In deze rubriek vertellen ondernemers hun inspirerende verhaal. Waarom zijn ze ondernemer geworden? Wat zijn hun high- en lowlights als ondernemer? Welke tips hebben ze voor startende ondernemers? In deze editie het ondernemersverhaal van Kelly, eigenaar van Sterk in MEDIA.

In 2012 ben ik gestart als fulltime ondernemer nadat mijn baan in loondienst ophield te bestaan. Een kans die ik met beide handen heb aangegrepen om voor mezelf te beginnen.

Alleen is ondernemen voor een introvert en super verlegen persoon een extra handicap in een succesvol bedrijf starten. Ik durfde in het begin geen verkoopgesprekken te voeren. Netwerken was absoluut niet aan mij besteed want dan moest ik praten met vreemden en een offerte versturen gaf me paniek-aanvallen; Wat nou als de ontvanger mij te duur vindt? 

Mijn vader was mijn grote steun en toeverlaat. Mijn vraagbaak en mijn mentor. Hij was zelf ook ondernemer en hielp me waar hij kon. Hij deed mijn administratie en hielp me meer zelfvertrouwen te krijgen om toch echt verkoopgesprekken te gaan voeren. 

Zonder hem was het me nooit gelukt om een succes te maken van mijn bedrijf en mijn eigen belemmerende overtuigingen overboord te gooien.

Waar ik vandaan kom

Mijn verhaal begint in 2007. Dat is het jaar waarin de eerste grote veranderingen en gebeurtenissen begonnen die leidde tot mijn filosofie: Leef in het nu en doe alle dingen die je leuk vindt, zonder uitstellen. In totaal is mijn leven in vijf jaar tijd even zo vaak 180 graden omgedraaid en op zijn kop weer teruggedraaid.

Wat er gebeurde in 2007 is dat ik eerst afstudeerde en het “echte” leven tegemoet ging. Ook ben ik uit mijn ouderlijk huis verhuisd in dezelfde maand dat ik mijn diploma kreeg. Ik ging op mezelf wonen, vanuit een klein dorp naar de stad helemaal alleen in een ini-mini kleine appartementje. En ik vond het GE-WEL-DIG!

Wat voelt als leven in een achtbaan

Maar toen ik twee maanden uit huis was viel er een bom op ons gezin. Mijn moeder was namelijk gediagnostiseerd met longkanker. Veel te laat ontdekten ze een tumor in haar long ter grootte van een tennisbal.

In totaal heeft mijn moeder 4,5 jaar lang als een leeuwin gevochten voor haar leven. Niets bleef bespaard en op het einde (2011) heeft zij zelf het moment gekozen waarop het genoeg was.

Ik was op dat moment 25 en er helemaal niet klaar voor om verder te leven zonder moeder. 

Bizar hoe snel het kan gaan

In juni van 2013 kregen wij alweer enorm slecht nieuws. Mijn vader werd gediagnostiseerd met darmkanker welke was uitgezaaid in zijn longen, hersenen en bijnieren. Wederom namen wij plaats in de wel bekende achtbaan en gingen van ziekenhuisbezoek naar bestraling en chemotherapie. De tumoren waren niet te remmen en in februari 2014 is hij overleden.

Toen waren mijn broer en ik opeens weeskinderen. Ook al zijn we volwassen, zo voelt dat. We hebben samen de begrafenis geregeld. Gewoon exact zoals mijn vader die van mijn moeder had geregeld. Daarvan wisten we zeker dat hij het mooi vond en het draaiboek lag er grotendeels al. Nu zijn ze weer samen.

Van de familieachtbaan stapten we over op de Python

Wie denkt dat de week voor de begrafenis zwaar is… Dat is niks bij wat er op je af komt als je ouders er niet meer zijn en hun nalatenschap bestaat uit een bedrijf met personeel op het randje van faillissement.

Opeens stonden mijn broer en ik aan het roer van een bedrijf waarvan wij werkelijk niets afwisten. Het was een gordijnen atelier. Over gegaan van mijn opa op mijn ouders. Een zogeheten familiebedrijf waarvan mijn ouders nooit de intentie hadden dat wij het zouden overnemen. Die wisten namelijk dat het ons ding niet was en spoorden ons aan vooral ons eigen pad te bewandelen. 

Het levenswerk van mijn ouders

Maar daar sta je dan, met acht man personeel tegenover je die willen weten hoe het nu verder moet. Kunnen zij hun baan behouden en hun hypotheken blijven betalen? Tien harde maanden hebben we met man en macht gewerkt, maar het mocht niet baten en in december 2015 is het bedrijf failliet verklaard. 

Heftig verhaal… tijd voor iets positievers, meer passend bij mijn persoonlijkheid. Ik ben een rasechte optimist!

2016 was het jaar waarin de rust eindelijk een beetje terugkeerde. Ik kon gaan vliegen met mijn bedrijf tot grote hoogte en dat rakketje is nog steeds aan het stijgen! 

Van introvert meisje naar zelfverzekerde ondernemer

In de tussentijd ben ik gaan werken aan mijn eigen persoonlijke ontwikkeling. Ik sloot me aan bij een netwerkgroep waarbij ik elke week mezelf moet presenteren voor 25+ ondernemers. Ik leerde spreken voor een groep mensen zonder te stotteren en hoe ik vol zelfvertrouwen mezelf als expert in de markt kan zetten. 

Naast mijn zelfvertrouwen groeide ook mijn netwerk en mijn klantenkring enorm. Mijn gunfactor kreeg een groeispurt en ik merkte dat wanneer ik over mezelf of mijn bedrijf vertel vanuit mijn eigen verhaal dat mensen dat raakt en ik daardoor nog hoger kan vliegen. 

Daarnaast ben ik samenwerkingspartners gaan zoeken om zo mijn klanten op alle vlakken van marketing te kunnen bedienen, zonder daadwerkelijk al het werk zelf te doen. Nu werk ik samen met een sterk team van professionals, allemaal met hun eigen expertise en allemaal zelf ondernemer. Samen met een compagnon ben ik  het avontuur aangegaan om een marketingbureau op te zetten. In 2021 gaat zij afscheid nemen en ga ik, samen met mijn man, het bureau runnen en verder uitbreiden. 

Mijn ondernemersavontuur is dus nog lang niet af en we gaan van relatief rustig vaarwater weer in een stroomversnelling een nieuw avontuur tegemoet. 

Mijn sleutel tot succes

1. Een hoog serviceniveau en klantgericht meedenken, ook buiten mijn vakgebied.

2. Altijd iets meer leveren dan je hebt aangeboden.

3. Elk succes vieren, hoe klein deze ook is.

4. Leer van tegenslag en kijk altijd naar de positieve kanten van het leven.

Mijn favoriete uitspraak

Elke expert was ooit een beginner!

De beste ondernemerstips waarop niemand je kan voorbereiden

Werk aan je eigen persoonlijke en authentieke branding. Zet jezelf in de spotlight van je bedrijf en overtuig jouw doelgroep van jou expertise. Heel veel (startende) ondernemers durven zichzelf niet neer te zetten als expert in hun vak. Nemen een afwachtende en terughoudende houding aan in hun marketing. Dat is zonde want wat je eigenlijk tegen je doelgroep zegt is dat jij ook niet zeker weet of jij wel de beste oplossing voor hun probleem hebt. 

Start dus vanaf dag 1 met een goede strategie voor je personal branding en zorg ervoor dat dit als geheel in je marketing en huisstijl doorgevoerd word. Op mijn blog vind je heel veel tips en tricks over marketing en in mijn gratis e-boek lees je 4 bewezen strategieën om jezelf als expert in de markt te zetten.

Als ik nog een tip mag geven: geef niet op bij tegenslag of wanneer iets niet helemaal verloopt zoals je het zelf in gedachten had. Zelf had ik nooit gedacht dat ik Sterk in MEDIA alleen zou runnen maar mijn compagnon verraste me eerder dit jaar met het feit dat ze ermee wil stoppen. Dat was voor mij even schrikken maar al snel zag ik in dat het ook een hele mooie kans voor mij is om me nog meer te focussen op mijn eigen expertise zonder rekening te houden met iemand anders. En daarnaast heeft het de deur voor mijn man geopend om zijn baan in loondienst op te zeggen en ook het ondernemerschap aan te gaan, samen met mij. Dat geeft een hele gave nieuwe dynamiek aan onze relatie en straks, als alles rond is, aan het bedrijf. 

Zie een ontwikkeling dan ook altijd als iets positiefs, ook al is het in het begin soms even slikken en vergt het flexibiliteit in denken. Want het leven van een ondernemer is nooit saai en kan van de een op de andere dag omslaan. Daar moet je als mens wel mee om kunnen gaan. 

Successen vieren

Veel ondernemers vergeten successen te vieren. Hoe klein ook; vier alle successen die op je pad komen. Wanneer er bij ons een offerte geaccordeerd wordt dan vieren we dat met een luide WHOEHOE! op kantoor en zetten een vrolijk liedje op om even te dansen.

Wanneer er een project afgerond en opgeleverd word dan vieren we dat door te gaan lunchen. Het zijn de kleine successen die je als ondernemer niet uit het oog moet verliezen en juist als je alleen werkt is het vieren van successen des te leuker. Heb je geen partner om mee te gaan dansen, of lunchen, zet dan jouw succes in de stories op insta. Dans met je doelgroep en maak dat interactief door een vraag te stellen en de reacties binnen te zien komen. 

De toekomst

De toekomst van Sterk in MEDIA ligt op dit moment helemaal open. Ik ben een online training aan het opzetten over hoe je als ondernemer je eigen bedrijfsmagazine kan opstellen en uitbrengen. Die lanceer ik op 1 september. Achter de schermen ben ik heel druk met de voorbereidingen op het afscheid van mijn compagnon en het aantreden van mijn man.

Maar het bedrijf zelf blijft zoals het nu ook is; een marketingbureau helemaal gericht op ambitieuze ondernemers die willen doorgroeien en hun marketing professionaliseren. Die focus blijft. Alleen ga ik veel meer processen automatiseren en versimpelen. Vooral slimmer werken in plaats van harder.

Mijn man en ik hebben de droom om 3 maanden van het jaar te overwinteren in het buitenland. Want wij kunnen overal met een laptop ons werk doen. En verder gaan we zien welke kant de wind op waait en wat het leven allemaal voor ons in petto heeft. 

Ik werk niet met 5 jaren plannen want zoals je hebt kunnen lezen verandert er in een paar jaar tijd soms zoveel waar niet tegenop te plannen valt.

Meer weten over Kelly en Sterk in MEDIA?

Volg mij op hier op Instagram (en hier voor Instagram Sterk in MEDIA) en LinkedIn.

En neem eens een kijkje op mijn website.


Wil jij ook meedoen met de rubriek ‘het ondernemersverhaal van…’ , stuur mij dan een bericht op info@thehappyfinancial.com

Lees ook de andere ondernemersverhalen: