In deze rubriek vertellen ondernemers hun inspirerende verhaal. Waarom zijn ze ondernemer geworden? Wat zijn hun high- en lowlights als ondernemer? Welke tips hebben ze voor startende ondernemers? In deze editie het ondernemersverhaal van Archana Haarnack (Pinterest Marketing Expert).


Als er iemand vanuit passie onderneemt, dan is het Archana Haarnack wel. Ze was een van de eerste Pinterest gebruikers in Nederland en was direct zo enthousiast over het platform dat ze besloot dit met iedereen te delen. Nu is ze dé Pinterest Marketing Expert van Nederland en helpt ze vele bedrijven en merken om te groeien door middel van Pinterest.

Archana is niet altijd ondernemer geweest. Voordat ze de stap nam, werkte ze als social media manager voor verschillende bedrijven en was daarnaast actief bij als interieurblogger. “En toen kwam Pinterest,” vertelt ze. “In maart 2010 werd de bètaversie gelanceerd en ik was een van de gelukkigen die een uitnodiging ontving om het platform te testen.”

Meer bezoekers door Pinterest

“Er ging een wereld voor me open. Als interieurblogger zag ik veel kansen.” gaat Archana verder. “Ik zocht op Pinterest naar inspiratie voor het schrijven van nieuwe blogs. En wat me opviel is dat ik het aantal bezoekers naar mijn blog ineens enorm groeide, er kwam zo veel meer traffic bij Pinterest vandaan dan van andere platformen.”

Dat moesten meer mensen weten, vond Archana. “Ik ging heel enthousiast op al mijn social media kanalen delen over mijn bevindingen en resultaten, schreef er blogs over en vertelde iedereen die er maar over wilde horen. Na een tijdje werd ik gevraagd om het Pinterest account van een groot inspiratieplatform in te richten en te beheren. Toen viel het kwartje: dit is niet alleen wat ik kan, maar ook wat ik wíl.”

Parttime ondernemen

Archana nam de opdracht aan en al gauw volgden er meer klanten. Ze schreef zich in bij de Kamer van Koophandel, maar wilde zich nog niet fulltime aan het ondernemerschap wagen. “Ik deed het naast mijn baan in loondienst, lekker veilig,” vertelt ze. 

“Helemaal voor mezelf beginnen, daar was ik nog niet klaar voor. Al had ik wel het idee dat ik dat ooit wilde. Maar hoe zorg je voor financiële zekerheid, wat moet je allemaal regelen voor een goed lopend bedrijf, hoe regel je de administratie…? Al die vragen en onzekerheden zorgden ervoor dat ik de stap nog niet wilde zetten.”

Monday Morning Rant

Tot dat ene moment, dat Archana in de auto zat, onderweg naar haar baan. “Ik kan het me nog herinneren als de dag van gister: het was op een maandagochtend, het regende en ik stond in de file. Om de tijd te doden luisterde ik naar een podcast van Gary Vaynerchuk, beter bekend als Gary Vee, die ik al vele malen eerder had beluisterd.”

Maar dit keer kwamen de woorden van Gary Vee écht aan bij Archana. “Ik luisterde naar zijn inmiddels bekende Monday Morning Rant en het was alsof hij naast me zat en het alleen tegen mij had. Ik weet nog dat ik hardop terug zei: ‘Ja, je hebt gelijk!’. Dat was het moment waarop ik besloot om er helemaal voor te gaan, na vier jaar parttime ondernemen.”

Met andere ondernemers in gesprek

Hoewel Archana de knoop had doorgehakt, zat ze nog steeds met al die vragen en onzekerheden in haar hoofd. Daarom besloot ze eerst met andere ondernemers te praten over hun ervaringen. “Dat is iets wat ik iedereen die overweegt om te gaan ondernemen kan aanraden,” vertelt ze. “Omring je met mensen die weten waar ze het over hebben en waar je al je vragen aan kunt stellen. Niet alleen in het begin trouwens, zoiets moet je blijven doen. Want wanneer jij je ontwikkelt als ondernemer komen er steeds weer nieuwe vragen.”

Buffer

Een ander advies van Archana is om een buffer op te bouwen. “Al die onzekerheid is wat mij in eerste instantie tegenhield om te gaan ondernemen. Ik heb eerst een paar maanden gespaard voordat ik mijn baan heb opgezegd. Daardoor hoefte ik mij in elk geval even niet druk te maken om wat er binnenkwam, terwijl ik ging ontdekken hoe het was om voor mezelf te werken. Dat gaf een hoop rust.”

Dankbaar

Archana gaat verder: “Als ik die rust niet had gevoeld had ik misschien wel nooit geweten hoe geweldig ik het zou vinden om te ondernemen. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik toen in de file de inspiratie kreeg om de stap te nemen, want ik zou nu niets liever willen.”

“Ik geniet dan ook nog dagelijks van elke samenwerking, gesprekken met andere ondernemers en vooral: als ik weer iemand heb kunnen helpen met Pinterest. Ik vind het nog steeds geweldig om de ontwikkelingen van het platform bij te houden en dan weer in te zetten, voor mezelf en voor mijn klanten. Alles wat ik doe en gedaan heb is vanuit mijn eigen interesse voor Pinterest gekomen. Hoe geweldig is het dat ik daar gewoon mijn business van heb gemaakt!”

Meer weten over Archana Haarnack, of over hoe je Pinterest kunt inzetten voor de groei van je bedrijf? Neem een kijkje op haar website Archana.nl.


Wil jij ook meedoen met de rubriek ‘het ondernemersverhaal van…’ , stuur mij dan een bericht op info@thehappyfinancial.com.

Lees ook de andere ondernemersverhalen: