Besparen op je vaste lasten is misschien niet heel eenvoudig. Maar het kan je wel veel geld opleveren. Een kleine besparing van 10 euro per maand, is toch al 120 euro op jaarbasis. Tel je dit allemaal bij elkaar op, dan gaat het ineens om grote bedragen. Hoe bespaar je op je energielasten, water, verzekeringen, abonnementen en bankkosten?
Doe dit eerst!
Voordat je gaat beginnen met besparingen doorvoeren is het belangrijk om een goed inzicht te hebben in je huidige vaste lasten. Niet alleen omdat je dan later kunt berekenen hoeveel je bespaart hebt, maar ook zeker om een goed overzicht te krijgen van je vaste lasten. Wil je eenvoudig inzicht in je financiën, waaronder je vaste lasten? Download dan hier gratis het e-book de Grote Financiële Schoonmaak en krijg eenvoudig inzicht in je geldzaken.
Vaak zijn mensen zich namelijk niet bewust van de hoeveelheid kosten die gepaard gaan met met name verzekeringen en abonnementen. Uit onderzoek van Nibud blijkt namelijk dat 91% van de Nederlanders het aantal abonnementen onderschat. Er wordt dus veel meer uitgegeven aan abonnementen dan mensen vaak denken. Hoe bespaar je dan op je abonnementen? In deze blog (inclusief video!) ga ik niet alleen in op abonnementen, maar ook op besparen op je energielasten, water, verzekeringen en bankkosten.
Besparen op je energielasten
Besparen op je energielasten kan op twee verschillende manieren:
- Vergelijk energieleveranciers en kies een goedkopere leverancier. Energieleveranciers maken je het vaak makkelijk om over te stappen door je huidige aansluiting op te zeggen en zelf te zorgen voor een goede overstap zodat jij daar geen last van zou moeten hebben. Er zijn verschillende websites waar je energieleveranciers kunt vergelijken, zoals energievergelijken.nl.
- Besparen door een lager energieverbruik. Je kunt investeren in het verduurzamen van je woning, door bijvoorbeeld zonnepanelen. Natuurlijk is dit in eerste instantie een investering die je moet doen, maar met een gemiddeld rendement van 8% heb je dit er snel uit en zorgt dit voor een goede besparing op je energiekosten. Kijk ook eens naar de apparaten die energie verbruiken in je woning. Misschien heb je nog een oude bierkoelkast in de schuur staan. Dit zijn vaak energieslurpende apparaten waar je snel geld mee kunt besparen wanneer je deze weg doet of vervangt voor een meer energiezuinig apparaat.
Besparen op je waterkosten
In tegenstelling tot je energieleverancier, kun je wat betreft je wateraanbieder niet overstappen. Je bent gebonden aan een vaste aanbieder op basis van de regio waar je woont. Natuurlijk kun je wel water besparen door zuinig met water om te gaan. Niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Ik heb zelf bijvoorbeeld een douchetimer die ervoor zorgt dat ik niet te lang onder de douche sta. Waterbesparende kranen hebben ook veel effect. Net als bewust met water omgaan en kranen niet onnodig te laten lopen.
Besparen op verzekeringen
Om te kunnen besparen op je verzekeringen is het belangrijk om eerst een goed overzicht te hebben van alle verzekeringen die je hebt, maar ook de dekking die je hierop hebt. Op basis van dit overzicht kun je bepalen of er sprake is van een overdekking: ben je te goed verzekerd? Dit is een persoonlijke keuze, maar je kunt ook kiezen voor het vergroten van je eigen risico, waardoor je een lagere premie krijgt. Het afsluiten van al je verzekeringen bij één verzekeringsmaatschappij zorgt er vaak ook voor dat je een pakket korting krijgt. Tenslotte bespaar je ook op deze vaste lasten door je premie voor een heel jaar vooruit te betalen. Je krijgt dan namelijk een betalingskorting van de verzekeringsmaatschappij.
Besparen op abonnementen
Omdat de 91% van de Nederlandse huishoudens het aantal abonnementen onderschat, is het goed om eerst overzicht te krijgen van alle abonnementen die je hebt lopen. Om dit overzicht te krijgen, kun je de banktransacties (vergeet je creditcard niet!) erbij te pakken en deze door te lopen van afgelopen maand. Op basis hiervan weet je snel welke abonnementen je hebt lopen en wat je hieraan kwijt bent. Besparen kan vervolgens op verschillende manieren:
- Zijn al je abonnementen noodzakelijk? Zijn er abonnementen die je eigenlijk niet gebruikt of waar je geen plezier aan beleeft? Misschien heb je in het verleden een tijdschrift abonnement afgesloten omdat je destijds veel korting kreeg op een halfjaarabonnement, maar loopt het vervolgens vrolijk door. Iedere week krijg je het tijdschrift binnen, maar lees je het niet of nauwelijks en zou je liever eens iets anders lezen. Tijd om op te zeggen dus. Veel abonnementen kun je online opzeggen of door het sturen van een mail. Wanneer je belt met aanbieders (zeker bij goede doelen of loterijen), proberen ze het je vaak zo moeilijk mogelijk te maken om op te zeggen. Dit resulteert er dan ook wel eens in dat je juist meer gaat doneren. Moet je bellen om op te zeggen? Stel het niet uit en doe het op het eerst mogelijk moment. Schrijf voor jezelf op een briefje dat je voor je houdt, dat je niet ophangt voordat je je storting hebt opgezegd. Houd je antwoorden kort en bondig, maar blijf vriendelijk. En dan lukt het jou ook om dit op te zeggen!
- Zijn er abonnementen die je kunt delen? Denk aan Netflix, Spotify of Videoland. Vaak kun je meerdere profielen aanmaken zodat je niet naar de favoriete series van je buurvrouw hoeft te kijken.
- Regelmatig zie je kortingsacties voor nieuwe abonnees, vooral voor TV en internet. Het loont zeker om je aanbieder te bellen en te vragen waarom deze actie alleen geldig is voor nieuwe abonnees en waarom jij dit niet krijgt als bestaande klant. Vaak krijg je dan ook een (gedeeltelijke) korting en anders voeg je de daad bij het woord en stap je daadwerkelijk over.
Besparen op bankkosten
Besparen op je bankkosten kun je doen door banken te vergelijken en te kijken waar niet alleen je bankkosten het laagst zijn, maar ook de rente op je spaarrekening iets hoger is. Misschien heb je wel services van de bank die je helemaal niet gebruikt en eenvoudig op kunt zeggen.
Video: besparen op je vaste lasten
In deze video geef ik nog extra tips om te besparen op je vaste lasten.