Hoe hoger de omzet die je maakt met je onderneming, hoe beter toch? In deze blog leg ik uit dat dat zeker niet altijd waar is en dat je soms beter kunt gaan voor een lagere omzet. 

Groots dromen

Ondernemers hebben altijd de neiging om groots te dromen (iets wat ik zelf ook doe en wat ik altijd roep in mijn presentaties of workshops ‘Dream Big, Get Big). En bij een grote, succesvolle onderneming hoort een hoge omzet toch?

Dat een hoge omzet niet altijd zorgt voor meer geld op je bankrekening, kan ik je laten zien met een simpele rekensom. Want met alleen een hogere omzet, wordt je niet rijker.

Het gaat om je resultaat

Twee voorbeelden:

Voorbeeld 1: Henk verkoopt mutsen en heeft een omzet behaald van 100.000 euro. Zijn inkoopkosten hiervan bedragen 20.000 euro. Aan overige kosten (administratie, marketing, website, stagiaire) is hij 15.000 euro kwijt geweest.

De cijfers van Henk zien er dan als volgt uit:

Omzet 100.000 euro

Af: Inkoopwaarde omzet 20.000 euro

Af: Overige kosten 15.000 euro

Resultaat voor belasting 65.000 euro

Voorbeeld 2: Kees lacht Henk uit, want hij heeft met zijn verkoop in auto’s een omzet behaald van 500.000 euro, dat is vijf keer zoveel!

De auto’s die Kees hiervoor moest inkopen hadden een waarde van 450.000 euro en aan overige kosten was Kees ook 20.000 euro kwijt.

De cijfers van Kees zien er dan als volgt uit:

Omzet 500.000 euro

Af: Inkoopwaarde omzet 450.000 euro

Af: Overige kosten 20.000 euro

Resultaat voor belasting 30.000 euro

Wie lacht er nu harder? Kees die met heel hard werken 500.000 euro aan omzet heeft binnengehaald, maar hier maar 30.000 euro (dat is 6% van de omzet) aan overhoudt?

Of is dat toch Henk? Hij houdt namelijk 65.000 euro (= 65% van de omzet) over met een paar mutsen verkopen.

Mijn boodschap

Natuurlijk is dit maar een super simplistisch voorbeeld en is vrijwel meteen duidelijk dat Kees niet zo slim is. Maar wat ik hiermee wel wil zeggen is dat het belangrijk is om dus niet alleen te kijken naar je omzet. Ook je inkoopwaarde van je omzet en de overige kosten die je hebt zijn belangrijk om de winstgevendheid van je onderneming weer te geven.

Afhankelijk van je branche, klantenkring en beschikbare tijd kan het juist wel of niet slim zijn om te gaan voor een hogere omzet. Met name bij producten met een relatief lage marge en veel concurrentie is het slim om wel te gaan voor een hogere omzet.

Het bekijken van je marge is één van de onderwerpen die ik behandel in mijn e-book, de praktische gids voor startende ondernemers, dat je vanaf nu kunt downloaden.

En nu?

Heb jij deze berekening wel al eens gedaan? Weet jij of meer omzet ook gaat leiden tot meer resultaat? Ik ben benieuwd! Laat het me weten via social media.