koop nu de Startersbundel

geld besparen ondernemer

Geld besparen als ondernemer doe je zo

De tips voor ondernemers vliegen je om de oren. Maar welke tips leveren je nu écht geld op? Waar kun je eenvoudig geld op besparen? Op welke belastingtips zit je echt te wachten? In deze blog geef ik de beste tips voor ondernemers.

Geld besparen en geld verdienen kan op veel verschillende manieren. Sommige regelingen ken je misschien en pas je zelfs al toe waarmee je geld verdient. Andere zaken zijn meer praktisch van aard en geven meer inzicht waardoor je geld kunt besparen. Ik splits de tips daarom in de volgende verschillende onderdelen:

  • Geld verdienen door gebruik te maken van de fiscale mogelijkheden;
  • Geld besparen door meer en beter inzicht in je administratie;
  • Snel geld verdienen door kleine aanpassingen.

Geld verdienen door gebruik te maken van de fiscale mogelijkheden

Vaak spreek ik ondernemers die niet op de hoogte zijn van onderstaande regelingen of die de toepassing ervan te ingewikkeld vinden. Zonde, want je kunt er echt veel geld mee verdienen. Het verdiepen in deze regelingen zorgt er zeker voor dat je geld kunt besparen. Heb je je boekhouding en aangiftes uitbesteed? Kaart deze regelingen dan eens aan bij je boekhouder of belastingadviseur. Zo kom je in ieder geval goed voorbereid naar een bespreking.

Investeringsregelingen

Heb je investeringen gedaan dit jaar? Of ben je van plan om dat te doen? Bekijk dan eens de investeringsregelingen kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), milieu-investeringsaftrek (MIA) en energie-investeringsaftrek (EIA). Deze regelingen zorgen ervoor dat je een extra bedrag van je winst voor belasting mag aftrekken. Hiermee wordt je winst voor belasting lager en daarmee de belasting die je betaalt. Natuurlijk zijn er een aantal voorwaarden verbonden aan deze investeringsregelingen, maar zeker voor de KIA kom je snel in aanmerking als ondernemer (zowel bij een eenmanszaak als een B.V.). Kijk voor de MIA en de EIA op de website van de Belastingdienst.

Auto van de zaak

Heb je ooit onderzocht wat voor jou voordeliger is? Je auto op de zaak zetten en bijtelling betalen (wanneer je meer dan 500 kilometer of meer per jaar privé rijdt)? Of de auto als privé vermogen blijven zien en dan de zakelijke kosten voor 19 cent doorbelasten aan je onderneming? Afhankelijk van de hoeveelheid kilometers die je rijdt, de auto die je rijdt en de cataloguswaarde hiervan en de verwachte kosten die je hebt, is een van beide opties voor jou het goedkoopst.

Heb je een auto die 15 jaar of ouder is? Dan kom je in aanmerking voor de youngtimer regeling. Je betaalt dan de bijtelling niet over de oorspronkelijke cataloguswaarde, maar over de (veel lagere) dagwaarde.

KOR

Heb je een beperkte omzet en draag je daar BTW over af? Dan kun je in aanmerking komen voor de kleineondernemersregeling (KOR). Deze regeling gaat in 2020 veranderen naar een vrijstelling van BTW voor ondernemers met een omzet van 20.000 euro per jaar. Wil je weten of deze nieuwe KOR voordelig is? In deze blog geef ik enkele rekenvoorbeelden. Ook op de website van de Belastingdienst is een tool opgenomen waarbij je kunt nagaan of het voor jou mogelijk is om vanaf 2020 gebruik te maken van deze nieuwe regeling.

Maar voor 2019 kun je nog gebruikmaken van de oude KOR en daarmee een korting op je BTW krijgen die kan oplopen tot 1.345 euro. Hoe je dit verwerkt in je BTW aangifte van het vierde kwartaal van 2019, lees je hier.

Oudedagsreserve

Ieder jaar mag je een gedeelte van de winst reserveren voor je oudedagsreserve. Dit bedrag hoef je niet daadwerkelijk opzij te zetten, maar zorgt er wel voor dat je over dat deel nu geen belasting hoeft te betalen. Wanneer je gebruik gaat maken van je oudedagsreserve (als je met pensioen gaat), betaal je wel weer belasting over dit bedrag. Dit is dus een uitstel van belastingbetaling, maar levert je op korte termijn dus wel geld op.

Geld besparen door meer en beter inzicht in je administratie

Je administratie is niet alleen een moetje, maar ook een bron van data en gegevens. Alle cijfers die erin staan kunnen er ook voor zorgen dat je geld kunt besparen.

Software koppelingen en automatiseren

Ik sprak een keer een ondernemer die aangaf een dat hij de bonnetjes van bijvoorbeeld zakenlunches ed niet verwerkt in zijn administratie. Hij betaalt dit liever privé dan dit te moeten inboeken. ‘Te veel werk’, claimde hij. En dat is zonde! Want natuurlijk moet je er wel even wat voor doen, maar geld laten liggen is in mijn ogen niet slim.

Wat kun je dan doen? Zorg ervoor dat je het jezelf zo makkelijk mogelijk maakt. Gebruik een boekhoudsysteem dat voor jou intuïtief aanvoelt. Je moet niet uren zitten puzzelen hoe je een inkoopfactuur moet boeken bijvoorbeeld. Voor iedere ondernemer werkt dit anders en iedereen heeft dan ook een andere voorkeur.

Wat hierin wel belangrijk is: boekhoudpakketten hebben allerlei koppelingen en zaken die het je makkelijker kunnen maken. Bijvoorbeeld koppelingen met een urensysteem, je voorraadadministratie, je CRM. Maar ook kun je vaak bonnetjes inboeken via je telefoon. Maak dan ook gebruik van deze software en de koppelingen die er zijn. Op deze manier kost het minder tijd, waardoor je makkelijker iets verwerkt in je administratie (of überhaupt iets verwerkt zoals die ondernemer).

Voorraadbeheer

Heb je goed inzicht in je voorraad? Weet je wat er nog allemaal ligt en of je dat nog goed verkocht krijgt? Toen ik nog als accountant werkte en ieder jaar in december of januari bij klanten langsging om mee te kijken tijdens de inventarisatie, was dit ook een belangrijk aandachtspunt. Hoe ligt de voorraad erbij? Is er veel voorraad die niet meer voor de volle prijs verkocht kan worden? Kan alles überhaupt nog verkocht worden? Ook dit kun je in je administratie opnemen.

Een goed voorraadbeheer zorgt ervoor dat je snel ziet hoeveel je nog hebt liggen zodat je niet onnodig inkoopt. Ook weet je dan op tijd welke artikelen beperkt houdbaar zijn of uit de mode raken zodat je deze met korting kunt verkopen.

Debiteurenbeheer

Een goed en duidelijk beeld van je openstaande facturen bij klanten zorgt ervoor dat je tijdig kunt schakelen. Zo zie je in één oogopslag welke klanten aankomende week gaan betalen en kun je er direct achteraan wanneer ze verzuimen.

Wil je sneller je geld binnen hebben zonder veel tijd en energie te verspillen aan het achterna zitten van je klanten? In deze blog staan meer tips.

Liquiditeitsinzicht

Facturen versturen en ontvangen is één ding. Maar weet je ook wanneer je dat geld daadwerkelijk binnenkrijgt en wanneer je die facturen gaat betalen? Inzicht in je liquiditeit (of kasstromen) helpt je hierbij. Je weet dan namelijk wat er nú op je zakelijke rekening staat, wanneer je klanten gaan betalen en dus ook wanneer jij je leveranciers kunt betalen.

Wil je ook inzicht in je cash flow? In deze blog leg ik uit hoe je dat eenvoudig opstelt en heb ik een gratis te downloaden Excel bestand toegevoegd.

