koop nu de Startersbundel

Het ondernemersverhaal van: Peter (Verbouwkosten.com)

Mijn naam is Peter Viveen en sinds 2006 ben ik bezig met het adviseren van mensen voor hun woning. Mijn drive is mensen helpen om een mooier, duurzamer en fijner huis te krijgen door een goede verbouwing. 

Waarom ben je ondernemer geworden?

Ik twijfelde al meer dan een jaar voordat ik de keuze maakte. Ik had al gewerkt bij verschillende aannemers, een architect en bouwadvies bureaus. Dit was leuk maar er knaagde iets…Ik wilde nog beter mensen kunnen helpen met hun huis en verbouwplannen. 

Dat kon in mijn ogen alleen als ik ondernemer werd en echt nog meer tijd aan de klant kon besteden. Daarnaast hoor je bijna iedere ondernemer het woord vrijheid noemen, dat is voor mij ook van toepassing.

Ik besloot dat het twijfelen nu lang genoeg had geduurd. Aangezien ik nogal fanatiek sport zocht ik een combi-doel. Het werd de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Voordat ik over de finishlijn kwam, moest ik besloten hebben wat ik ging doen: mijn baan opzeggen of niet. 

Het vervolg is duidelijk aangezien je dit verhaal van mij als ondernemer op dit mooie en goede financiële platform hier leest! Nu ben ik zo blij dat ik de keuze heb gemaakt, het is dagelijks genieten om berichten te krijgen hoe blij mensen zijn met het advies en de verbouwing van hun huis!

Van kinds af aan wilde ik al bouwen en nadat ik de bouwkundige ingenieurstitel na de HTS behaalde, besloot ik nogmaals ingenieur te worden in de technische bedrijfskunde. Daarna heb ik nog weekend-/ avondopleidingen gedaan, onder andere op de universiteit van Antwerpen. Deze wetenschappen plus de praktijk-kennis zijn een goede bodem voor een bedrijf zoals Verbouwkosten merk ik.

Ik houd ook echt van oude mooie huizen.

En nog meer van die beter maken. Het her-inzetten van bestaand vastgoed is duurzamer dan overal maar beton blijven storten voor nieuwe rijwoningen. Overigens is tegenwoordig nieuwbouw met o.a. warmtepompen en zonnepanelen ook heel zuinig met soms als resultaat een nul op de meter woning. 

Wat is je highlight geweest als ondernemer?

Mijn highlight is voor mij om dingen voor anderen te kunnen doen. Blije woning eigenaren met een fijner huis na het verbouwen. Hele goede werknemers die echt dagelijks hun beste beentje voorzetten. Zelfs in deze lastige tijd werken ze vanuit huis en doen ze wat ze kunnen. We zijn echt een mooi team. Daarnaast word ik heel blij van de meerdere goede doelen sponsoren die we doen. En last but not least heb ik zelfs een auto cadeau kunnen doen aan iemand die mij heel dierbaar is! Dat had ik nooit aan zien komen toen ik besloot mijn website te laten bouwen in 2006.

Waar kan niemand je op voorbereiden als het gaat om ondernemerschap?

Dat is een goede vraag! Doorzettingsvermogen en het omgaan met de afwisselende highs en lows die zich in rap tempo opvolgen. 

Ik help veel mensen die ook ‘overwegen te gaan ondernemen’. Wellicht herken je het. Voor sommigen is het een eitje, maar voor anderen zou ik willen stellen dat het werknemerschap wellicht veel beter is. Als je de zekerheid van een salaris niet kunt/ wilt loslaten is het natuurlijk onverstandig om te gaan ondernemen. Maar dat is niet alles: wil je van een rustig weekend genieten, dan is dat lastig, vooral in de beginjaren. Sommige bevriende ondernemers noemen dit ‘je moet altijd – aan- staan’. 

Welke tip zou je startende ondernemers willen meegeven?

Bereid je goed voor en start met je onderneming in het weekend en avonduren om een vliegende start te kunnen maken. Zoek 3 vrienden op die eerlijk tegen je zijn. Vertel je plan en luister naar hun mening. Zeggen ze eerlijk dat het een goed idee is of aarzelen ze en geven ze je feedback waaruit blijkt dat de tijd nog niet rijp is om de grote stap te wagen? Aan de andere kant: Verbouwkosten vonden ze niet allemaal een goed idee: Hoe kun je nu altijd maar gratis informatie geven en antwoorden op vragen geven gratis op de website Verbouwkosten.com: hoe kan dat nu een echt bedrijf worden?

Start ook direct met je ‘backbone’: je financiën, planning, klantenbestand en alle zaken die misschien in eerste instantie niet heel inspirerend lijken. Mocht je iets niet willen, kunnen of leuk vinden: zoek daarvoor hulp. 

Hoe vier je je successen

Ik ben blij dat je dit vraagt. Dit doe ik te weinig en ik neem me bij deze voor om dat meer te gaan doen. Door mijn perfectionistische instelling is het niet snel ‘goed genoeg’. Ik wil meer, verder, beter en steeds dat nieuwe doel bereiken. 

Dat doe ik zowel bij het advies over huizen en verbouwen als in mijn sport. 1 marathon is mooi maar de afgelopen tijd liep ik er 1 per maand. Overigens is dat sporten voor mij ook 1 groot feest ? Ik geloof ook erg dat dit doorzettingsvermogen mij helpt in mijn bedrijf. Als je doorgaat waar anderen stoppen, wordt de weg rustiger… en dan kun je pas echt gas geven.

Wat zijn je doelstellingen voor de lange termijn en hoe heb je die bepaald?

Mijn mooiste doel is nog niet verwezenlijkt: een diersoort helpen. En dan wel een diersoort die het echt kan gebruiken. Wellicht met het bouwen van een opvang instelling met verblijven. We zijn wel een stichting voor de Rode Panda gestart, maar dat is nog heel pril. 

Daarnaast doet het me pijn dat veel ouderen zo eenzaam zijn, daar zou ik ook graag iets voor ‘uitvinden’. Ideeën zijn meer dan welkom!

Met vriendelijke groeten,

Peter Viveen (Verbouwkosten.com)

PS het lijkt me ook leuk om van Marjan het antwoord te horen op die laatste 2 vragen!


Marjan: Heel erg bedankt voor je mooie en persoonlijke verhaal Peter! Ik denk dat veel punten voor ondernemers herkenbaar zijn. Het is inderdaad hard werken en een idee van ‘altijd-aan-staan’. Ik ben ook heel blij dat je aanstipt dat je wel tegen de (financiële) onzekerheid moet kunnen als ondernemer. Dit is niet voor iedereen weggelegd. Daar moet je dan ook eerlijk in zijn.

In je PS vraag je hoe mijn antwoorden luiden op de laatste twee vragen. Hoe ik mijn successen vier? Veel te weinig! Ik ben vaak blij op het moment dat ik een opdracht binnen heb, maar in de waan van de dag ga je toch snel verder met je werkzaamheden. De huidige lockdown maakt het ook niet makkelijker om dit te vieren, want voorheen wilden we nog wel eens uit eten gaan. Een goede modus heb ik hierin dus ook nog zeker niet gevonden, maar dat is ook een beetje ondernemers-eigen denk ik.

Wat mijn lange termijn plannen zijn? Ik wil heel graag nog meer mensen bereiken. De volgende stap voor mij is om dat te doen op televisie als financieel expert. De eerste stappen zijn hiervoor al gezet, dus duimen dat dat dit jaar nog gaat lukken!

Wil jij ook meedoen met de rubriek ‘het ondernemersverhaal van…’ , stuur mij dan een bericht op info@thehappyfinancial.com

Nieuwste video's

Ga je zakendoen met het buitenland? 

Let dan goed op met BTW! Stuur je een factuur naar het buitenland, maar dan onderscheid tussen: 

1) Of je binnen of buiten de EU levert; en 
2) Of je goederen of diensten levert; en 
3) Of je levert aan consumenten of bedrijven (is je klant wel of niet BTW plichtig). 

Leveringen binnen de EU 
a) Levering van goederen: 
- B2C (geen BTW plichtige klant): BTW aangifte in land van levering. 
Uitzondering:  10.000 euro omzet, dan Nederlandse BTW (verkoop van digitale diensten vallen hier ook onder). 

One Stop Shop regeling (OSS/ Unieregeling): BTW aangifte in 1 EU land - B2B (wel BTW plichtige klant: check altijd dmv VIES controle of je het juiste BTW nummer hebt ontavangen voordat je de factuur stuurt): 0% BTW (rubriek 3b dus ook ICP aangifte) 

b) Levering van diensten: 
- B2C: Nederlandse BTW (geen ICP aangifte) 
- B2B: BTW verlegd (rubriek 3b dus ook ICP aangifte) Levering buiten EU 

a) Levering van goederen: 
- B2C/ B2B: 0% BTW (rubriek 3a) 

b) Levering van diensten: 
- B2C/ B2B: geen BTW (niet in je BTW aangifte) Let op: check altijd of je het juiste BTW tarief hebt opgenomen in jouw unieke situatie. 

Wil je meer weten over je BTW aangifte? Download dan de handreiking BTW aangifte waarin de BTW aangifte stap voor stap wordt doorgenomen. Nu via thehappyfinancial.com/e-books 

#zzp #ondernemen #belasting #freelance #zakelijk #thehappyfinancial #fy #btw #btwaangifte #internationaal

Meer info, templates, e-books en online colleges via thehappyfinancial.com

Ga je zakendoen met het buitenland?

Let dan goed op met BTW! Stuur je een factuur naar het buitenland, maar dan onderscheid tussen:

1) Of je binnen of buiten de EU levert; en
2) Of je goederen of diensten levert; en
3) Of je levert aan consumenten of bedrijven (is je klant wel of niet BTW plichtig).

Leveringen binnen de EU
a) Levering van goederen:
- B2C (geen BTW plichtige klant): BTW aangifte in land van levering.
Uitzondering: 10.000 euro omzet, dan Nederlandse BTW (verkoop van digitale diensten vallen hier ook onder).

One Stop Shop regeling (OSS/ Unieregeling): BTW aangifte in 1 EU land - B2B (wel BTW plichtige klant: check altijd dmv VIES controle of je het juiste BTW nummer hebt ontavangen voordat je de factuur stuurt): 0% BTW (rubriek 3b dus ook ICP aangifte)

b) Levering van diensten:
- B2C: Nederlandse BTW (geen ICP aangifte)
- B2B: BTW verlegd (rubriek 3b dus ook ICP aangifte) Levering buiten EU

a) Levering van goederen:
- B2C/ B2B: 0% BTW (rubriek 3a)

b) Levering van diensten:
- B2C/ B2B: geen BTW (niet in je BTW aangifte) Let op: check altijd of je het juiste BTW tarief hebt opgenomen in jouw unieke situatie.

Wil je meer weten over je BTW aangifte? Download dan de handreiking BTW aangifte waarin de BTW aangifte stap voor stap wordt doorgenomen. Nu via thehappyfinancial.com/e-books

#zzp #ondernemen #belasting #freelance #zakelijk #thehappyfinancial #fy #btw #btwaangifte #internationaal

Meer info, templates, e-books en online colleges via thehappyfinancial.com

YouTube Video VVVUOE5EY3pBY0NDYkZEV0VFNHNlX2xnLjA2UVVBNjN3RW9V

Ga je zakendoen met het buitenland? Let dan goed op met BTW!

the happy financial 8 hours ago

Misschien vind je deze artikelen ook wel interessant

Wil jij ook direct goed aan de slag als zelfstandig ondernemer?

Download dan hier de startersbundel met het ebook ‘De Praktische Gids voor Startend Ondernemers’ en de 4 meest gebruikte Excel templates. Nu met 35% korting!