In deze rubriek vertellen ondernemers hun inspirerende verhaal. Waarom zijn ze ondernemer geworden? Wat zijn hun high- en lowlights als ondernemer? Welke tips hebben ze voor startende ondernemers? In deze editie het ondernemersverhaal van Guiselaine van Databeet.


Mijn start als ondernemer

De hele kleine basis voor ondernemerschap werd gelegd in mijn studie Bedrijfseconomie, waar ik ieder halfjaar samen met andere studenten een bedrijf moest opzetten of runnen. Ik ging daarna een paar jaar in loondienst aan de slag en vergat ondernemerschap. Of misschien was ik wel bang om een bedrijf op te zetten. Een reeks gebeurtenissen zorgde ervoor dat ik mijn bedrijf opzette:

Ø  In 2010 kreeg ik op reis met de Transsiberie Express in Mongolië een psychose

Ø  In 2011 verloor ik mijn vader 

Ø  En in 2012 kon ik parttime aan de slag voor Kennisbank Filantropie. Het was het perfecte moment, want ik kon rustig mijn bedrijf naast loondienst werk opzetten.

Digitale nomade als hoogtepunt ondernemerschap tot nu toe

In 2013 besloot ik dat ik reizen en ondernemen wilde combineren. Ik liet me inspireren door met vele reizende ondernemers in binnen- en buitenland te spreken/e-mailen. Het reizen en werken op reis is prachtig en de meeste tijd te doen. Er zijn twee nadelen, namelijk:

Ø  Je hebt niet altijd goed internet. Dit vergt veel geduld!

Ø  Opdrachtgevers werken niet graag met ondernemers die in het buitenland zitten. Er kleeft nog altijd een vooroordeel aan digitale nomade zijn, maar die opdrachtgevers die het je gunnen zijn goud waard.

COVID en ondernemerschap

Het ondernemen is altijd jezelf opnieuw uitvinden en je product evolueren. Dit gaat meestal vanzelf, want je groeit mee met je klanten door je te blijven scholen en te investeren in je bedrijf. Helaas is dat wel anders gebleken met COVID. Het maakte eigenlijk van iedereen digitale nomade. Iedereen zat ineens thuis door de lockdown en moest veelal vanuit huis werken. De economie kwam tot een halt en ik kreeg nog meer tijd om te wandelen en eindelijk tijd om nog meer na te denken over wat ik eigenlijk nog wil met mijn bedrijf. Ik heb in het begin van de lockdowns niet alleen geprofiteerd door veel te wandelen, maar ook doordat ik extra veldwerk kon doen in verband met de lockdowns.

Successen vieren

Vanaf dag 1 heb ik nagedacht hoe ik wilde vieren dat ik een bedrijf had. Zo sta ik ieder jaar stil op 13 augustus dat mijn bedrijf nog bestaat en koop ik iedere maand boeken voor Databeet mijn bedrijf om zich verder te ontwikkelen. Beter gezegd die boeken zijn voor mij ?. En de grootste mijlpaal voor mij is het jaar naar mijn 10e jaar als ondernemer. Ik heb ervoor gekozen om van het 9enaar het 10e jaar alleen maar een beperkt aantal kleine opdrachten aan te nemen om tijd te hebben voor mezelf en ook om eigen Databeet producten verder te ontwikkelen.

Hoe bedenk ik de producten die ik aanbied

De meeste producten die ik aanbied of aanbood kwamen voort uit een behoefte die ik zag in de markt en ook eigen behoefte aan bepaalde producten die ik nodig had in mijn werk en bedrijf. Ik startte met het aanbieden van SPSS en Excel. Doordat ik mijn website zelf bouwde, leerde ik WordPress. En plotsklaps was WordPress een van de belangrijkste producten die ik aanbood samen met Excel. Een kans die ik pakte, want het bleek succesvoller dan sommige andere van te voren bedachte producten.

Post-lockdowns met Databeet

De lockdowns hebben me doen realiseren dat je als ondernemer kwetsbaar bent, maar dit kunt oplossen door groot op diversificatie in te zetten en ook tijd te nemen om je eigen lockdownproof producten te realiseren. Voor COVID had ik al de ecourse Big Data op het platform van Laudius.  En nu ben ik al mijn werkervaring en de met Databeet ontwikkelde cursussen aan het omvormen tot onlineproducten. Op mijn website vind je veel blogs met tips en straks ook de vernieuwde Excel cursussen.

Keep dreaming, but start doing

Aan de startende ondernemers wil ik hetzelfde tip geven als ik mezelf steeds geef, namelijk: Blijf dromen! Maar vergeet niet ook in actie te komen om die dromen waar te maken.


Wil jij ook meedoen met de rubriek ‘het ondernemersverhaal van…’ , stuur mij dan een bericht op info@thehappyfinancial.com

Lees ook de andere ondernemersverhalen: