In deze rubriek vertellen ondernemers hun inspirerende verhaal. Waarom zijn ze ondernemer geworden? Wat zijn hun high- en lowlights als ondernemer? Welke tips hebben ze voor startende ondernemers? In deze editie het ondernemersverhaal van Alieke Ingerman, oprichter en eigenaar van Working Remotely.


Ik ben Alieke, 34 jaar, woon in Utrecht, ben eventmanager en reis graag de wereld over. Onlangs startte ik mijn workation bedrijf: Working Remotely. Hiermee organiseren wij workations voor bedrijven en individuen, waarbij je korte tijd vanuit het buitenland werkt. Dit avontuur begon eind 2021. Toen ging ik voor 3 maanden vanuit Spanje werken (in loondienst), postte dit nietsvermoedend op LinkedIn en vanuit daar is mijn bedrijf ontstaan.

Als eventmanager moet je natuurlijk op de betreffende locatie zijn om je werk uit te voeren, dat is al 12 jaar het geval en daar plan ik mijn vakanties altijd omheen. Maar tussen de events door kan ik overal mijn werk doen. Ik werk al jaren regelmatig remote. Zo ging ik bijvoorbeeld al naar Stockholm, Kroatië, Mallorca en de Veluwe. Door corona is voor iedereen wel duidelijk geworden dat je je werk echt niet alleen op een kantoor kunt doen en dus zijn workations en remote werken populairder dan ooit.

Ik ben enorm reislustig en houd wel van wat avontuur, dus besloot ik eind vorig jaar een paar maanden alleen naar Spanje te gaan. Wat nieuwe prikkels, mooie ervaringen opdoen, wat zien van de wereld en een change of scenery. Ik stond op Schiphol, maakte een foto met mijn backpack en zei op LinkedIn ‘Vamos, ik ga remote werken in Spanje’. Dat bericht ging viral en werd 80.000 keer gelezen. Ik weet nog goed dat ik dacht; “wat gebeurt hier?”. Mensen vonden dit duidelijk interessant en inspirerend. Al snel volgende een Instagram account en blog om mijn ervaringen te delen. Wat best grappig is, gezien ik gezakt ben voor Nederlands op de middelbare school omdat ik dramatisch ben met teksten. Maar nu blijk ik schrijven heel leuk te vinden!

De eerste workations

Binnen no time kreeg ik aanvragen van kranten, magazines en podcasts om mijn verhaal te delen. Wat een eer! En onwijs gaaf om te doen, want mensen inspireren door te delen wat je doet vind ik geweldig. Mijn dag is helemaal goed als ik een DM krijg van iemand die zegt; “door jou ben ik ook het gesprek aan gegaan met mijn baas en guess what? Volgende maand ga ik 2 weken alleen naar Portugal”. Er valt nog zoveel te leren over remote werken. Van informatie over hoe je workation trip te plannen en goede werkplekken, tot het gesprek voeren met je leidinggevende en de financiële kant.

Enthousiast als ik was over mijn workation ging ik al snel een groepsworkation organiseren in Valencia. Als eventmanager is dingen regelen mijn vak, dus dàt combineren met mijn passie voor reizen was eigenlijk een heel logisch vervolg. Er waren duidelijk veel meer mensen die dit wilde, dus die groepsworkation zat al snel vol. Het was een geweldige week, waar ik oprecht nieuwe vrienden aan over heb gehouden.

Gevraagd door Lonely Planet

Dit smaakte naar meer. Deels ging dit ook vanzelf, want ik werd op LinkedIn regelmatig gevraagd door media, zoals het AD, NRC, NPO 1, Cosmopolitan en Lonely Planet. Die laatste daar heb ik trouwens een fles champagne op gedronken, dat vond ik zo onwijs vet! Ook bedrijven vroegen advies en wilden weten wat ik voor ze kon betekenen. Dus op naar de KvK en alle plannen omzetten in een serieus bedrijf. Dat begint nu steeds harder te groeien. Het voelt als een perfecte match; organiseren en reizen. Ik heb een sterke wil, doorzettingsvermogen en kan wel tegen een stootje, dus het ondernemen daar heb ik alle vertrouwen in. Mijn roots liggen in de zakelijke markt en dat heeft ook nu steeds meer mijn focus. Persoonlijk adviseren en mijn kennis delen over remote werken blijf ik ook zeker doen.

Binnen no time zag ik zo veel kansen dat mijn dromen steeds groter worden. Hoe lang dat nog te combineren is met mijn loondienst baan bij Frankwatching is de vraag. Maar Working Remotely gaat hard groeien komende tijd. Mijn korte termijn focus ligt op een betere website, waarop duidelijk is wat ik doe en het creëren van sterke content. Ik wil bedrijven leren wat de voordelen en kansen van een workation zijn, bijvoorbeeld het belang van deze secundaire arbeidsvoorwaarde in the war for talent die op dit moment gaande is. Het is zo veel meer dan een uniek teamuitje en draagt enorm bij aan werkgeluk. Daarnaast ben ik druk met het organiseren van een nieuwe groepsworkation in Valencia in oktober.

Lange termijn doel: team bouwen en automatiseren

Lange termijn wil ik de organisatie professionaliseren en automatiseren, zodat het schaalbaar is. Ik kan niet wachten tot ik mijn eerste personeel kan aannemen, zodat ik met een team aan een succesvol bedrijf kan bouwen. Ik ben nu ook al met veel nieuwe locaties in gesprek, zowel in Nederland als in het buitenland, om mijn aanbod te kunnen uitbreiden. Daar zitten echt de mooiste villa’s tussen, van alle gemakken voorzien en perfect voor workations voor groepen. Geen straf natuurlijk om al die mooie plekken te bezoeken en samenwerkingen op te zetten!

De grootste uitdaging als ondernemer vind ik dat je van heel veel verschillende dingen wat af moet weten. Ik heb ervaring in sales, marketing en organisatie, dus die skills komen goed van pas. Ik weet ook wel het nodige van financiën, omdat ik altijd verantwoordelijk ben geweest voor targets en omzet. Boekhouding, een winstgevend business model ontwikkelen en de daarbij horende wetgeving zijn echter nieuw voor mij. Ook verzekeringen en juridische zaken uitpluizen is een tijdrovende klus. Maar je kan als onderneming geen risico nemen, dus moet je alles tot de bodem uitzoeken en de hulp inschakelen van juiste professionals om je te helpen. Alles zelf doen is mission impossible kwam ik al snel achter, haha. Hetzelfde geldt voor een website bouwen. Ik heb weinig developer talent, dus iets bouwen lukt mij niet. Inmiddels heb ik hiervoor ook hulp ingeschakeld. En eerlijk is eerlijk, geduld is niet mijn sterkste kant. Ik wil dit het liefst allemaal NU, maar besef me steeds beter dat een bedrijf opbouwen tijd kost en het zomaar een jaar kan duren voordat de basis stevig staat. Wat wel helpt is dat ik veel in het buitenland ben en ik het Spaanse strand hoor roepen als ik er te weinig kom. Dus relativeren, ontspannen en genieten van de ondernemersreis lukt steeds beter.

Mijn beste tip: omring je met de juiste mensen

Ondanks dat ik pas net begin, merk ik nu al dat het allerbelangrijkste is om je te omringen met de juiste mensen. Privé om je mentaal te steunen, of juist af te remmen. Dat laatste is in mijn geval soms erg hard nodig. Anders blijf ik maar doorwerken omdat er zoveel kansen zijn, ik het zo leuk vind en er simpelweg zo veel te doen is. Dit is absoluut mijn grootste uitdaging als ondernemer. En als er even iets tegen zit zijn vrienden en familie ook een cruciaal vangnet. Maar zeker ook zakelijk gezien moet je de juiste mensen om je heen verzamelen. Ik ben gelukkig van nature niet bang om hulp te vragen. Ik vind het juist geweldig als je elkaar kunt helpen. Of het nou vrienden, familie of zakelijke relaties zijn, je kunt zoveel leren van anderen. Het ene gesprek geeft je strategisch inzicht, het andere biedt een mooie kans voor een samenwerking.

Wil jij tips over remote werken? Volg Alieke dan!

Instagram / Facebook: @workingremotelynl

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/aliekeingerman/

Website: https://www.workingremotely.nl/

foto’s: Vere Maagdenberg


Wil jij ook meedoen met de rubriek ‘het ondernemersverhaal van…’ , stuur mij dan een bericht op info@thehappyfinancial.com.

Lees ook de andere ondernemersverhalen: