Je werkt hard voor je eigen onderneming. Je krijgt positieve reacties van je klanten. Iedere dag is van voor tot achteren gevuld met afspraken, presentaties, workshops, besprekingen. Kortom: Het gaat super met je onderneming. Maar waarom heeft die ene klant nog niet betaald? En wat kun je eraan doen?

Zorg voor duidelijkheid

Natuurlijk heb je recht op je geld waarvoor je gewerkt hebt. En er is dan niets vervelenders dan een klant die niet betaald. Om dit te voorkomen, kun je een paar dingen doen.

Zorg voor duidelijkheid op je factuur

Zorg ervoor dat de uiterste betaaldatum duidelijk op de factuur staat. Dit kun je op verschillende manieren doen.

  1. Je geeft aan dat de factuur binnen een X-aantal dagen na factuurdatum betaald dient te zijn.
  2. Je geeft een exacte datum weer op de factuur. Bijvoorbeeld: de betaling dient bij ons binnen te zijn op 14 april 2018. Ondanks dat deze wijze voor je klant duidelijk is, is er wel het nadeel dat je zelf moet opletten dat de juiste datum op de factuur staat.

Houd voor jezelf een systeem bij

Dit systeem is de debiteurenadministratie. Hierin is opgenomen welke facturen je hebt verstuurd, aan wie, voor welk bedrag en op welke datum.

Daarnaast houd je hierin bij wanneer de factuur betaald dient te worden. Op deze manier kun je snel zien van welke debiteuren (je klanten), je nog geld krijgt. Veel werk? Je kunt dit ook inrichten in je online administratie.

Stuur een herinnering

Zet voor jezelf een systeem op ten aanzien van het versturen van herinneringen. Bijvoorbeeld: Als de factuur één week na de uiterste betaaltermijn nog niet betaald is, stuur je een eerste herinneringsmail. Zo’n mail kan nog vriendelijk zijn. Het kan namelijk altijd gebeuren dat een factuur onverwacht niet is aangekomen. Stuur daarom bij zo’n herinneringsmail ook altijd de betreffende factuur in PDF mee.

Bepaal vervolgens wanneer je de volgende herinnering wilt versturen. Ik vind zelf dat debiteuren twee weken na de eerste herinnering voldoende tijd hebben gehad om te betalen. Dit is dan al drie weken na de uiterste betaaltermijn.

Als je hierna nog niets van je klant hebt vernomen, is het slim om ze te gaan bellen. Klanten vinden het niet leuk als ze gebeld worden om achterna gezeten te worden voor een betaling. Dit herinnert ze namelijk vaak aan hun eigen gebrekkige inzicht in hun administratie of beperkte liquide middelen.

the happy financial debiteuren ondernemers

Overweeg een incassobureau

Na drie herinneringen en een telefoontje is het tijd geworden voor het incassobureau. Dreigen met een deurwaarder is vaak al genoeg. Je zult zien dat je snel reactie krijgt van je klant.

Mochten ze hier ook niet op reageren, ben dan ook niet bang om echt een deurwaarder in te schakelen. Het is per slot van rekening je eigen geld waar je nu achteraan moet. Overweeg wel altijd even of het openstaande bedrag opweegt tegen de kosten van een deurwaarder.

Verdere tips

Probeer altijd de dialoog met je klant open te houden. Het kan namelijk best zo zijn dat je klant wel wil betalen, maar momenteel krap bij kas zit. Je kunt dan een betalingsafspraak maken waarbij de factuur in delen wordt betaald. Je klant moet zich dan wel altijd aan deze afspraak houden. Volgt vervolgens weer een te late betaling, dan vervalt meteen de regeling die jullie hebben gemaakt.

Ben niet bang om te streng of te hebberig over te komen. Ik kom veel mensen tegen die het lastig vinden om achter hun klanten aan te gaan. Nergens voor nodig! Het is jouw geld, je hebt er hard voor gewerkt, je verdient het! Jij betaalt je crediteuren toch ook gewoon netjes op tijd? Nou dan.

En nu?

Heb jij vaak te maken met klanten die te laat betalen? Wat doe je hiermee? Vond je dit lastig? Heb je nog meer tips? Laat een bericht achter onder deze post.

De praktische gids voor startende ondernemers - the happy financial