het ondernemersverhaal van…’ , stuur mij dan een bericht op info@thehappyfinancial.com.

Lees ook de andere ondernemersverhalen: