Over n tijdje gaan wij veel geld verdienen aan onze auto. De BMW waar we nu al jaren in rijden, is dan namelijk 15 jaar oud en daarmee een youngtimer. Hoe we daar geld mee kunnen besparen door de auto op de zaak te zetten en hoe jij dit ook kunt doen, lees je in deze blog.
Liefde voor onze youngtimer
Martijn en ik zijn echte autoliefhebbers (kleine confession: wij kijken iedere avond filmpjes van Autoweek). Toch rijden we al jaren rond in dezelfde auto en dat zullen we de komende tijd ook nog blijven doen. Want vanaf 2021 is de BMW van Martijn namelijk 15 jaar oud en daarmee een youngtimer. En hoe groot onze autoliefde ook is, de liefde voor besparen en geld verdienen is dan net iets groter.
Bijtelling bij een auto op de zaak
Momenteel rijden we onze auto’s privé, dit is in ons geval het voordeligst. Dit komt voornamelijk door de bijtelling die je betaalt op het moment dat je een auto op de zaak rijdt en meer dan 500 kilometer privé rijdt. Zouden we nu namelijk de BMW op de zaak zetten, dan betalen we een bijtelling van 25% van de cataloguswaarde van 60.000 euro. Dit is 15.000 euro per jaar. Voor auto’s die in 2019 voor het eerst op kenteken zijn gezet, gelden bijtellingspercentages van 4% bij een CO2 uitstoot van 0 gram tot 50.000 euro. Voor alle auto’s met een CO2 uitstoot van 1 gram, of 2 gram voor het bedrag boven 50.000 euro, geldt een percentage van 22%.
Het voordeel dat je wel hebt, wanneer je de auto op de zaak zet, is dat alle autokosten aftrekbaar zijn in je onderneming. Denk aan benzine, verzekeringen, reparatie en onderhoud. In ons geval wegen deze kosten niet op tegen de bijtelling die we ervoor moeten betalen.
Bijtelling bij youngtimers
Want waarom is het dan zo voordelig om een auto van 15 jaar of ouder als auto van de zaak te hebben? Het grote voordeel zit dan namelijk in de bijtelling.
Bij een youngtimer betaal je 35% bijtelling over de dagwaarde van de auto.
De Belastingdienst hanteert hierbij de waarde in het economisch verkeer. Ze bedoelen hiermee de dagwaarde van de auto. De dagwaarde is veel lager dan de cataloguswaarde van een auto. Daarom betaal je met een hogere percentage van 35% over de dagwaarde altijd minder bijtelling dan 25% over de cataloguswaarde.
Bereken ik bijvoorbeeld de bijtelling van onze BMW, dan kom ik uit op een dagwaarde van 3.250 euro * 35% = 1.137,50 euro per jaar. Dit is een besparing aan bijtelling van 15.000 euro minus 1.137,50 = 13.862,50 euro. Hoeveel je netto overhoudt van deze besparing is afhankelijk van onder andere je je belastbaar inkomen in Box I.
Kanttekening wanneer je auto jarig is
De dagwaarde van de auto telt pas vanaf het moment dat je auto ook daadwerkelijk 15 jaar is geworden. In ons geval is de auto op kenteken gezet in september 2006. In september 2021 wordt de auto dan 15 jaar en is daarmee een youngtimer.
Voor de eerstee maanden van 2021, januari tot een met augustus, betalen we dan nog wel 25% bijtelling over de cataloguswaarde. Pas vanaf september 2021 gaat de youngtimer regeling voor onze auto in en betalen we 35% over de dagwaarde.
BTW en youngtimers
Als je dan denkt dat je er bent met de youngtimer, heb je het helaas mis. Want waarom zou je het makkelijk houden, als je ook nog zoiets hebt als BTW dat de boel lekker ingewikkeld kan maken? Want dat is een andere belastingsoort waar je ook rekening mee dient te houden bij de auto van de zaak: de BTW.
Ieder jaar, in je laatste BTW aangifte van het jaar, dien je namelijk je privé correctie op te nemen. Met een sluitende rittenregistratie kun je aantonen hoeveel kilometer je per jaar privé rijdt. Over deze privé kilometers betaal je vervolgens een BTW privé correctie.
Heb je dit niet bijgehouden? Dan kun je ook 2,7% van de cataloguswaarde plus BTW en BPM berekenen en opnemen als BTW privé correctie. Is het een marge-auto, heb je de auto gekocht van een particulier of vindt het privé gebruik plaats vier jaar nadat je de auto hebt gekocht? Dan is dit percentage 1,5% in plaats van 2,7%.
Voorbeeld: over de BMW van Martijn verrekenen we zowel nu als over twee jaar 1,5% over de cataloguswaarde van 60.000 euro. Dit is 900 euro per jaar en vullen we in in de aangifte BTW van het vierde kwartaal, in kolom 1d – privégebruik.
Voordelen van je auto op de zaak = in het kort
Het grote voordeel van een auto op de zaak is dat je de kosten die je maakt voor je auto mag aftrekken van je winst uit onderneming. En hoe lager deze winst, hoe minder inkomstenbelasting je uiteindelijk betaalt. Zet je de auto niet op de zaak, maar houd je deze als privé vermogen, dan mag je wel 19 cent per kilometer zakelijk doorbelasten. Iets wat dan niet meer mag als je auto als ondernemingsvermogen telt.
Afhankelijk van de auto die je hebt (waaronder dus de leeftijd van de auto), de kilometers die je zakelijk en privé maakt en de verwachte kosten van je auto, is het voordeliger om je auto als ondernemings- of privé vermogen te classificeren. Heb je bijvoorbeeld een sluitende rittenregistratie waaruit blijkt dat je per jaar 500 of minder kilometer privé rijdt? Dan hoef je niets te verrekenen. Wil je hier meer over lezen? In deze blog leg ik het uitgebreid uit.