koop nu de Startersbundel

Het ondernemersverhaal van: Guiselaine (Databeet)

In deze rubriek vertellen ondernemers hun inspirerende verhaal. Waarom zijn ze ondernemer geworden? Wat zijn hun high- en lowlights als ondernemer? Welke tips hebben ze voor startende ondernemers? In deze editie het ondernemersverhaal van Guiselaine van Databeet.


Mijn start als ondernemer

De hele kleine basis voor ondernemerschap werd gelegd in mijn studie Bedrijfseconomie, waar ik ieder halfjaar samen met andere studenten een bedrijf moest opzetten of runnen. Ik ging daarna een paar jaar in loondienst aan de slag en vergat ondernemerschap. Of misschien was ik wel bang om een bedrijf op te zetten. Een reeks gebeurtenissen zorgde ervoor dat ik mijn bedrijf opzette:

Ø  In 2010 kreeg ik op reis met de Transsiberie Express in Mongolië een psychose

Ø  In 2011 verloor ik mijn vader 

Ø  En in 2012 kon ik parttime aan de slag voor Kennisbank Filantropie. Het was het perfecte moment, want ik kon rustig mijn bedrijf naast loondienst werk opzetten.

Digitale nomade als hoogtepunt ondernemerschap tot nu toe

In 2013 besloot ik dat ik reizen en ondernemen wilde combineren. Ik liet me inspireren door met vele reizende ondernemers in binnen- en buitenland te spreken/e-mailen. Het reizen en werken op reis is prachtig en de meeste tijd te doen. Er zijn twee nadelen, namelijk:

Ø  Je hebt niet altijd goed internet. Dit vergt veel geduld!

Ø  Opdrachtgevers werken niet graag met ondernemers die in het buitenland zitten. Er kleeft nog altijd een vooroordeel aan digitale nomade zijn, maar die opdrachtgevers die het je gunnen zijn goud waard.

COVID en ondernemerschap

Het ondernemen is altijd jezelf opnieuw uitvinden en je product evolueren. Dit gaat meestal vanzelf, want je groeit mee met je klanten door je te blijven scholen en te investeren in je bedrijf. Helaas is dat wel anders gebleken met COVID. Het maakte eigenlijk van iedereen digitale nomade. Iedereen zat ineens thuis door de lockdown en moest veelal vanuit huis werken. De economie kwam tot een halt en ik kreeg nog meer tijd om te wandelen en eindelijk tijd om nog meer na te denken over wat ik eigenlijk nog wil met mijn bedrijf. Ik heb in het begin van de lockdowns niet alleen geprofiteerd door veel te wandelen, maar ook doordat ik extra veldwerk kon doen in verband met de lockdowns.

Successen vieren

Vanaf dag 1 heb ik nagedacht hoe ik wilde vieren dat ik een bedrijf had. Zo sta ik ieder jaar stil op 13 augustus dat mijn bedrijf nog bestaat en koop ik iedere maand boeken voor Databeet mijn bedrijf om zich verder te ontwikkelen. Beter gezegd die boeken zijn voor mij ?. En de grootste mijlpaal voor mij is het jaar naar mijn 10e jaar als ondernemer. Ik heb ervoor gekozen om van het 9enaar het 10e jaar alleen maar een beperkt aantal kleine opdrachten aan te nemen om tijd te hebben voor mezelf en ook om eigen Databeet producten verder te ontwikkelen.

Hoe bedenk ik de producten die ik aanbied

De meeste producten die ik aanbied of aanbood kwamen voort uit een behoefte die ik zag in de markt en ook eigen behoefte aan bepaalde producten die ik nodig had in mijn werk en bedrijf. Ik startte met het aanbieden van SPSS en Excel. Doordat ik mijn website zelf bouwde, leerde ik WordPress. En plotsklaps was WordPress een van de belangrijkste producten die ik aanbood samen met Excel. Een kans die ik pakte, want het bleek succesvoller dan sommige andere van te voren bedachte producten.

Post-lockdowns met Databeet

De lockdowns hebben me doen realiseren dat je als ondernemer kwetsbaar bent, maar dit kunt oplossen door groot op diversificatie in te zetten en ook tijd te nemen om je eigen lockdownproof producten te realiseren. Voor COVID had ik al de ecourse Big Data op het platform van Laudius.  En nu ben ik al mijn werkervaring en de met Databeet ontwikkelde cursussen aan het omvormen tot onlineproducten. Op mijn website vind je veel blogs met tips en straks ook de vernieuwde Excel cursussen.

Keep dreaming, but start doing

Aan de startende ondernemers wil ik hetzelfde tip geven als ik mezelf steeds geef, namelijk: Blijf dromen! Maar vergeet niet ook in actie te komen om die dromen waar te maken.


Wil jij ook meedoen met de rubriek ‘het ondernemersverhaal van…’ , stuur mij dan een bericht op info@thehappyfinancial.com

Lees ook de andere ondernemersverhalen:

Nieuwste video's

Ga je zakendoen met het buitenland? 

Let dan goed op met BTW! Stuur je een factuur naar het buitenland, maar dan onderscheid tussen: 

1) Of je binnen of buiten de EU levert; en 
2) Of je goederen of diensten levert; en 
3) Of je levert aan consumenten of bedrijven (is je klant wel of niet BTW plichtig). 

Leveringen binnen de EU 
a) Levering van goederen: 
- B2C (geen BTW plichtige klant): BTW aangifte in land van levering. 
Uitzondering:  10.000 euro omzet, dan Nederlandse BTW (verkoop van digitale diensten vallen hier ook onder). 

One Stop Shop regeling (OSS/ Unieregeling): BTW aangifte in 1 EU land - B2B (wel BTW plichtige klant: check altijd dmv VIES controle of je het juiste BTW nummer hebt ontavangen voordat je de factuur stuurt): 0% BTW (rubriek 3b dus ook ICP aangifte) 

b) Levering van diensten: 
- B2C: Nederlandse BTW (geen ICP aangifte) 
- B2B: BTW verlegd (rubriek 3b dus ook ICP aangifte) Levering buiten EU 

a) Levering van goederen: 
- B2C/ B2B: 0% BTW (rubriek 3a) 

b) Levering van diensten: 
- B2C/ B2B: geen BTW (niet in je BTW aangifte) Let op: check altijd of je het juiste BTW tarief hebt opgenomen in jouw unieke situatie. 

Wil je meer weten over je BTW aangifte? Download dan de handreiking BTW aangifte waarin de BTW aangifte stap voor stap wordt doorgenomen. Nu via thehappyfinancial.com/e-books 

#zzp #ondernemen #belasting #freelance #zakelijk #thehappyfinancial #fy #btw #btwaangifte #internationaal

Meer info, templates, e-books en online colleges via thehappyfinancial.com

Ga je zakendoen met het buitenland?

Let dan goed op met BTW! Stuur je een factuur naar het buitenland, maar dan onderscheid tussen:

1) Of je binnen of buiten de EU levert; en
2) Of je goederen of diensten levert; en
3) Of je levert aan consumenten of bedrijven (is je klant wel of niet BTW plichtig).

Leveringen binnen de EU
a) Levering van goederen:
- B2C (geen BTW plichtige klant): BTW aangifte in land van levering.
Uitzondering: 10.000 euro omzet, dan Nederlandse BTW (verkoop van digitale diensten vallen hier ook onder).

One Stop Shop regeling (OSS/ Unieregeling): BTW aangifte in 1 EU land - B2B (wel BTW plichtige klant: check altijd dmv VIES controle of je het juiste BTW nummer hebt ontavangen voordat je de factuur stuurt): 0% BTW (rubriek 3b dus ook ICP aangifte)

b) Levering van diensten:
- B2C: Nederlandse BTW (geen ICP aangifte)
- B2B: BTW verlegd (rubriek 3b dus ook ICP aangifte) Levering buiten EU

a) Levering van goederen:
- B2C/ B2B: 0% BTW (rubriek 3a)

b) Levering van diensten:
- B2C/ B2B: geen BTW (niet in je BTW aangifte) Let op: check altijd of je het juiste BTW tarief hebt opgenomen in jouw unieke situatie.

Wil je meer weten over je BTW aangifte? Download dan de handreiking BTW aangifte waarin de BTW aangifte stap voor stap wordt doorgenomen. Nu via thehappyfinancial.com/e-books

#zzp #ondernemen #belasting #freelance #zakelijk #thehappyfinancial #fy #btw #btwaangifte #internationaal

Meer info, templates, e-books en online colleges via thehappyfinancial.com

YouTube Video VVVUOE5EY3pBY0NDYkZEV0VFNHNlX2xnLjA2UVVBNjN3RW9V

Ga je zakendoen met het buitenland? Let dan goed op met BTW!

the happy financial 8 hours ago

Misschien vind je deze artikelen ook wel interessant

Wil jij ook direct goed aan de slag als zelfstandig ondernemer?

Download dan hier de startersbundel met het ebook ‘De Praktische Gids voor Startend Ondernemers’ en de 4 meest gebruikte Excel templates. Nu met 35% korting!