In deze rubriek vertellen ondernemers hun inspirerende verhaal. Waarom zijn ze ondernemer geworden? Wat zijn hun high- en lowlights als ondernemer? Welke tips hebben ze voor startende ondernemers? In deze editie het ondernemersverhaal van Steffy Roos du Maine, ondernemer, spreker, schrijver, podcasthost en dromer. 


Zelf volg ik Steffy al een lange tijd op Instagram en ben iedere keer geïnspireerd door haar ondernemerschap. Wat ik ook echt waardeer is haar verfrissende kijk op ondernemen. Steffy combineert haar miljoenen onderneming met spiritualiteit. Iets dat in haar juridische wereld nogal eens als ‘bijzonder’ wordt omschreven. Ze laat ook zien hoe lastig het ondernemen soms is en juist daarom ben ik blij dat ik haar mag interviewen voor dit ondernemersverhaal. 

Waarom ben je ondernemer geworden? 

“Eigenlijk ben ik vooral per toeval in het ondernemerschap gerold. Een baan als strategisch consultant op de Zuidas lag meer voor de hand. Maar ik dacht meteen: ‘past dit wel bij mij?’ Ik wilde veel zelf doen, ik was heel creatief. 

Mijn moeder had al die tijd al een eigen juridisch kantoor. Ik hielp haar daar al veel mee. Ik had nul ervaring met ondernemen. Maar dacht toen wel: ‘Wat als ik dit overneem? En groot ga maken?’

Ik ben er dus eigenlijk heel blanco ingestapt. De drive om niet voor een baas te willen werken heeft ervoor gezorgd dat ik zelf baas werd.”

Ik vraag Steffy of dat eraan bijdraagt dat ze zelf ook een goede werkgever is.

“Ik heb zelf nooit bij een bedrijf gewerkt. Ik doe de dingen zoals ze voor mij logisch zijn. Van vriendinnen hoor ik dan hoe het er in het bedrijfsleven aan toe gaat. Dan denk ik: ‘jeetje wat inefficiënt en politiek’. Juist door er blanco in te stappen, kan ik dingen anders doen.” 

Wat is je highlight geweest als ondernemer? 

“Mijn eerste miljoen verdienen. Dat was toch wel echt een mooie mijlpaal. We hebben dat ook goed gevierd door met het team een nacht weg te gaan naar Huis ter Duin. 

Wat voor mij ook een mooie mijlpaal was dat ik een eerste kantoor huurde. We zaten daar toen met vijf man. Iedereen om me heen zei dat het veel te groot was. Binnen elf maanden moesten we alweer verhuizen omdat die locatie te klein was geworden. 

Door groot te denken en dingen voor je te zien, ga je ook je keuzes anders maken. Veel mensen noemen dit nu manifesteren. Ik zie het ook als een visie.” 

Waar kan niemand je op voorbereiden als het gaat om ondernemerschap? 

“Eigenlijk op bijna niets. Alles gaat altijd anders dan je denkt. 

Wat ik wel heb gemerkt: ondernemen kan eenzaam zijn. Je hebt hele hoge highs, maar ook ontzettende lows. Dit laatste wordt vaak onderschat. Als ik erop terugkijk had ik eerder een coach in de armen willen nemen. Of deel willen nemen aan een mastermind met andere ondernemers.” 

Welke tip zou je startende ondernemers willen meegeven? 

“Gewoon doen. Ik zie dat ondernemers vaak veel ideeën hebben. Maar vervolgens doen ze maar een klein beetje en dan gaan ze te snel door met iets anders. Niet alles gaat direct goed, je moet wel doorzetten. 

We zien van veel ondernemers alleen maar de succesverhalen. Maar helemaal niet hoeveel erbij komt kijken, hoe lang een ondernemer al bezig is, hoeveel een ondernemer ervoor heeft gedaan of gelaten. 

Nog een tip: Begin op tijd met nadenken over delegeren. Ook al doe je alles nu nog zelf, denk wel al na over een team. Schrijf taken uit en beschrijf welke stappen je neemt. Vaak denk je als ondernemer dat je beslissingen intuïtief neemt, maar je hebt echt wel een beslisboom in je hoofd. Dit dwingt je ook om naar je processen te kijken en in te zien wat makkelijker of efficiënter kan.”

Hoe vier je je successen?

“Oesters, champagne en sterrenrestaurants. 

Vroeger was dat echt wel anders. Een doel was behaald en ik was alweer door naar het volgende doel. Ik was kritisch en het was nooit genoeg. 

Tot ik me meer ging bezighouden met spiritualiteit. Ik werd veel bewuster en ook trotser op mijn bedrijf, werknemers en mezelf. 

Als ondernemer ben je vooral geneigd om te kijken wat beter kan. Het is makkelijker om maar door te blijven gaan. Maar het is zo belangrijk om die successen te blijven vieren. En dat kun je alleen zelf doen.” 

Wat zijn je doelstellingen voor de lange termijn en hoe heb je die bepaald?  

“Nu ik mijn bedrijf heb verkocht aan een private equity partij zijn het maken van budgetten en begrotingen vast onderdeel geworden. 

Waar ik zelf naar kijk is: ‘Wat voor ondernemer wil ik zijn? Wat voor leven wil ik leiden? En hoe integreer ik dat?’

Zo zijn we nu bijvoorbeeld aan het nadenken over een verhuizing naar New York. Ik ben daar voor mijn cursussen al over aan het nadenken. Zal ik deze ook al direct in het Engels maken en dat soort zaken.” 

Als laatste: hoe breng je meer spiritualiteit op de werkvloer? 

“Spiritualiteit is voor iedereen. Begin makkelijk en laagdrempelig. Zo hield ik voor mijn juridische medewerkers tijdens corona ook een online meditatie. Ook niet echt een beroepsgroep die direct bekendstaat omdat ze zo spiritueel zijn. Maar daar kwamen zoveel fijne reacties op. Ik trek ook regelmatig een kaart met iemand. De gesprekken die daardoor op gang komen hebben zoveel diepgang en laten mensen weer van een andere kant zien. Dat vind ik mooi en van toegevoegde waarde.”

Meer weten over Steffy

Wil je meer weten over Steffy of haar ondernemerschap? Bekijk hier haar website of volg haar op Instagram.

Foto omslag: Stance Photography


Wil jij ook meedoen met de rubriek ‘het ondernemersverhaal van…’ , stuur mij dan een bericht op info@thehappyfinancial.com.

Lees ook de andere ondernemersverhalen: