In deze rubriek vertellen ondernemers hun inspirerende verhaal. Waarom zijn ze ondernemer geworden? Wat zijn hun high- en lowlights als ondernemer? Welke tips hebben ze voor startende ondernemers? In deze editie het ondernemersverhaal van Victor Huiting (100% LinkedIn specialist).
Waarom ben je ondernemer geworden?
Ik kom uit een ondernemersgezin, mijn vader en opa hebben altijd een eigen bedrijf gehad. Dan krijg je veel dingen mee en dat vormt je, vooral hoe je met mensen om gaat en je onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid. Zelf heb ik jaren met veel plezier in loondienst gewerkt maar er knaagde wel iets. De tijd was er rijp voor om in 2014 mijzelf in te schrijven bij de KvK. Destijds een sprong in het diepe, maar zo leer je wel het snelste zwemmen. Geen seconde spijt van, beste beslissing ever! Alhoewel het niet altijd makkelijk is, je hebt immers ook wel eens rustigere periodes waarin ik als LinkedIn expert minder opdrachtgevers en omzet heb. Ik houd altijd het hoofd koel en blijf stoicijns doorbuffelen en kijken welke contacten ik kan leggen of bepaalde processen verbeteren. Dat betaalt zich uit.
Wat is je highlight geweest als ondernemer?
Autonomie, het heerlijke gevoel dat ik mijn eigen ding kan doen en mag doen waar ik ontzettend veel plezier in heb: zorgen dat andere mensen succesvol en productief zijn met LinkedIn. Iedereen moet immers kunnen beschikken over de voordelen van dit mooie netwerkplatform en ik help ze het in de vingers te krijgen. Ondernemen past mij, ik zou niets anders willen. En de ruimte om te werken voor wie en wanneer het mij goed uitkomt, zeker in combinatie met mijn gezin. Ik heb het voorrecht om zowel voor zzpβers als voor mkb en corporate bedrijven te werken zoals Sweco, Ballast Nedam, Anwb, Asml en Menzis. Dit doe ik 1:1 als incompany voor teams en 100% op maat.
Mooie gebeurtenissen zijn ook samenwerkingen met andere ondernemers, waarmee ik op projectbasis samenwerk om de klant blij te maken en iets unieks te doen. Wat dat betreft heb je elkaar ook nodig. Er komen nog veel hoogtepunten aan. Het mooiste komt nog, daar geloof ik in.
Een hoogtepunt is ook een offline event wat ik -midden in covid19- organiseerde om ondernemers te trainen LinkedIn voor hun te laten werken. 100% van de opbrengst ging naar het goede doel (Stichting Bartimeus, ze helpen blinden & slechtzienden aan het leven wat bij hun past). Dit ga ik dunnetjes overdoen en nΓ³g meer geld voor ze ophalen. Inmiddels gaat de complete opbrengst van mijn ebooks en een vast bedrag per order naar Bartimeus.
Waar kan niemand je op voorbereiden als het gaat om ondernemerschap?
Je hebt eigenlijk 2 beroepen, je hebt je eigen vak waarvoor je bent opgeleid en ervaring in hebt bv coach, copywriter of gecertificeerde LinkedIn specialist zoals ik. En je bent ondernemer want ondernemen is een vak. Je moet van alle markten thuis zijn en een beetje kennis hebben van bijvoorbeeld finance en belasting, marketing, sales en strategie. Ik zie om mij heen dat sommige mede ondernemers daar wat moeite mee hebben en vond dat in het begin ook lastig. Heb daar opleidingen in gedaan die mij veel gebracht hebben. Durf dus hulp in te schakelen om beter te worden of besteed iets uit, je hoeft niet overal in uit te blinken.
Welke tip zou je startende ondernemers willen meegeven?
Doe je eigen ding, probeer iets uit als je dat leuk lijkt en dat bij je past. Begin desgewenst klein. Je kan er altijd mee stoppen als dat niet blijkt te werken, dan heb je altijd nog een geslaagd experiment en heb je veel geleerd.
Verdiep je je in het ondernemerschap, netwerk slim (online / offline) en werk samen met specialisten. Dit is nuttig als je je kennis- en klantenkring wilt vergroten of een ander iets gunt als jij het zelf druk hebt. Goede mensen om je heen verzamelen is sowieso een aanrader! En: doe je eigen ding, probeer iets uit als je dat leuk lijkt en bij je past. Begin desgewenst klein. Je kan er altijd mee stoppen als dat niet blijkt te werken, dan heb je altijd nog een geslaagd experiment en heb je veel geleerd.
Hoe vier je je successen?
Eerlijk gezegd te weinig. Ik ben niet zo van het opentrekken van de champagne als ik een deal heb gesloten, misschien moet ik dat eens doenπ. Ik vier dan wΓ©l de vooruitgang van mijn opdrachtgevers door ze een cadeau te geven of om uit te nodigen voor een lunch/diner. Ik kan erg genieten van mijn bijdrage aan andermans succes.
Ik weet wel dat groei en succes niet bepaald vanzelf gaat, het vraagt om creativiteit, lef en doorzettingsvermogen. Door een paar keer een strategiedag in te plannen ga ik bewust niet in maar aan mijn bedrijf werken. Dan reflecteer ik op de vooruitgang en stappen die ik gezet heb, dat helpt mij om dankbaar te zijn en stellen van prioriteiten.Β
Wat zijn je doelstellingen voor de lange termijn en hoe heb je die bepaald?
Elke dag een beetje beter. Als je kijkt wat je kunt optimaliseren, bv je administratie, sales of marketing zijn al die kleine beetjes heel veel in een jaar. Mits je dat consistent doet en bekijkt wat goed gaat en wat anders kan. Dit zorgt bij mij in meer en loyale klanten en groeiende omzet. Dit is dus niet primair mijn doel, ik merk dat het een gevolg is van het aantrekken van klanten en verbeteren van hun ervaring.
www.rivercloud.nl en https://www.linkedin.com/in/victorhuiting/
Wil jij ook meedoen met de rubriek βhet ondernemersverhaal vanβ¦β , stuur mij dan een bericht op info@thehappyfinancial.com.
Lees ook de andere ondernemersverhalen:
- Ondernemersverhaal van Peter (Verbouwkosten.com)
- Ondernemersverhaal van Renske (Sew Academy)
- Ondernemersverhaal van Charlotte (Charlotteβs Law)
- Ondernemersverhaal van Irene (Sterke verhalen)
- Ondernemersverhaal van Marjolein (Marjolein Elisabeth)
- Ondernemersverhaal van Kelly (Sterk in MEDIA)
- Ondernemersverhaal van Manouk (School of SEO)
- Ondernemersverhaal van Hanneke (onlinemarketingzelfdoen.nl)
- Ondernemersverhaal van Judith (judithcleo)
- Ondernemersverhaal van Nikkie (Paperdork)
- Ondernemersverhaal van Saskia (saskiavandenbrand.nl)
- Ondernemersverhaal van Guiselaine (Databeet)
- Ondernemersverhaal van Julie (Blueyse)
- Ondernemersverhaal van Alieke (Working Remotely)
- Ondernemersverhaal van Archana (Pinterest Marketing Expert)
- Ondernemersverhaal van Dionne (Finance Freaks en Ondernemen als een baas)