Afgelopen week kregen we te horen dat iedereen die de mogelijkheid heeft om rood te staan bij de bank een BKR registratie krijgt. En rood staan, dat doet bijna iedereen. Maar eigenlijk is deze mogelijkheid tot rood staan ook gewoon een schuld. En laat ik dat nou eens niet meer willen!
Schulden zijn heel normaal geworden
Ik ken eigenlijk niemand die volledig schuldenvrij is. Voor het kopen van een huis is de normaalste zaak van de wereld om een hypotheek af te sluiten, waar je vervolgens 30 jaar lang hard voor moet werken.
Maar inmiddels is bijna alles op afbetaling mogelijk. Auto’s, bankstellen, televisies, telefoons, noem maar op. Het klinkt natuurlijk geweldig dat je je mooie spullen op afbetaling kunt kopen. Maar denk ook aan studieschulden, creditcards, etc. En met de huidige lage rente is lenen wel heel erg aantrekkelijk geworden. Maar per saldo betaal je door de rente die je hierover betaalt altijd meer dan als je iets in één keer afrekent. De slogan ‘geld lenen kost geld’ is er natuurlijk niet voor niets.
Ik wil van die schulden af!
Ik werd een aantal jaar geleden echt helemaal gek van alles dat ik aan het afbetalen was, dat ik mezelf heb voorgenomen om volledig schuldenvrij te willen leven. Dit met uitzondering van mijn hypotheek, om het toch een beetje realistisch te houden.
Hoe ben ik schuldenvrij geworden?
De eerste stap was mijn voornemen om geen nieuwe schulden meer aan te gaan. Klinkt te simpel voor woorden. Dat is in het theorie ook, maar bleek in de praktijk iets lastiger. Ik moest mezelf er namelijk bij neerleggen dat ik langer in mijn auto moest blijven rijden en dat die aanbouw die we graag wilden hebben nog even op zich moest laten wachten. Waar ik voorheen sneller een lening of additionele hypotheek had afgesloten besloot ik gewoon om dat niet meer te doen. Eerst sparen, dan pas uitgeven.
De tweede stap was het op een rijtje krijgen van mijn schulden. Schrijf daarom al je lange en korte termijn schulden naast elkaar op. Schrijf hierbij de looptijd en het rente bedrag in euro’s dat je iedere maand betaalt.
Voor schulden die je bent aangegaan om een nieuwe televisie of auto te kopen, betaal je vaak relatief het meest. Voor schulden bij de overheid zoals een studieschuld betaal je over het algemeen minder.
Zet deze schulden op een rijtje waarbij je begint met de schulden met het hoogste rente tarief in euro’s en ga ze zo allemaal na tot je komt bij de schulden waar je het minste rente voor betaalt.
Maak vervolgens realistische doelen voor het afbetalen van de eerste schuld: De schuld waar je het meeste rente over betaalt. Want hoe eerder je deze schuld hebt afbetaald, hoe minder rente je betaalt.
Meerjarenplan
Stel hiervoor ook een meer maanden en meer jaren plan op zodat je zicht hebt op wanneer je schulden zijn afbetaald. Ik ben zelf op deze manier heel rigoureus omgegaan met mijn schulden. Heb een tijd lang aan niets noodzakelijks geld uitgegeven om iedere euro die ik over had te kunnen aflossen. En ondanks dat het besparen niet altijd even leuk was, was het des te leuker om wel die schulden iedere maand te zien aflopen. Net zo lang totdat ik niets meer over had om af te lossen (behalve dan die hypotheek, er zijn grenzen aan mijn besparingsdrang :)). En dat voelt goed!
Denken jullie net zo over schulden als ik? Of ga je er op een andere manier mee om?
Helaas door omstandigheden in de schuldsanering beland 3 jaar geleden. Hardste maar meest wijze les ooit. Nooit meer schulden, nooit meer rood staan en nooit meer op afbetaling. Het kost je uiteindelijk altijd meer geld.
Hoi Marije,
Wat vervelend om te horen, lijkt me inderdaad een hele harde leerschool. Dank je voor het delen.
Groeten, Marjan
Ik heb iets van mijn vader meegekregen, en ik weet niet hoe ik het moet noemen. Komt er op neer dat ik eigenlijk zo weinig geld uitgeef, terwijl ik mezelf echt niet tekort doe ((vind ik//denk ik). Altijd veel gespaard, ook tijdens mn studenten tijd. Nu ben ik 26, sinds half jaar trotse eigenaar van een huis, en 60% hiervan is maar onder hypotheek. Ik heb zeer veel geluk met de zogenoemde “familiebank”, maar zelfs zonder heb ik enorm gespaard door al ruim 2 jaar te werken en in totaal maar 15 maanden op kamers te wonen. Gevolg met de lage rente: lage lasten, een enorme luxe dus. Ik hoef eigenlijk niet over geld na te denken, wat een lekker gevoel is, maar krijg toch steeds meer het idee dat ik me onbewust een soort van inhoud, ook een soort way of life I guess. Mezelf iets meer mogen verwennen omdat het ook kan, dat ben ik langzaam aan het leren 😉
Omgekeerde wereld met jouw verhaal! Toch interessant allemaal. Maar ik kan er dus helemaal bevestigen dat schuldenvrij leven (idd op de hypotheek na!) goed voelt!
Hoi Michiel,
Dank je wel voor het delen van jouw ervaringen! Inderdaad precies de omgekeerde wereld, lijkt me dat je dan een heel ander gevoel bij geld hebt en er een veel betere relatie mee hebt. Het is denk ik ook een kwestie van ‘wennen aan’ en verstandige keuzes maken. En vooral heel erg fijn dat je er nu de vruchten van kunt plukken door zulke lage lasten, dat moet fantastisch zijn. Goed voorbeeld!
Groeten, Marjan
Hoi Marjan, wij zijn ook volledig schuldenvrij. Door flink te sparen en de juiste keuzes te maken is ons huis schuldenvrij waardoor we het bedrag dat we maandelijks aan een hypotheek zouden uitgeven ook kunnen sparen. Wij doen ons en onze kinderen niets tekort, maar onafhankelijk kunnen zijn is echt bevrijdend.
Hi Ellen,
O wow! Geen hypotheek is echt een droom (voor velen denk ik!). Super knap!
Het geeft volgens mij ontzettend veel rust en ruimte in je doen en laten als je geen hypotheek hebt.
Liefs, Marjan