Ik ben gestart met beleggen. En ik vind het leuk! In deze blog vertel ik mijn ervaringen met beleggings-app Peaks. 

Let op: ik schrijf deze blog NIET in samenwerking met Peaks. Niet dat dat uit zou moeten maken, maar ik wil het vooraf wel gezegd hebben.

Waarom beleggen

Als financial heb ik een natuurlijke interesse voor beleggen en investeren. Ik vind het namelijk leuk om te kijken hoeveel geld ik met geld kan creëren. Geld op een slimme manier beleggen en eigenlijk geld verdienen terwijl je slaapt.

Ik vond het daarom tijd om mijn geld te gaan beleggen. Maar dan wel op een manier die makkelijk en overzichtelijk was (in het kader van ‘making finance fun & easy’).

Wat ik wel vooraf wil vertellen is het volgende: ga alleen beleggen met geld dat je echt over hebt. Heb je aan de andere kant nog schulden? Dan doe je er beter aan om deze eerst af te lossen (hierop is het rendement waarschijnlijk ook nog eens een stuk hoger). Of heb je binnenkort geld nodig voor een grote investering? Wacht dan ook even met beleggen.

Waarom Peaks

Beleggings-apps genoeg, maar ik kwam uit op Peaks. Eerlijk gezegd ben ik daarin behoorlijk ge-influenced. Want ik zag het via IG stories voorbij komen en ben me er vanaf toen verder in gaan verdiepen (voor iedereen die nog steeds niet gelooft in influencer marketing).

Mijn eerste ervaringen

Nadat ik mezelf ervan had overtuigd dat ik dit aandurfde, ben ik begonnen met de installatie. In een chat menu wordt je om informatie gevraagd en eerlijk gezegd: makkelijker kan het niet.

Je kunt een vast bedrag inleggen en dit wekelijks ophogen met wisselgeld en vaste bedragen. Ik heb er zelf voor gekozen om een eerste storting te doen van 100 euro, zodat ik een mooi start bedrag heb.

Beleggen met je wisselgeld

Daarnaast stort ik iedere dag 1 euro en het wisselgeld doe ik maal 4. Wat houdt dit in? Als ik pin bij de supermarkt voor bijvoorbeeld 4,80 euro, dan is het wisselgeld 20 cent. Dit wordt in mijn geval maal 4 gedaan, dus 80 cent.

Iedere week krijg ik een overzicht van de 7 keer 1 euro plus het wisselgeld. Ik kan er dan nog voor kiezen om de overboeking vanaf mijn lopende rekening naar de Peaks beleggingsrekening tegen te houden.

Voor je portfolio kun je kiezen tussen vier scenario’s die verschillen in risicoprofiel. Ik heb zelf gekozen voor het profiel ‘heet’ met het meeste risico.

Dit omdat het anders wat mij betreft niet opschiet. Het rendement op deze kleine bedragen is zo klein dat het waarschijnlijk niet opweegt tegen de kosten die Peaks in rekening brengt. Dan loop ik liever bewust wat meer risico om er zo voor te zorgen dat ik er nog iets aan kan overhouden.

De eerste maanden

De eerste maanden ging het ontzettend goed met mijn beleggingen. Ik maakte zelfs een paar euro winst. Maar heel eerlijk: ik zag mijn beleggingsrekening eigenlijk vooral als een extra spaarrekening.

Het wisselgeld dat iedere week werd overgemaakt had ik nauwelijks door en toch ontstond er een leuk bedrag op de Peaks beleggingsrekening.

Dik verlies

En toen ineens, midden oktober 2018: een dikke dip in mijn beleggingen. Natuurlijk tegelijkertijd met de dip op de beurs. Maar ik merkte het direct in mijn winst die snel was veranderd in een dik verlies.

Het idee van de spaarrekening was ineens weg en het besef dat het een echte belegging is, kwam des te harder aan.

Niet dat ze daar bij Peaks iets aan konden doen natuurlijk. Sterker nog: ze hebben zelfs een duidelijke blog geschreven over de reden voor deze daling (als in: ik was dus niet de enige die dit zag).

Mijn uiteindelijke oordeel

Ontzettend gebruiksvriendelijk en overzichtelijk. Dat typeert mijn mening van de beleggings-app Peaks. Zeker geschikt voor beginnende beleggers.

Persoonlijk zou ik meer controle willen over de beleggingen op het moment dat het om meer geld gaat. Met kleinere bedragen vind ik dit een prima app, maar wanneer je er flinke bedragen gaat beleggen, zou ik zelf graag willen kiezen waarin ik beleg. Met de Peaks-App kies je wel voor je portfolio, maar niet voor specifieke fondsen bijvoorbeeld.

Maar dat eenvoudige is meteen ook de kracht van deze app. En daarmee maken zij ook finance een stuk meer ‘fun & easy’. 


Video – mijn ervaringen met beleggen met Peaks

En nu?

Gebruik jij een beleggings-app? Wat zijn jouw ervaringen hiermee?

Heb je er wel eens over nagedacht om te gaan beleggen? Ik ben benieuwd!

Mijn ervaringen na 3 jaar beleggen via Peaks
e-boekhouden banner