Inzicht in je omzet

Vaak weten ondernemers zo te vertellen hoeveel omzet ze hebben behaald. Het behalen van een zo hoog mogelijk omzet lijkt een doel op zich geworden. De online trainingen waarmee je ‘heel eenvoudig jaarlijks 100.000 euro omzet kunt genereren’, zijn er in overvloed. Maar er is één ding wat veel belangrijker is dan een hoge omzet: de manier waarop je deze omzet behaald.

Je kunt namelijk 100.000 euro aan omzet behalen en 90.000 euro aan kosten, dan houd je daar maar 10.000 aan winst voor belasting aan over. Andersom kun je ook een omzet halen van 50.000 euro en maar 10.000 euro kosten hebben. Dan lach je toch net iets harder met een winst voor belasting van 40.000 euro.

Zo geldt dit ook voor je uren. Wanneer je een groot project hebt met een omzetwaarde van 10.000 euro, waar je vervolgens 500 uur in moet steken, houd je maar 20 euro per uur over.

Weet dus goed waar je omzet vandaan komt en hoeveel kosten en uren daar tegenover staan. Dit is aan het eind van het jaar belangrijker dan een hoger omzet en zorgt ervoor dat je bedrijf écht succesvol is.

Wil je weten hoe ik maandelijks op deze manier naar mijn eigen onderneming kijk? In deze video leg ik het uit, inclusief downloadbare Excel bestanden.

Snel geld verdienen door kleine aanpassingen

Wissel van bank

Bankkosten kunnen enorm verschillen tussen de banken. Vaak betaal je ook voor services die je helemaal niet gebruikt of nodig hebt bij je huidige bank. Een kleine besparing van 15 euro in de maand aan bankkosten, is toch al snel een besparing van 180 euro in een jaar tijd. Geef wel op tijd bij je huidige klanten aan dat je van bank gewisseld bent en een ander rekeningnummer hebt. Vermeld dit heel duidelijk (het liefst in een andere kleur) op je factuur. Bestaande klanten hebben jouw gegevens namelijk ook in hun systeem zitten en maken daarom automatisch over naar je oude bankrekening.

Check je verzekeringen

Welke verzekeringen heb je momenteel? Heb je deze allemaal nodig? Is er geen sprake van overdekking? Kun je extra korting krijgen wanneer je al je verzekeringen bij één maatschappij onderbrengt? Allemaal relevante vragen die je jezelf minimaal jaarlijks zou moeten stellen om ervoor te zorgen dat je niet onnodig geld weggooit aan je verzekeringen.

Work Smarter – 5 november

Wil je nog meer tips van mij? Maar dan live? Kom dan op 5 november naar het Work Smarter event van Teamleader. Ik ben één van de vele sprekers en ga meer tips voor ondernemers geven.

 ✅ Hoe kan software je helpen om geld te besparen?

✅ Welke (fiscale) regelingen leveren meteen geld op?

✅ Hoe kun je geld besparen met eenvoudige analyses?

Met de code ’thehappyfinancial’ scoor je ook nog eens 7,50 euro korting op je toegangsticket dat je hier kunt kopen. Zie ik je 5 november?


geld besparen ondernemer

Nieuwste video's

MKB winstvrijstelling 

Iedere ondernemer in de Inkomstenbelasting ontvangt deze MKB winstvrijstelling. Een vast percentage dat van je winst na ondernemersaftrekposten wordt afgehaald zodat je belastbaar inkomen wordt verlaagd. Hoeveel bedraagt de MKB winstvrijstelling? De MKB winstvrijstelling is een vast percentage van 13,31%. Dit wordt berekend over je winst na ondernemersaftrekposten zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. 

Hoe werkt de MKB winstvrijstelling? De MKB winstvrijstelling wordt voor iedere ondernemer in de Inkomstenbelasting automatisch verwerkt in de aangifte Inkomstenbelasting. Het percentage van 13,31% is een vast percentage en voor iedereen gelijk. 

Wanneer heb je recht op de MKB winstvrijstelling? Je moet ondernemer zijn voor de Inkomstenbelasting. Dat is de enige voorwaarde. Zo hoef je niet te voldoen aan het urencriterium en geldt deze vrijstelling niet alleen voor startende ondernemers. 

Hoe maak je aanspraak op de MKB winstvrijstelling? Deze MKB winstvrijstelling wordt automatisch verwerkt in je aangifte Inkomstenbelasting voor ondernemers. Je hoeft deze niet aan te vragen. Je hoeft ook niet te voldoen aan het urencriterium. 

Hoe verwerk je de MKB winstvrijstelling in je administratie? Je verwerkt de MKB winstvrijstelling niet in je administratie. Je ziet deze terugkomen in de berekening van je aangifte Inkomstenbelasting. Hier hoef je verder niets mee te doen. 

Wil je meer informatie over deze en 18 andere belastingvoordelen voor jou als zzp'er? Dit kun je terugvinden in het e-book 'belastingvoordelen voor zzp'ers' dat je kunt downloaden via thehappyfinancial.com/e-books 

#belastingvoordeel #MKBwinstvrijstelling #zzp #thehappyfinancial

Meer info, templates, e-books en online colleges via thehappyfinancial.com

MKB winstvrijstelling

Iedere ondernemer in de Inkomstenbelasting ontvangt deze MKB winstvrijstelling. Een vast percentage dat van je winst na ondernemersaftrekposten wordt afgehaald zodat je belastbaar inkomen wordt verlaagd. Hoeveel bedraagt de MKB winstvrijstelling? De MKB winstvrijstelling is een vast percentage van 13,31%. Dit wordt berekend over je winst na ondernemersaftrekposten zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek.

Hoe werkt de MKB winstvrijstelling? De MKB winstvrijstelling wordt voor iedere ondernemer in de Inkomstenbelasting automatisch verwerkt in de aangifte Inkomstenbelasting. Het percentage van 13,31% is een vast percentage en voor iedereen gelijk.

Wanneer heb je recht op de MKB winstvrijstelling? Je moet ondernemer zijn voor de Inkomstenbelasting. Dat is de enige voorwaarde. Zo hoef je niet te voldoen aan het urencriterium en geldt deze vrijstelling niet alleen voor startende ondernemers.

Hoe maak je aanspraak op de MKB winstvrijstelling? Deze MKB winstvrijstelling wordt automatisch verwerkt in je aangifte Inkomstenbelasting voor ondernemers. Je hoeft deze niet aan te vragen. Je hoeft ook niet te voldoen aan het urencriterium.

Hoe verwerk je de MKB winstvrijstelling in je administratie? Je verwerkt de MKB winstvrijstelling niet in je administratie. Je ziet deze terugkomen in de berekening van je aangifte Inkomstenbelasting. Hier hoef je verder niets mee te doen.

Wil je meer informatie over deze en 18 andere belastingvoordelen voor jou als zzp'er? Dit kun je terugvinden in het e-book 'belastingvoordelen voor zzp'ers' dat je kunt downloaden via thehappyfinancial.com/e-books

#belastingvoordeel #MKBwinstvrijstelling #zzp #thehappyfinancial

Meer info, templates, e-books en online colleges via thehappyfinancial.com

YouTube Video VVVUOE5EY3pBY0NDYkZEV0VFNHNlX2xnLnM5Tm5rWlpzU2tV

MKB winstvrijstelling

the happy financial 11/07/2024 15:02

Misschien vind je deze artikelen ook wel interessant

Wil jij ook direct goed aan de slag als zelfstandig ondernemer?

Download dan hier de startersbundel met het ebook ‘De Praktische Gids voor Startend Ondernemers’ en de 4 meest gebruikte Excel templates. Nu met 35% korting!