Tijdens No Spend November 2018 deden zo ontzettend veel van mijn volgers mee met deze uitdaging! Een maand lang zo min mogelijk uitgeven. Letten op de boodschappen, maar ook de vaste lasten eens goed onder de loep nemen. 

In deze maand kreeg ik heel veel bespaartips doorgestuurd. De beste bespaartips wil ik met jullie delen.

 • Via de app DirectLease Tankservice zie je heel eenvoudig het goedkoopste tankstation bij jou in de buurt. Van ieder tankstation kun je de actuele prijzen zien en met kleuren is aangegeven welk station het goedkoopst is voor jouw benzine of diesel.
 • Word jij ook verleid door aanbiedingen in folders? Gooi ze direct weg, of nog beter: plak een Nee/ Nee sticker op je brievenbus (ook beter voor het milieu). Wanneer je de aanbiedingen niet ziet, weet je ook niet wat je mist.
 • Een aanvulling op vorig punt: wil je wel op de hoogte blijven van aanbiedingen die je écht nodig hebt? In de app reclamefolder.nl geef je heel specifiek aan wat je nodig hebt en de app zoekt in de verschillende folders waar het momenteel in de aanbieding is.
 • In plaats van uit eten te gaan, kun je er ook voor kiezen om thuis uitgebreid te koken. Wijn erbij, kaasplank achteraf, kaarsen aan en het voelt net als uit eten. Behalve dat je portemonnee het een stuk leuker vindt.
 • Een post-it op je pinpas met daarop ‘No Spend November’ doet ook wonderen op momenten waarop je even vergeet dat het november is.
 • Deze tip heb ik helaas zelf ook ontdekt: zo druk zijn dat je geen tijd hebt om te shoppen ;).

Veel tips hebben betrekking op boodschappen. Niet zo heel gek ook, want ieder huishouden krijgt hiermee te maken. De beste tips die ik over het besparen op boodschappen kreeg op een rijtje:

 • Een boodschappenlijst maken op basis van de aanbiedingen in de app (bijvoorbeeld via de appie app). Ook de Lidl heeft de aanbiedingen in de app staan en op basis hiervan kun je het lijstje maken.
 • De hamsterweken van de Albert Heijn zijn zo gek nog niet. Natuurlijk hoef je niet te wachten tot deze specifieke weken, maar kijk bijvoorbeeld wat lang houdbaar is en in de aanbieding. Koop dit in bulk in zodat je even vooruit kunt. Ik doe dit bijvoorbeeld met de koffiebonen. Hierdoor houd je je weekboodschappen lager.
 • Kijk voordat je boodschappen gaat doen goed in je kasten en koelkast. Maar ook je vriezer en voorraadkasten eens goed leeg.
 • Groente over? Gooi het niet weg, maar maak er soep van en vries dit in.
 • Besparen op koffie: stap over op filterkoffie en je bespaart flink op de cups, pads of bonen. En heel eerlijk: ik vind filterkoffie vaak net zo lekker (of op de camping met een percolator).

Nog meer tips?

Heb jij nog tips? Laat ze me vooral weten!

e-boekhouden bannerde praktische gids voor startende ondernemers