In deze rubriek vertellen ondernemers hun inspirerende verhaal. Waarom zijn ze ondernemer geworden? Wat zijn hun high- en lowlights als ondernemer? Welke tips hebben ze voor startende ondernemers? In deze editie het ondernemersverhaal van Hanneke van onlinemarketingzelfdoen.nl en offbeatmarketing.nl


2 jaar geleden besloten mijn vriend Luuk van Meijel en ik het roer om te gooien. We werkten allebei in loondienst als online marketeer maar hadden de droom om in Valencia te wonen. Om met een zeker gevoel die kant op te gaan, moest er een plan komen. We besloten om onze krachten te bundelen en zo begon ons allereerste ondernemersavontuur: ons online marketing bureau Offbeat Marketing.

In de eerste 9 maanden werkten we keihard om genoeg klanten te verzamelen zodat we met een gerust hart richting Valencia konden vertrekken. Tussen het werken door namen we Spaanse les, want op dat moment kwamen we niet veel verder dan de standaard ‘dos cervezas, por favor’. Eind 2018 hadden we een mooie klantenkring opgebouwd en was het zo ver: op naar Valencia!

Opborrelende ondernemerslust

Eenmaal in Valencia genoten we van elke seconde. Toch begon in die tijd de ondernemerslust weer op te borrelen. Onze online marketing methode werkte goed en dat ontdekten steeds meer mensen. Vrienden, kennissen en familie klopten bij ons aan voor hulp met de start van hun eigen bedrijf. Met veel plezier hielpen wij met het online op de kaart zetten van hun nieuwe bedrijf en we merkten dat wijzelf ook enorm enthousiast werden van deze startende ondernemers. 

“Als we al zoveel mensen uit onze eigen kring kunnen helpen, dan zijn er waarschijnlijk nog veel meer andere startende ondernemers die onze hulp goed kunnen gebruiken!” 

Met dit in ons achterhoofd ontstond Onlinemarketingzelfdoen.nl. Een cursus waar startende ondernemers zélf de touwtjes in handen hebben en waarin wij ze leren hoe zij hun online vindbaarheid vergroten via online marketing.

“Gaat dat wel goed, een bedrijf met je vriend?”

Een vraag die regelmatig gesteld wordt, haha! Ik en Luuk versterken elkaar in karakter en in onze specialismen. Samen bepalen we de strategie voor ons bedrijf en onze klanten, vervolgens doe ik waar ik het bet in ben en vice versa. Er is altijd overlap, maar we zitten elkaar daarin nooit in de weg. Af en toe moeten we wel opletten dat we niet té veel in het werk blijven hangen. Een biertje op het terras loopt soms eerder uit tot een onbedoelde vergadering ?

Onze eerste collega

Eén van mijn hoogtepunten als ondernemer is het aannemen van onze eerste collega, Renske. Deze beslissing veranderde heel veel in ons bedrijf. Je leert in een sneltreinvaart wat er allemaal komt kijken bij een ‘manager-rol’. Tijdens onze banen in loondienst ontdekten we wat we zelf belangrijk vonden als medewerker. Nu proberen we het zo goed mogelijk te doen als werkgever. Hierin zijn plezier, vertrouwen en respect heel belangrijk voor ons.

Zorg voor een goede basis

Onlangs hebben we onze cursus flink omgegooid. We kwamen erachter dat veel ondernemers vol enthousiasme starten met hun ondernemersavontuur, maar een dosis enthousiasme is helaas niet altijd voldoende. Dé tip die ik heb voor de startende ondernemer? Zorg voor een goede basis! Het is belangrijk dat jij precies weet wáárom jij je bedrijf bent gestart, wat jouw doel is, wie je wilt helpen en wat het resultaat is van jouw product of dienst. Met zo’n basis spreek je eenvoudiger de juiste doelgroep aan en is de kans op nieuwe klanten een stuk groter. En (nieuwe) klanten zijn natuurlijk wel belangrijk als je wilt blijven doen waarin je goed bent.

Financiën

In Spanje werkt het hele belastingstelsel een stuk anders dan in Nederland. In Nederland hadden we onze financiën dankzij Moneybird prima op de rit en wisten we precies hoeveel we verdienden en uitgaven. Dit gaf ons heel veel rust en zekerheid. Eenmaal in Spanje veranderde dit volledig. Ondanks dat we er alles aan doen om te begrijpen hoe het hier werkt, raakten we dat overzicht op een gegeven moment (gedeeltelijk) kwijt. Dit zorgt ervoor dat het lastiger is om bepaalde grote stappen te zetten of investeringen te doen. Daar hebben we nu met hulp van een Spaanse accountant een goede oplossing voor gevonden. Daarom een tweede tip: zorg dat je overzicht hebt in je financiën! Dat zorgt er echt voor dat je makkelijker belangrijke beslissingen kunt nemen.

Let’s celebrate

Stilstaan bij successen vind ik heel belangrijk. Naast een high five, biertje, glaasje bubbels en/of een hapje eten, kijken we terug naar de weg die we hebben afgelegd om het succes te behalen. De leerpunten hieruit nemen we mee voor de volgende. Hierdoor gaan we bewuster om met succes en geeft het een extra boost om weer vol enthousiasme aan de slag te gaan.

What’s next?

Ik zit niet stil hier haha! Zo zijn we samen met twee andere ondernemers bezig met de organisatie van een Google Ads retraite in Valencia. Even uit je comfortzone en andere like-minded specialisten ontmoeten zorgt vaak voor een nieuwe dosis energie en creativiteit. Ik denk dat het voor elke ondernemer belangrijk is om nieuwe dingen uit te proberen en op een leuke manier up-to-date te blijven van alle ontwikkelingen in je branche.

Daarnaast zijn we een eigen webshop aan het opzetten in beton ciré. Iets compleet anders, maar we kunnen er al onze kennis in kwijt en daarnaast zorgt dit project op de lange termijn voor meer vrijheid. Deze vrijheid is iets dat ik in de afgelopen maanden steeds belangrijker ben gaan vinden. Ik werk dan wel vanuit Valencia, maar ik zie alsnog vaker de vier muren van ons kantoor in plaats van palmbomen en sangria’s. Met deze nieuwe projecten hebben we een gevarieerd portfolio en zijn we minder afhankelijk van onze eigen uren om meer te genieten van het heerlijke leven hier in Spanje!

Onze websites:

Offbeat marketing

Onlinemarketingzelfdoen.nl


Wil jij ook meedoen met de rubriek ‘het ondernemersverhaal van…’ , stuur mij dan een bericht op info@thehappyfinancial.com

Lees ook de andere ondernemersverhalen: