In deze rubriek vertellen ondernemers hun inspirerende verhaal. Waarom zijn ze ondernemer geworden? Wat zijn hun high- en lowlights als ondernemer? Welke tips hebben ze voor startende ondernemers? In deze editie het ondernemersverhaal van Manouk (School of SEO).


Mijn avontuur als ondernemer begon in 2015. Ik werkte in die periode voor een marketingbureau in Amsterdam, maar voelde toen al aan dat het werken volgens de regels van anderen niet werkte voor mij. Omdat ik toen nog maar 3 jaar ervaring had als SEO-specialist besloot ik om naast mijn fulltime baan te gaan freelancen. Op die manier kon ik proeven van de mogelijkheden die er zijn als ondernemer. Dat beviel zo goed dat ik twee jaar later besloot om het werken in loondienst achter mij te laten en fulltime te focussen op toffe klanten waar ik op mijn eigen manier meer kon samenwerken.

Ik heb als freelance SEO-strateeg voor grote merken mogen werken zoals Ouders van Nu, Margriet en National Geographic Junior. Maar heel eerlijk: dat leverde een leuke omzet op, maar gaf te weinig voldoening. Ik besefte dat ik mij wilde focussen op kennisdeling, en het toegankelijk maken van SEO-kennis voor iedere ondernemer. Dat is het moment waarop het idee van School of SEO is ontstaan en ik het roer volledig heb omgegooid. 

Van freelancer naar ondernemer

Eerlijk: ik vond de overgang van freelancer naar ondernemer een heftige periode. Als freelancer had ik vaste uren bij verschillende merken en wist ik precies wanneer ik waar aan werkte en hoeveel geld er aan het einde van de maand op mijn rekening kwam te staan. Dat voelde heel veilig. Toen ik School of SEO lanceerde besloot ik een groot deel van mijn klanten te laten gaan om tijd te investeren in het opzetten van het merk en natuurlijk het ontwikkelen van de online SEO-cursussen. Dat betekende dat mijn inkomsten halveerde en ik meer kosten ging maken om de branding en marketing van School of SEO op te zetten.

You’re either all in – or all out

Ik geloof dat wanneer je iets echt wilt en er volledig voor durft te gaan er na veel bloed, zweet en tranen een punt komt waarop het zich gaat terugbetalen. You’re either all in, our all out – there is no halfway. Begin dit jaar ben ik daarom helemaal gestopt met freelancen en werk ik fulltime aan mijn eigen onderneming. Dat heeft mij de tijd gegeven om mij te verdiepen in kennis die ik nog niet had, en meer tijd te besteden aan het opbouwen van mijn eigen online vindbaarheid. De onzekerheid is spannend, maar het werken aan mijn missie om SEO-kennis toegankelijk te maken voor iedereen geeft meer voldoening dan ik ooit in mijn carrière hebt gehad.

Vier je successen

Champagne! Er ligt altijd een fles champagne koud voor het geval dat er een grote mijlpaal behaald wordt. Bijvoorbeeld bij de eerste lancering van de website van School of SEO is er een fles open gegaan, en het moment dat ik al mijn klanten heb opgezegd en volledig voor mijn eigen online school ben gegaan. Dat idee spookt dan al langer in je hoofd, maar wanneer je zo’n grote verandering doorvoert vind ik niet dat je dat voorbij kunt laten gaan zonder er bewust bij stil te staan.

Daarnaast zet ik altijd een deel van mijn omzet apart op een rekening en mag ik ieder kwartaal de helft van het bedrag wat op die rekening staat naar mijzelf overmaken als bonus. Daar koop ik dan bijvoorbeeld een paar mooie schoenen voor die ik normaal eigenlijk te duur vind, of ik boek een lekkere massage en gezichtsbehandeling. Oftewel: dat geld spendeer ik aan mijzelf en mag niet gespaard worden of naar de vaste lasten gaan.

Ondernemersverhaal van Manouk (School od SEO)

De toekomst

Door de pandemie ben ik gaan beseffen dat je altijd moet genieten van het leven – en ik niet jarenlang 80 uur per week wil werken om bepaalde omzetdoelen te behalen. Geld kan handig zijn, maar het bepaalt niet je geluk. Je leven kan ineens overhoop worden gegooid, of zelfs ophouden. Je weet het nooit.

Ik ben mij daarom aan het focussen op in minder tijd meer werk neer te zetten. Dat doe ik door bepaalde kennis op te doen, te werken op momenten dat ik vol energie ben en voor een deel te focussen op passief inkomen. Hierdoor ontstaat er een stabiele stijgende lijn in mijn omzet en kan ik daarnaast focussen op waar ik het meeste energie uit haal: ondernemers leren hoe zij zelf meer vindbaarheid en dus ook meer doelgerichte klanten kunnen krijgen. 

Mijn tip voor startende ondernemers: doe wat werkt voor jou – en niet wat je denkt dat je moet doen omdat anderen het ook zo aanpakken. Dan ga je jezelf alleen maar tegenwerken!

Website: School of SEO

Instagram: @school_of_SEO

YouTube: School of SEO


Wil jij ook meedoen met de rubriek ‘het ondernemersverhaal van…’ , stuur mij dan een bericht op info@thehappyfinancial.com

Lees ook de andere ondernemersverhalen: