Wat is een cashflow begroting? Wat is daar de meerwaarde van? En hoe zet je die eenvoudig op? Met als bonus: een Excel bestand zodat je meteen aan de slag kunt.
Wat is een cashflow begroting?
In een cashflow begroting zie je wat het geld op je bankrekening in de toekomst gaat doen. Want uiteindelijk draait het daar voor veel ondernemers om: wat er daadwerkelijk op de bankrekening staat.
Je brengt je toekomstige geldstromen (je cashflow) in beeld door te voorspellen hoeveel en wanneer je geld binnenkrijgt van je klanten. Maar ook wanneer en hoeveel geld je moet betalen aan leveranciers en de Belastingdienst.
Wat is de meerwaarde van een cashflow begroting?
Een cashflow begroting in combinatie met een sales funnel zorgt ervoor dat je goed op de hoogte bent van de financiële gezondheid van je onderneming. Waar een sales funnel je laat zien hoeveel je in de toekomst (mogelijk) gaat verdienen, laat een cashflow begroting zien hoeveel er ook echt op je bankrekening terecht komt.
Ook geeft een dergelijke begroting goed inzicht in de kosten die je gaat maken en wanneer je deze kunt betalen. Je kunt anticiperen op grote betalingen aan de Belastingdienst, zodat deze uitgaven op dat moment niet zorgen voor een onverwachte hap uit je bankrekening.
De voordelen op een rijtje:
- Je hebt een makkelijk overzicht in wat je in de toekomst te besteden hebt;
- Je weet wanneer er ‘magere maanden’ aan gaan komen en kunt tijdig actie ondernemen;
- Je bent voorbereid op grote uitgaven zoals investeringen of de Belastingdienst (geen verrassingen meer);
- Je hebt een goed inzicht in je onderneming en je banksaldo.
Hoe zet je eenvoudig een cashflow begroting op?
Je kunt de begroting opstellen per week, maand of kwartaal. Dit is erg afhankelijk van je eigen onderneming. Ik heb er zelf bijvoorbeeld voor gekozen om een begroting op te stellen per maand. Dit omdat de meeste kosten die ik heb, maandelijks terugkerende kosten zijn. Maar heb je een groot aantal transacties? Dan kan ik me helemaal voorstellen dat je liever een begroting per week opstelt.
Je stelt de begroting eenvoudig op in de volgende stappen:
Stap 1: Start met je beginsaldo
Begin iedere periode met het opschrijven van je beginsaldo, bijvoorbeeld per 1 januari 2019.
Stap 2: Voorspel je inkomsten en uitgaven
Neem de verwachte inkomsten en uitgaven op in het overzicht. Ga voor facturen die je hebt verzonden naar klanten na wanneer deze betaald zouden moeten worden. Weet je bijvoorbeeld al dat een klant een standaard betaaltermijn hanteert van 60 dagen (ook al heb jij een betaaltermijn van 14 dagen), neem deze betaling dan pas na 60 dagen op. Reken jezelf vooral niet rijk.
Kijk vervolgens welke uitgaven iedere maand terugkomen, zoals telefoon, internet, bankkosten, huur en neem deze op in het overzicht. Denk dan na welke uitgaven je deze maand verwacht te maken op basis van aangifte bij de Belastingdienst, maar ook inkopen die je hebt gedaan.
Stap 3: Bereken je eindsaldo
Op basis van je beginsaldo en je verwachte inkomsten en uitgaven, zie je eenvoudig hoeveel geld je aan het eind van de maand nog op de bankrekening hebt staan. Hierdoor kun je eenvoudiger een beslissing nemen of je wel of niet gaat investeren bijvoorbeeld.
Excel bestand
In onderstaand Excel bestand heb ik de drie stappen voor je opgenomen. In de tab ‘cashflow begroting’ is een leeg bestand opgenomen. Deze begroting rekent de mutaties automatisch door. Heb je minder mutaties in de maand? Vul dan gewoon de overgebleven cellen niet in. Heb je meer mutaties in de maand? Neem dan additionele regels op.
In de tab ‘voorbeeld’ heb ik een eenvoudig voorbeeld opgenomen zodat je kunt zien hoe een cashflow begroting eruit zou kunnen zien.
Download hier: Cashflow begroting – the happy financial
En nu?
Ga je nu ook een cashflow begroting opstellen? Heb je hier nog vragen over? Laat het me dan weten!