In deze rubriek vertellen ondernemers hun inspirerende verhaal. Waarom zijn ze ondernemer geworden? Wat zijn hun high- en lowlights als ondernemer? Welke tips hebben ze voor startende ondernemers? In deze editie het ondernemersverhaal van Charlotte, eigenaar van Charlotte’s Law.

Charlotte Meindersma is een ondernemende jurist. Misschien heb je al eens gehoord van deze #kutjurist of als ‘de social media jurist van Nederland’. Ze verschijnt met regelmaat in landelijke media, zoals bij het NOS Journaal, in de Volkskrant en NRC en ze schrijft voor Franktwatching, allemaal over haar expertise: social media, auteursrecht en privacy. Het ondernemen heeft ze niet bepaald met de paplepel ingegoten gekregen, maar het is wel waar ze nu graag andere ondernemers mee helpt. 

Starten met ondernemen

Tijdens mijn studie fotografeerde ik als hobby. Uit die hobby ontstonden opdrachten. In januari 2009, terwijl ik nog rechten studeerde, schreef ik mijn eenmanszaak bij de KvK in. Hierdoor had ik op Twitter en Facebook al veel contact met andere fotografen en ik hielp ze met juridische vragen. Ze waren vaak nog niet eens bekend met zoiets als auteursrecht. Toen ik twee jaar later zou afstuderen wilde ik twee dingen niet kwijt: het fotograferen en het kunnen helpen van fotografen. En eigenlijk wilde ik ook niet wegkwijnen in een groot grijs gebouw aan de Zuidas. Ik had ideeën over hoe je met klanten om moest gaan en hoe marketing leuk zou kunnen. Bovendien wist ik van mijn bijbaantjes dat ik eigenlijk te recalcitrant was om voor een baas te werken. Of zoals mijn man nu zegt: “Dat zou zielig zijn voor die baas.” Eigenlijk was het enige waar ik bang voor was wat er zou gebeuren als het zou falen. Wat als mijn juridisch advieskantoor een groot debacle zou worden, zou ik dan in de juridische wereld nog wel aan de slag komen? Daarover sprak ik met anderen en het antwoord was volmondig: ja. Alles wat ik over het ondernemen en adviseren nog niet wist, zou ik nog wel leren. De echte belemmering was weg. Mijn vriend bouwde mijn website. Mijn afstudeerfeestje werd een lanceerfeestje en zo begon ik als ondernemende jurist. Dat is deze zomer alweer tien jaar geleden. 

Zoeken naar de beste marketing

Er zijn verdomd weinig boeken geschreven over marketing voor b2b dienstverleners. Social media stond nog in de kinderschoenen. In de juridische wereld was zelfs het bloggen nog een eng, nieuw ding. Mijn schoonvader (marketeer en ondernemer in loondienst), raadde me het boek Guerrilla Marketing van Jay Levinson aan. Een boek waarvan de eerste versie nog ouder is dan ikzelf. Niet dat dit boek nou over marketing voor b2b dienstverleners ging, maar het ging wel over marketing met een groot bereik tegen lage (of geen) kosten. Dat sprak mij als beginnend ondernemer zonder startkapitaal wel aan. Wat ik vooral uit het boek heb onthouden is dat je mensen minimaal 9 keer bewust moet bereiken, voor ze iets van je kopen en dat sampeling een goede manier is om mensen kennis met je te laten maken. Maar ja, sampelen als jurist? Ik kan moeilijk halve algemene voorwaarden leveren of een half advies geven. Tot ik bedacht dat ik kon bloggen. Daarmee zou ik mijn kennis sampelen. Het werden heel slechte blogs. Soms niet eens met een inleiding, body en afsluiting. Geen mening, geen humor, geen #kutjurist. Maar het werd bijzonder goed ontvangen. Nou ja, behalve door een aantal advocaten, want zij vonden dat ik nu gratis kennis aan het weggeven was en ik daarmee cliënten van ze wegkaapte, want die zouden nu niet meer voor advies komen. Ben benieuwd wat deze advocaten nu vinden van mijn video’s en boeken of van mijn Law Talks. Dat is nog vele malen erger! Daarmee kunnen ondernemers pas echt zelf aan de slag. 

De highlights van het ondernemen

Als jurist zou het misschien logisch zijn om gewonnen procedures te noemen als hoogtepunt. Of publicaties in vakbladen. Dat is wat andere juristen en advocaten doen. Maar voor mij zijn de complimenten over het toegankelijk maken van het recht en het begrijpelijk en leuk uit kunnen leggen van saaie juridische materie altijd een hoogtepunt geweest. Ik was koud twee jaar ondernemer, toen ik de Viva400 won in de categorie ondernemen. Als ‘miss oploskoffie’ waarbij in het juryrapport de nadruk lag op het laagdrempelig uitleggen van juridische zaken voor ondernemers. In 2018 noemde een onderneemster die geïnterviewd werd door de Volkskrant mij, omdat ze meer had aan mijn video’s over privacy en de AVG, dan de informatie van de Autoriteit Persoonsgegevens. Zo blijf ik het ook fantastisch vinden wanneer ik door de marketingafdeling van een groot bedrijf of door een overheidsorganisatie wordt ingehuurd, voor juridische zaken. Niet omdat ze zelf geen juristen hebben, maar omdat ik creatief mee kan denken en altijd op zoek ben naar een juridische én praktische oplossing, in plaats van alleen te kijken naar de juridische problemen en te eindigen met een ‘nee’. 

De beste ondernemerstip (waar je je niet op kunt voorbereiden)

Het lastige van ondernemen is dat je er nog zoveel over kunt leren en lezen, maar dat je het vooral moet ervaren en dat je vooral door die ervaring het meeste leert. Andere ondernemers kunnen je dus wel veel tips en adviezen geven en je op vanalles proberen voor te bereiden, maar je moet het vooral doen en meemaken. Dat komt ook omdat ondernemen geen trucje is. Het is geen ‘one size fits all’, wat sommige ondernemerscoaches je ook proberen aan te praten. Er zal dus ook vanalles fout gaan, ondanks dat we het daar met elkaar veel te weinig over hebben. Mislukkingen mogen tenslotte niet zorgen voor reputatieschade of het wegblijven van klanten, dus hebben we het er niet over. Maar werkelijk elke ondernemer heeft moeilijke beslissingen moeten nemen of heeft het wel eens lastig gehad of er is wel eens iets fout gegaan. 

Dit is ook meteen het belangrijkste wat ik je mee kan geven: ga gewoon doen, maak het mee, maak fouten, en verbeter. 

Succesvol ondernemen

Het gaat op Instagram en LinkedIn de laatste tijd erg veel over ‘succesvol ondernemen’. Maar wat is dan succes? Van buitenaf noemen we mensen vaak succesvol als ze heel zichtbaar zijn, veel volgers hebben of veel in de media komen. Als ze status hebben. En als ze veel geld verdienen of we in elk geval denken dat ze dat doen. Ik had ook lang het idee dat ik moést groeien. In omzet en in personeel. Groter = beter. Tot ik daar doodongelukkig van werd en bijna failliet door ging. Dat zorgde bij mij voor een andere definitie van succes. Een die veel meer gericht is op wat ik nu eigenlijk uit het ondernemen wil halen. Meer naar binnen gericht en minder mooie schijn voor de buitenwereld. En dat is ook precies wat naar voren kwam toen ik voor mijn nieuwe boek, Écht ondernemen – bemoei je met je eigen zaak, meer dan tien ondernemers interviewde die al tien jaar aan het ondernemen zijn. Allemaal zeggen ze dat er niet één objectieve definitie van succes is, maar dat je zelf als ondernemer moet bepalen wat voor jou succes is. Overigens faal ik daar nog wel goed in. Toen ik personeel had, had ik duidelijkere omzetdoelen. Als we dat gehaald hadden, vierden we dat met gebak. Nu ik weer alleen ben moet ik weer beter bepalen wanneer ik vind dat er sprake is van succes, zodat ik dat ook weer kan vieren. Dat doe ik dan graag met een momentje met iemand anders, even niks, alleen het succes vieren, al is het maar een half uurtje. 

Toekomstperspectief

Voor de lange termijn zorg ik er graag voor dat mijn bedrijf bestendig is. Dat het niet door het minste of geringste om kan vallen. Dat ook als ik ziek ben en (tijdelijk) minder kan werken, het bedrijf gewoon kan draaien, maar het liefst zonder afhankelijk te zijn van (veel) andere personen. Mijn bedrijf zal ik altijd blijven evolueren en veranderen. Dat hoort niet alleen bij ondernemen, denk ik, maar vind ik vooral leuk om te doen. Lekker innoveren en andere ondernemers ook helpen dat te doen. 

Volg Charlotte

Meer weten over Charlotte?

Volg haar op social media (FB, Twitter, Insta) @charlotteslaw

Maak contact op Linkedin https://www.linkedin.com/in/charlottemeindersma/

Abonneer je op haar YouTubekanaal 


Wil jij ook meedoen met de rubriek ‘het ondernemersverhaal van…’ , stuur mij dan een bericht op info@thehappyfinancial.com

Lees ook de andere ondernemersverhalen:

Coverfoto van Charlotte door: Eline Schuurmans