Het kan je als ondernemer natuurlijk altijd gebeuren: je kunt je leveranciers niet meer betalen. Ik geef je een praktisch stappenplan dat je in zo'n geval kunt volgen.
Je hebt een goed contact met je leverancier (crediteur) en betaalt altijd op tijd. Maar de laatste tijd drogen je liquide middelen op. Wat moet je dan doen? En ook: wat moet je vooral níet doen?
Vooral niet doen
Mijn eerste tip is deze: negeer het probleem vooral niet. Hoe vervelend het ook is, veel ondernemers hebben ermee te maken gehad en je zult zeker niet de laatste zijn. Maar ook dit zijn momenten waarvan je leert als ondernemer. Zie het daarom ook zo. Pak het probleem aan en zorg ervoor dat je de kans dat dit in de toekomst gebeurt, zo klein mogelijk maakt.
De facturen, aanmaningen en dwangbevelen weggooien is dus niet het slimste om te doen. Deze struisvogelpolitiek werkt niet en kaatst alleen maar harder terug. De kans is hierdoor groot dat je in de markt niet alleen bekend zal staan als een slechte betaler, maar ook nog eens als onbetrouwbaar. En een onbetrouwbare klant is zeker niet iets waar andere ondernemers op zitten te wachten.
Wat dan wel? Het stappenplan
1. Maak een overzicht
Zorg eerst dat je een overzicht hebt van de openstaande facturen. Maar kijk ook zeker naar de liquide middelen die je nog hebt, maar ook kunt verwachten de komende tijd. Welke debiteuren heb je uitstaan en gaan binnenkort betalen? Aan de hand van dit overzicht bepaal je de totale schade.
2. Wanneer kun je wel betalen
Met dit overzicht (je liquiditeitsoverzicht), weet je wanneer je wel kunt betalen. Het belang van een goed liquiditeitsoverzicht is daarbij groot.
3. Maak een prioriteitenlijst
De ene leverancier kun je iets later betalen dan de ander. Wanneer je zo ernstig achterloopt met het betalen van de huur van je kantoorpand, dat ze je eruit gaan zetten, is het handig om deze eerst te betalen. Zet dit erbij in je liquiditeitsoverzicht.
4. Bel met leveranciers
Neem contact op met leveranciers en vraag om uitstel van betaling. Of bespreek mogelijkheden om in delen te betalen. Wat hierbij heel belangrijk is, is dat je je gemaakte afspraken nakomt. Je krijgt namelijk zo'n kans van een leverancier vaak maar één keer.
Ook met de belastingdienst zijn vaak goede afspraken te maken wanneer het aankomt op later betalen. Altijd de moeite waard om een keer te bellen.
5. Ga achter debiteuren aan
Bel debiteuren sneller op wanneer ze niet binnen de gestelde debiteurentermijn betaald hebben. Je kunt debiteuren hierbij ook een extra motivatie geven door 2% betalingskorting te geven op de factuur wanneer ze deze binnen 14 dagen betalen. Op deze manier heb je sneller je geld binnen.
6. Besparen
Zorg dat de kosten niet verder oplopen. Bespaar waar mogelijk en geef alleen het hoognodige uit.
7. Blijf je liquiditeit dagelijks in de gaten houden
Een taak die je normaal misschien maar één keer per week doet. Maar in deze tijden is het van groot belang dat je je liquiditeit iedere dag bijhoudt. Kijk daarom iedere dag of er betalingen binnen zijn gekomen van debiteuren. Reken dan ook meteen uit of je de geplande betalingen nog steeds op het afgesproken tijdstip kunt doen.
8. Analyseer
Doe dit niet wanneer het gevaar volledig geweken is, maar doe dit direct: analyseer waar dit liquiditeitstekort vandaan komt. Heb je een grote investering gedaan die je niet voldoende had ingecalculeerd? Of heb je een groot aantal debiteuren die te laat betalen? Heb je een grote hoeveelheid voorraad ingekocht waardoor je werkkapitaal te laag werd?
Wat de oorzaak ook is, voorkom dat dit nog een keer gebeurt. Want op deze manier voorkom je ook een grote hoeveelheid aan stress.
En nu?
Heb jij nog tips voor ondernemers met betalingsproblemen? Laat het me weten!