In deze rubriek vertellen ondernemers hun inspirerende verhaal. Waarom zijn ze ondernemer geworden? Wat zijn hun high- en lowlights als ondernemer? Welke tips hebben ze voor startende ondernemers? In deze editie het ondernemersverhaal van Irene, eigenaar van Sterke Verhalen.

Ondernemen vanuit een luxepositie

Bij mij is het ondernemen vooral ontstaan vanuit de behoefte om meer te schrijven. Als kind wilde ik al niets liever dan schrijfster worden. Toch deed ik er jarenlang weinig mee en belandde per toeval in een salesrol. Eigenlijk was ik na 14 jaar zo gewend aan werken in loondienst, dat ik bijna vergat dat voor jezelf werken ook een optie is. Nadat ik jarenlang werkte in de sales en marketing, begon het steeds meer aan me te knagen dat ik niets creatiefs deed. Ik wilde dolgraag schrijven, maar waar dan en waarover? En wie zou dat lezen en me er ook nog voor betalen? Het was echt een zoektocht, vooral omdat ik zo zat vastgeroest in patronen. En ik had een luxepositie: een baan met behoorlijk wat verantwoordelijkheid, een goed salaris, leaseauto en leuke pensioenregeling. Dat opgeven om zomaar te gaan schrijven vond ik riskant. Ik had een plan nodig, iemand die me daarbij kon helpen én een schop onder mijn kont kon geven om in actie te komen. Want door de angst om te falen durfde ik niet eens te starten. 

Wegnemen van belemmeringen

Ik deelde mijn plannen met een collega en zij verwees mij door naar een vriendin die me kon helpen in loopbaancoaching. Samen keken we naar mijn dromen en belemmeringen. Binnen een paar maanden tijd lag er een concreet plan op tafel en durfde ik de sprong te wagen. Sterke Verhalen was geboren en niets stond me meer in de weg om mezelf tekstschrijver te noemen. De eerste maanden heb ik het ondernemen nog gecombineerd met mijn baan in loondienst. Het leek me lekker veilig om het zo op te bouwen. Al snel lukte het niet meer om twee banen te combineren. Dankzij mijn jarenlange saleservaring had ik een enorm netwerk opgebouwd en daarvan profiteerde ik meteen als ondernemer. Ik informeerde iedereen die ik kende, inclusief al m’n 1500 connecties op LinkedIn, over mijn carrièreswitch. Daar kwamen meteen opdrachten uit. Ook van oud-werkgevers, die wisten dat ik goed kon schrijven en het als een voordeel ervaarden dat ik hun branche kende.

Highligts als ondernemer

Het werken als tekstschrijver beviel me meteen goed. En niet alleen het schrijven, ook het ondernemen past goed bij me. Mijn grote netwerk en saleservaring komen nog dagelijks van pas. Sinds ik ben gestart doe ik elke dag wat ik leuk vind. Dat is maar goed ook, want een eigen bedrijf is hard werken. Op dit moment zit ik op een kantelpunt met mijn bedrijf. Sterke Verhalen groeit en steeds meer bedrijven willen met mij samenwerken. Het gaat zo goed, dat ik te weinig tijd neem om stil te staan bij alle highligts. Want die zijn er zeker: van omzetdoelen tot groei in volgers, bezoekers aan mijn site en vooral: blije klanten! Ik steek steeds meer tijd in mijn bedrijf. Dat geeft nieuwe inzichten en helpt om te ontdekken welke kant ik met Sterke Verhalen op kan gaan. Want naast het schrijven van teksten wil ik eigen producten ontwikkelen waarmee ik meer ondernemers kan helpen. En ik werk steeds vaker samen met een aantal freelancers die teksten voor mijn klanten schrijven.

De beste ondernemerstips waarop niemand je kan voorbereiden

Vanaf moment één dat ik met Sterke Verhalen ben gestart, heb ik eigenlijk geen dag meer vrij gehad. In het begin ben je vooral enthousiast, is alles leuk en vliegen de dagen voorbij. Nee zeggen durfde ik niet, ik wilde alles aanpakken. Zo bleven andere dingen liggen, want ik werkte alleen nog maar ín mijn bedrijf in plaats van áán mijn bedrijf. Het liep zo lekker dat ik vergat om rust te pakken. Bovendien doe ik wat ik leuk vind: schrijven. Dat is dus meteen een valkuil. Want, hoe leuk mijn werk en het ondernemen ook is, het kost energie. Ik zou elke startende ondernemer dan ook mee willen geven om tijd in te plannen voor jezelf en de dingen die je naast het werken ín je bedrijf wil doen. Daarnaast helpt het om je werkzaamheden goed te plannen. Ik had veel eerder met een tool zoals Trello moeten starten. Het geeft rust in je hoofd als je weet dat alles op een centrale plek staat. Daarnaast leer ik nog dagelijks. Volgens mij ben je als ondernemer nooit klaar met leren en ontdekken. Dat hoort erbij en is leuk. Want verandering af en toe is goed, ondernemen is risico’s durven nemen.

Successen vieren

Het is leuk om af en toe terug te blikken en successen te vieren. Als ik nu bekijk waar ik stond toen ik bij mijn loopbaancoach aanklopte, dan mag ik heel trots zijn op mezelf. Ik heb nog nooit zoveel geleerd als in de afgelopen 3 jaar. Over ondernemen, maar ook over mijn eigen talenten en valkuilen. Het liefst vier ik successen met anderen. Even bewust stilstaan bij prestaties en lekker uit eten gaan bijvoorbeeld. Heel belangrijk en het werkt motiverend. 

De toekomst

Ik moet eerlijk zeggen dat ik geen pasklaar plan heb voor de komende jaren. Daar ben ik wel mee bezig, want ik wil iets meer vrijheid voor mezelf creëren. Als ondernemer heb ik de vrijheid om mijn eigen tijd in te delen, maar in de praktijk ben ik vooral hard aan het werk.  

Wat ik daarom wil doen, is ervoor zorgen dat het mogelijk is om in de toekomst iets vaker tijd te nemen voor mezelf. En ik heb een heel boekwerk vol met ideeën voor mijn bedrijf. Over boeken gesproken: ooit ligt er een boek van mij in de winkel, want aan die droom ga ik de komende jaren werken. Dit jaar ga ik ook nog een aantal praktische dingen regelen voor mezelf, waaronder een financieel plan maken voor mijn pensioen. 

Website: https://sterkeverhalen.eu

Facebook en Instagram: @sterkeverhalen.eu 

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/irene-boskma/


Wil jij ook meedoen met de rubriek ‘het ondernemersverhaal van…’ , stuur mij dan een bericht op info@thehappyfinancial.com

Lees ook de andere ondernemersverhalen: