koop nu de Startersbundel

spaar 10000 in een jaar

Zo spaar je 10.000 euro in een jaar

Natuurlijk is het zo dat alle kleine beetjes helpen. Zo werkt het ook met sparen. Maar wat nu als je een iets groter doel hebt? Stel dat je 10.000 euro in een jaar wilt sparen. Hoe pak je dat aan? Waar begin je? Met deze tips lukt het jou ook om in een jaar tijd meer geld te sparen.

De eerste stap: bepaal je spaardoel

Voordat je daadwerkelijk begint met sparen, is het belangrijk om een spaardoel voor ogen te hebben. Sparen om het sparen is voor niemand leuk. Sparen voor een vakantie, een nieuwe auto of het aflossen van een hypotheek zijn duidelijke doelen. Doelen waar je een bedrag en een termijn aan kunt koppelen. Zonder doel is de kans groot dat je tijdens het sparen afgeleid wordt en daarmee je focus verliest met betrekking tot sparen van het grote bedrag.

Pak daarom pen en papier (of Excel, mag ook ;)) en schrijf je spaardoel op. Schrijf ook op wanneer je dit spaardoel wilt bereiken. Vanuit daar kun je ook weer berekenen hoeveel je dan per maand extra moet gaan sparen.

Stel dat je spaardoel 10.000 euro in een jaar is. Om dit te bereiken moet je 833,33 euro per maand extra sparen.

Pay yourself first

Een fout die door velen wordt gemaakt: je begint aan de maand, krijgt salaris binnen en start met uitgeven. Het bedrag dat aan het eind van de maand over is, als dat er nog is, wordt overgemaakt naar de spaarrekening. Dit bedrag is altijd kleiner dan het bedrag dat je jezelf voorgenomen hebt.

Hoe je dit kunt voorkomen? Door eerst jezelf te betalen: Pay yourself first. Heb je als spaardoel om 10.000 euro in een jaar te sparen? Dan maak je zodra je salaris binnenkomt, direct 833,33 euro over naar je spaarrekening. Beter nog: stel een automatische overboeking in, zodat deze eerste uitbetaling aan jezelf alvast gedaan is.

Bovendien zorgt dit er ook voor dat je gedurende maand minder geld stress hebt. Je hebt je spaardoel voor die maand immers al behaald. Geef je dan geld uit? Dan kun je dat ook veel relaxter doen.

De gouden bespaar trucs

Hoe kom je nu aan die 833,33 euro per maand extra? Dan heb ik een paar bespaar trucs voor je. Door op te schrijven hoeveel je bespaart met iedere maatregel die je neemt en het geld dat je bespaart ook meteen over te boeken naar je spaarrekening, kun je het een stuk leuker houden voor jezelf. Je ziet dan namelijk meteen wat je besparing je heeft opgeleverd en hoe het je dichter bij jee doel brengt.

Schulden aflossen

Misschien is het aflossen van je schulden niet het eerste waar je aan denkt wanneer je op zoek bent naar tips om te sparen. Maar het is wel degelijk een van de meest renderende investeringen.

Over je schulden betaal je namelijk grote bedragen aflossingen en vooral rente. Zodra je dit hebt afgelost, bespaar je iedere maand dit bedrag aan aflossingen en rente.

Zet daarom op een rijtje hoeveel schulden je hebt. Je mag hierbij je hypotheek opnemen, maar dit is een ander soort schuld met een fors bedrag, langere looptijd en doorgaans lagere rente. Neem van al je overige schulden het volgende op:

  • De totale restschuld: het bedrag dat nu nog openstaat;
  • Het bedrag in euro’s dat je maandelijks aan rente betaalt;
  • De minimale aflossing die je maandelijks moet doen in overeenstemming met de afspraken die je hebt gemaakt met de geldverstrekker.

Begin met het aflossen van de schuld waarop je de meeste rente betaalt in euro’s. Wanneer je deze schuld hebt afgelost, gaat het bedrag dat je bespaart door naar de volgende schuld die daarna de meeste rente in euro’s vraagt. Los wel ook altijd je minimale aflossing af. Zie deze betalingen als extra betalingen.

Hoeveel bespaar je hiermee? Denk bijvoorbeeld aan een schuld van 1.000 euro waarop je 5% rente betaalt. Het aflossen van deze schuld zorgt voor een rendement van 5%, dat is al 50 euro. En je bent van je schuld af: een meer relaxt gevoel want je weet dat je deze schuld toch ooit moet terugbetalen.


Vaste lasten omlaag brengen

Je vaste lasten zijn terugkerende kosten, zoals je verzekering, abonnementen, energie, water en bankkosten. Een besparing van 10 euro op je vaste lasten levert in een jaar al 120 euro op. Dit is eenmalig veel werk, want je moet dit uitzoeken en contact opnemen met instanties. Maar hierna heb je wel makkelijk geld kunnen besparen. Geld dat je mooi mee kunt nemen naar je spaardoel van 10.000 euro in een jaar.

Start met je huidige vaste lasten. Hoeveel geef je maandelijks uit aan energie, water, verzekeringen, abonnementen en bankkosten? Bedenk eerst of al deze kosten noodzakelijk zijn. Vaak zijn er namelijk abonnementen waar je het bestaan niet meer eens van wist. Zeg deze als eerste op. Kijk vervolgens op vergelijkingssites of je ergens anders goedkoper terecht kunt voor de diensten. En bedenk hierbij dat alle kleine beetjes helpen.

Wil je snel inzicht in je huidige vaste lasten? Volg dan de Grote Financiële Voorjaarsschoonmaak, een gratis challenge waarmee je snel inzicht krijgt in je financiën, maar dan leuk.

Meer rendement halen op je besparingen

Het geld dat je gespaard hebt, kun je natuurlijk wegzetten op een spaarrekening. Maar er zijn andere manieren om met dit geld meer geld te maken. Om meer rendement te halen uit je spaargeld en daarmee sneller je doel te bereiken.

Houd er wel rekening mee dat geld dat je op een andere manier gaat investeren, niet meer direct inzetbaar is. Spaar je voor een vakantie en heb je het geld binnen zes maanden nodig? Dan zijn dergelijke investeringen niet geschikt.

  • Het aflossen van je hypotheek is bijvoorbeeld een manier om op lange termijn meer uit je spaargeld te halen. Het geld dat je stopt in je aflossing kun je niet meer terughalen, maar zorgt er wel voor dat je (afhankelijk van je hypotheekvorm), een lagere maandlast hebt.
  • Investeren in verduurzaming van je woning. Zonnepanelen, extra isolatie, zuinige HR ketel, vloerverwarming of een warmtepomp zijn investeringen aan je woning met een fijn rendement. Ook deze investeringen doe je voor de langere termijn, maar zorgen voor lagere maandlasten.
  • Beleggen kun je laagdrempelig starten door bijvoorbeeld een beleggingsapp als Peaks. Een beleggingsstrategie is vaak meer lange termijn. Maar dit geld is toch wat meer vrij besteedbaar dan geld dat je in het aflossen van je hypotheek of het investeren in verduurzaming van je woning hebt gestoken. Bepaal vooraf je eigen beleggingsstrategie op basis van de hoeveelheid risico die je wilt lopen en hoeveel geld je hierin wilt investeren.

Besparen op je luxe uitgaven

Wil je nog meer besparen? Dan doe je vooral op je luxe uitgaven. Hoe weet je wat voor jou luxe uitgaven zijn? Want naast je vaste lasten heb je ook te maken met variabele lasten. Lasten die je maandelijks maakt, maar waarvan de bedragen per maand verschillen. Deze variabele lasten zijn weer onder te verdelen in essentiële variabele lasten (denk bijvoorbeeld aan de boodschappen) en luxe variabele lasten.

Wat in de categorie essentieel valt en wat onder luxe valt is voor iedereen anders. Misschien is sporten voor jou echt essentieel, terwijl dit voor een ander al snel onder luxe valt. Het maken van dit onderscheid is dan ook een heel persoonlijk iets. Maar zeker belangrijk om te doen. Want als je weet wat voor jou onder luxe valt, dan weet je ook waar je op kunt besparen als het nodig is. Besparen gaat eenvoudiger wanneer je bijvoorbeeld weet dat uit eten gaan voor jou een luxe uitgave is. Door dit te vermijden, kun je eenvoudiger besparen.

Tijdens een No Spend maand, zoals ieder jaar tijdens No Spend November, kom je er ook goed achter wat voor jou luxe uitgaven zijn. Door alle overbodige uitgaven één maand lang uit je kostenpatroon te schrappen, weet je wat je écht nodig hebt. Maar ook zie je snel wat je bespaart door hier geen geld aan uit te geven.

Menig deelnemer van eerdere edities van No Spend November besparen makkelijk 75 euro op koffie, 50 euro aan nooit gebruikte sportabonnementen, of 150 euro op boodschappen.

In 2019 wordt No Spend November heel speciaal: want dit jaar is er extra aandacht voor deze No Spend challenge omdat ik hier in mijn boek ook extra aandacht aan besteed. Doe je ook mee?


Meer weten over sparen en besparen? In mijn boek, dat vanaf 17 oktober 2019 verkrijgbaar is, lees je hier meer over. Reserveren via bol.com kan nu al via deze link.

Spaar 10000 euro in een jaar

Nieuwste video's

MKB winstvrijstelling 

Iedere ondernemer in de Inkomstenbelasting ontvangt deze MKB winstvrijstelling. Een vast percentage dat van je winst na ondernemersaftrekposten wordt afgehaald zodat je belastbaar inkomen wordt verlaagd. Hoeveel bedraagt de MKB winstvrijstelling? De MKB winstvrijstelling is een vast percentage van 13,31%. Dit wordt berekend over je winst na ondernemersaftrekposten zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. 

Hoe werkt de MKB winstvrijstelling? De MKB winstvrijstelling wordt voor iedere ondernemer in de Inkomstenbelasting automatisch verwerkt in de aangifte Inkomstenbelasting. Het percentage van 13,31% is een vast percentage en voor iedereen gelijk. 

Wanneer heb je recht op de MKB winstvrijstelling? Je moet ondernemer zijn voor de Inkomstenbelasting. Dat is de enige voorwaarde. Zo hoef je niet te voldoen aan het urencriterium en geldt deze vrijstelling niet alleen voor startende ondernemers. 

Hoe maak je aanspraak op de MKB winstvrijstelling? Deze MKB winstvrijstelling wordt automatisch verwerkt in je aangifte Inkomstenbelasting voor ondernemers. Je hoeft deze niet aan te vragen. Je hoeft ook niet te voldoen aan het urencriterium. 

Hoe verwerk je de MKB winstvrijstelling in je administratie? Je verwerkt de MKB winstvrijstelling niet in je administratie. Je ziet deze terugkomen in de berekening van je aangifte Inkomstenbelasting. Hier hoef je verder niets mee te doen. 

Wil je meer informatie over deze en 18 andere belastingvoordelen voor jou als zzp'er? Dit kun je terugvinden in het e-book 'belastingvoordelen voor zzp'ers' dat je kunt downloaden via thehappyfinancial.com/e-books 

#belastingvoordeel #MKBwinstvrijstelling #zzp #thehappyfinancial

Meer info, templates, e-books en online colleges via thehappyfinancial.com

MKB winstvrijstelling

Iedere ondernemer in de Inkomstenbelasting ontvangt deze MKB winstvrijstelling. Een vast percentage dat van je winst na ondernemersaftrekposten wordt afgehaald zodat je belastbaar inkomen wordt verlaagd. Hoeveel bedraagt de MKB winstvrijstelling? De MKB winstvrijstelling is een vast percentage van 13,31%. Dit wordt berekend over je winst na ondernemersaftrekposten zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek.

Hoe werkt de MKB winstvrijstelling? De MKB winstvrijstelling wordt voor iedere ondernemer in de Inkomstenbelasting automatisch verwerkt in de aangifte Inkomstenbelasting. Het percentage van 13,31% is een vast percentage en voor iedereen gelijk.

Wanneer heb je recht op de MKB winstvrijstelling? Je moet ondernemer zijn voor de Inkomstenbelasting. Dat is de enige voorwaarde. Zo hoef je niet te voldoen aan het urencriterium en geldt deze vrijstelling niet alleen voor startende ondernemers.

Hoe maak je aanspraak op de MKB winstvrijstelling? Deze MKB winstvrijstelling wordt automatisch verwerkt in je aangifte Inkomstenbelasting voor ondernemers. Je hoeft deze niet aan te vragen. Je hoeft ook niet te voldoen aan het urencriterium.

Hoe verwerk je de MKB winstvrijstelling in je administratie? Je verwerkt de MKB winstvrijstelling niet in je administratie. Je ziet deze terugkomen in de berekening van je aangifte Inkomstenbelasting. Hier hoef je verder niets mee te doen.

Wil je meer informatie over deze en 18 andere belastingvoordelen voor jou als zzp'er? Dit kun je terugvinden in het e-book 'belastingvoordelen voor zzp'ers' dat je kunt downloaden via thehappyfinancial.com/e-books

#belastingvoordeel #MKBwinstvrijstelling #zzp #thehappyfinancial

Meer info, templates, e-books en online colleges via thehappyfinancial.com

YouTube Video VVVUOE5EY3pBY0NDYkZEV0VFNHNlX2xnLnM5Tm5rWlpzU2tV

MKB winstvrijstelling

the happy financial 11/07/2024 15:02

Misschien vind je deze artikelen ook wel interessant

Wil jij ook direct goed aan de slag als zelfstandig ondernemer?

Download dan hier de startersbundel met het ebook ‘De Praktische Gids voor Startend Ondernemers’ en de 4 meest gebruikte Excel templates. Nu met 35% korting!