Is het openen van een zakelijke rekening nodig? En wat zijn de voordelen om dit toch zo snel mogelijk te regelen? 

Is het verplicht?

Allereerst: het is niet verplicht om een zakelijke rekening te openen voor je bedrijf. Maar wanneer je de lijst met voordelen doorneemt zou ik willen zeggen dat de voordelen ruim opwegen tegen de nadelen. Deze nadelen bestaan eigenlijk vooral uit extra kosten voor deze rekening. Maar deze extra tientjes gaan je wel veel opleveren.

De voordelen

Overzicht

Het is ontzettend overzichtelijk om een aparte zakelijke rekening te hebben. Je ziet namelijk direct wat de bankstand van je onderneming is. Het filteren van je zakelijke bankstand uit je persoonlijke financiën is hiermee niet meer nodig.

Splitsing zakelijk en privé

Door een zakelijke rekening maak je een duidelijke splitsing aan tussen zakelijk en privé. Geen gedoe meer met bonnetjes die je privé hebt betaald, maar eigenlijk voor je bedrijf zijn.

Eenvoudige boekhouding

Wanneer je gaat werken met een boekhoudsysteem, kun je je zakelijke rekening koppelen aan het pakket. Hierdoor worden dagelijks je zakelijke inkomsten en uitgaven ingelezen in je administratie. Ik doe dit bijvoorbeeld zelf met e-boekhouden.nl. Een koppeling met je zakelijke rekening kost dan 25 euro. Wil je ook 15 maanden gratis gebruik maken van e-boekhouden.nl? Gebruik dan deze link.

Serieus bedrijf

Het komt voor je klanten ook beter over wanneer ze geld mogen overmaken naar jouw zakelijke rekening en niet naar je privé rekening. Dit laat zien dat je je bedrijf serieus neemt en ambitie hebt.

Zakelijke spaarrekening

Bij de meeste banken heb je ook een gratis zakelijke spaarrekening naast je zakelijke betaalrekening. Hierdoor kun je betalingen voor de Belastingdienst, zoals bijvoorbeeld de BTW betalingen, apart zetten. Je loopt minder het risico dat je dit geld per ongeluk uitgeeft.

En nu?

Heb jij een zakelijke rekening? Wat waren jouw overwegingen om een zakelijke rekening te openen?

e-boekhouden banner

de praktische gids voor startende ondernemers