De auto van de zaak: Je hoort het denk ik wel vaker als je met mede-ondernemers spreekt. ‘Ik heb de auto op de zaak staan’ hoor je dan. Maar wat betekent dit? En waar moet je rekening mee houden? Ik zet het voor je op een rijtje.
Privé of zakelijk je auto rijden
In een groot aantal beroepsvelden ontkom je niet aan een auto. Ik ben ook vaak onderweg van de ene naar de andere klant. Maar zet je je auto op de zaak? Of blijf je hem liever privé rijden? Ook hier heeft de belastingdienst regels voor opgesteld.
Deze regels zijn afhankelijk van de hoeveelheid privé kilometers die je met je auto rijdt.
- Optie 1: Je rijdt 500 kilometer of minder per jaar met je auto privé. In dit geval ziet de belastingdienst je auto als ondernemingsvermogen. Je gebruikt hem namelijk vooral voor zakelijk gebruik. Je zet je auto dan dus op de zaak. Voordeel daarvan is dat je je autokosten van je winst mag aftrekken. De meest voorkomende autokosten zijn:
- Brandstof
- Onderhoud en reparatie
- Verzekeringskosten
- Afschrijving
- Parkeerkosten
- Kosten voor het wassen van de auto
- Leasekosten (waarom leasen niet mijn favoriete optie is, lees je hier).
- Optie 2: Je rijdt meer dan 500 kilometer per jaar met je auto privé. In dit geval heb je de keus in je inkomstenbelasting of je de auto privé houdt of als ondernemingsvermogen ziet (en dus op de zaak zet). Let op dat je deze keuze maar één keer mag maken per auto. Je geeft de keuze hiervan door in je eerste aangifte inkomstenbelasting die je doet nadat je de auto kocht.
- Je auto blijft privé bezit: Op het moment dat je de auto voor zakelijke ritten gebruikt (bijvoorbeeld als je naar een klant rijdt), mag je EUR 19 cent per kilometer van je winst aftrekken.
- Je auto wordt ondernemingsvermogen: In dit geval gelden dezelfde regels zoals ik bij optie 1 heb geschetst en mag je genoemde kosten van je winst aftrekken. Het enige verschil met optie 1 is dat je je privégebruik moet verrekenen met je autokosten.
En dan de BTW
Dat BTW een complex iets is, ben je denk ik als ondernemer snel achter. Maar wist je dat je ook rekening moet houden met BTW ten aanzien van je autokosten?
Voor de BTW moet je namelijk weer de keuze maken of je je auto ziet als privé bezit, of als ondernemingsvermogen. Het maakt daarbij niet uit welke keuze je hierboven al gemaakt hebt. Het kan dus zo zijn dat je de auto voor de inkomstenbelasting privé rijdt, en voor de BTW zakelijk.
- Optie 1: De auto is ondernemingsvermogen voor de BTW: Je kunt de BTW aftrekken van de aanschafkosten, onderhoudskosten en gebruik. Let er wel op dat hier ook BTW belaste omzet tegenover moet staan. Lever je alleen BTW onbelaste diensten, heeft deze optie niet zoveel zin. Daarnaast betaal je BTW over je werkelijk privé gebruik. Houd je hiervoor geen kilometer administratie bij? Dan geldt dat je BTW van 2,7% over de catalogus waarde moet verrekenen over je privé gebruik. Voor marge auto’s geldt een percentage van 1,5%.
- Optie 2: De auto is privé bezit voor de BTW: Je kunt de BTW aftrekken voor kosten voor gebruik en onderhoud. Hierbij geldt ook weer de regel dat je de auto moet gebruiken voor BTW belaste omzet. Voor wat betreft het privé gebruik kun je geen BTW aftrekken. Woon- werkverkeer geldt hierbij ook als privé gebruik.
En nu?
Complex? Jazeker. Maar je kunt er wel flink wat voordelen uithalen als je dit goed opzet. Reken daarom goed de verschillende opties door en kijk wat in jouw situatie het meest voordelig is. Voor iedere ondernemer is dit namelijk anders. Heb je vragen, laat het me weten!