In deze rubriek vertellen ondernemers hun inspirerende verhaal. Waarom zijn ze ondernemer geworden? Wat zijn hun high- en lowlights als ondernemer? Welke tips hebben ze voor startende ondernemers? In deze editie het ondernemersverhaal van Renske, eigenaar van Sew Academy.

Waarom ben je ondernemer geworden?

Toen ik mijn opleiding had afgerond, kon ik gelijk aan de slag in loondienst als grafisch vormgever. Na een aantal jaar, vroeg ik me wel een beetje af of dit het was. Ik miste de mogelijkheid om mijn eigen dagen in te plannen. Soms was het heel rustig op het werk, dat gaf mij een nutteloos gevoel en daarnaast leek het mij ook ontzettend fijn om wat meer met mijn handen te werken. 

Niet veel later kregen ik te horen dat er banen werden geschrapt. Zo ook mijn baan. Vond ik dit jammer? Achteraf gezien niet. Het gaf mij de mogelijkheid om te zoeken naar een baan die perfect bij mij past. Ik wilde creatief zijn, niet meer hele dagen achter de computer en ik was net moeder geworden. Dus een baan die goed te combineren is met mijn gezinsleven was een pré. 

Helaas bleek die perfecte baan niet te bestaan. En besloot dus om mijn eigen perfecte baan te creëren. In juli 2018 trok ik de stoute schoenen aan en ging langs bij de KVK. Daarna haalde ik gelijk een taartje om dit moment te vieren. 

Hoe is jouw bedrijf gegroeid?

Ik begon met een naaiatelier dat verstel- en maatwerk aanbood. Maar al binnen een half jaar was het voor mij duidelijk dat dit geen beroep is waar je een mooi salaris mee kunt verdienen. Het was echt een uurtje factuurtje beroep. Daarnaast vond ik het stiekem ook niet zo leuk. 

Ik keerde terug naar de tekentafel om te ontdekken wat mij dan wel gelukkig maakte. Dat was het inspireren van mijn klanten en helpen bij het maken van hun naaiprojecten. Zo startte ik met het aanbieden van naailes. Daarnaast bleef ik wel verstel- en maatwerk aanbieden. Dit geld zette ik apart om een bedrag bij elkaar te sparen en mijn eigen stoffenwinkel te kunnen openen. 

Doordat ik geen groot bedrag had om in één keer te investeren, was het echt een project van lange adem om mijn bedrijf te krijgen waar ik wilde zijn. In november 2020 bereikte ik dit doel en kon ik stoppen met verstel- en maatwerk. Nu focus ik mij helemaal op de verkoop van stoffen en materialen via SewAcademy.nl en geef ik ook naailes.

Hoe reageert je omgeving op het feit dat je ondernemer bent?

Er werd goed op gereageerd omdat ik uit een ondernemersfamilie kom. Maar er waren ook minder reacties. Zoals het feit dat ik uit deze baan nooit een mooi salaris zou krijgen en dat ik nooit meer vrij zou zijn. Nu moet ik eerlijk zeggen dat die negatieve reacties mij alleen maar meer prikkelen om te bewijzen dat het wel kan. Ik heb het gewenste salaris nog niet bereikt, maar ben wel al heel goed op weg. Ik ben inderdaad wat minder vrij dan toen ik in loondienst was, maar ik vind mijn werk superleuk dus doe het supergraag. En daarnaast heb ik ook de vrijheid om last minute een dag vrij te nemen. 

Wat is je highlight geweest als ondernemer?

Ondernemen is echt één grote rollercoaster. De ene dag denk je dat je er beter mee kunt stoppen en de andere dag ga je als een trein. Mijn mooiste momenten worden eigenlijk gecreëerd door mijn klanten. Als ik een berichtje krijg dat ze zo blij zijn met wat ik voor ze heb gedaan, dan kan mijn dag echt niet meer stuk. Verder was het in zee gaan met een coach voor mij ook een echte highlight. Het leerde mij (en nu nog steeds) heel veel over het ondernemen en de cijfers schoten de lucht in. Dat is toch uiteindelijk het gene waar je onderneming om draait.

Waar kan niemand je op voorbereiden als het gaat om ondernemerschap?

Ik denk toch wel die rollercoaster die ik daarnet noemde. Je hebt echt een drive nodig om door te gaan, want die hoogte- en dieptepunten kunnen elkaar heel snel opvolgen. Daarnaast ook de hoeveelheid werk die op je afkomt. Er moet toch administratie worden gedaan, contact met klanten moet worden onderhouden, je moet werken aan je sales, en daarnaast heb je ook nog je dienst waar je bedrijf om draait. 

Welke tip zou je startende ondernemers willen meegeven?

Doe het niet alleen. Je kunt echt niet van elk aspect binnen je bedrijf gelijk een expert zijn. Vraag vooral hulp van experts, want het helpt je bedrijf veel sneller om te groeien. Daarnaast is het inschakelen van een expert soms ook veel goedkoper dan wanneer je dit vergelijkt met hoeveel tijd het jou heeft gekost. Want ja, tijd is echt geld.

Meer weten over Renske en Sew Academy?

Meer weten over Renske en Sew Academy? Volg haar op Instagram (https://www.instagram.com/sewacademy.nl) of neem een kijkje op haar site (https://sewacademy.nl)

Wil jij ook meedoen met de rubriek ‘het ondernemersverhaal van…’ , stuur mij dan een bericht op info@thehappyfinancial.com

Lees ook de andere ondernemersverhalen: