Morgen is het zover: de start van No Spend November. Een maand lang niets uitgeven behalve de vaste lasten en de boodschappen. 

Veel aanmeldingen!

Na het succes van vorig jaar heb ik dit jaar besloten om No Spend November te herhalen. Dit fenomeen is vanuit Amerikaanse finance bloggers overgewaaid naar Nederland, waar het ook steeds populairder wordt. Want deze toenemende populariteit viel me echt op tijdens mijn eerdere aankondigingen van No Spend November.

Steeds meer mensen willen zich meer bewust worden van hun financiën door er een maand lang extra goed op te letten. Een hele goede ontwikkeling!

Het mooie is dat iedereen zijn of haar eigen regels kan bedenken. Mijn regels van No Spend November 2018 heb ik opgenomen in deze video:


In het kort zijn mijn regels:

  • Besparen op de boodschappen door 100 euro uit te geven in plaats van 200 euro per week.
  • Geen extra kosten.
  • De fiets in plaats van de auto wanneer iets minder dan 10 kilometer is.
  • Kritisch door de vaste lasten.

Mijn voorbereiding

Maar hoe ga ik dat dan doen? Wat kan ik op deze laatste dag al doen om goed voorbereid aan de slag te gaan op 1 november?

De agenda

Allereerst heb ik mijn agenda erbij gepakt. Naast ‘ARUBA’ dat met koeienletters deze maand is opgenomen, heb ik gekeken naar uitjes of etentjes die ik gepland heb.

Etentjes

Ik zie dat ik één etentje met vrienden gepland heb. Maar ik heb ze bij ons uitgenodigd. Bovendien ga ik voor PureFood & Taste een blog schrijven in ruil voor de kookworkshop die we gaan krijgen. Dus geen uitgaven voor mij (alleen tijd).

Natuurlijk kan niet iedereen barter deals opzetten, maar wat wel scheelt: nodig mensen bij jou thuis uit. Dit is vaak een stuk goedkoper dan uit eten gaan en bovendien: je krijgt het waarschijnlijk nog een keer terug (zaak is dan wel dat je iets beter moet kunnen koken dan ik, maar dat lijkt me niet de grootste uitdaging).

Verjaardag

Deze maand is mijn zusje jarig en daar kan ik niet met lege handen aankomen. Gelukkig was ik voorbereid en heb ik het cadeau al besteld in oktober :). Natuurlijk maakt dit niets uit op jaarniveau, maar geeft wel een goed gevoel voor No Spend November.

De boodschappen

Omdat de boodschappen een uitdaging gaan worden omdat ik mijn budget ga halveren, maak ik wekelijks een boodschappenlijst. Wij doen normaal altijd al weekboodschappen, dus dat scheelt al veel. Maar door ook een lijst te maken, weet ik vooraf wat we ‘s avonds gaan eten. Hier zal de meeste winst op te behalen zijn, want tijdens het ontbijt en lunch eten we vaker hetzelfde.

Bovendien kijk ik voordat we boodschappen gaan doen ook goed naar wat ik nog in de kast heb liggen. Want voor je het week heb je dertien blikken linzen in de kast staan. Nu eet ik die best regelmatig, maar dat is overdreven.

De rest van het huishouden

Met de rest van het huishouden bedoel ik in mijn geval heel specifiek ‘Martijn’. Want ik heb weer duidelijk moeten aangeven dat we No Spend November gaan doen.

Heel eerlijk: Martijn was vorig jaar fanatieker dan ik en heeft iedere dag zijn koffie op het werk overgeslagen en gewacht met nieuwe sportspullen kopen (dat zijn eigenlijk ook de enige twee uitgaven die Martijn doet).

Maar heb je nou geen Martijn thuis, geef dan wel aan dat jij meedoet met No Spend November en waarom. Wil iemand niet meedoen? Even goede vrienden, het is het zeker niet waard om ruzie over te gaan maken.

Waar ik het meest tegenop zie

Aan de ene kant heb ik ontzettend veel zin om te starten met No Spend November. Maar er is wel iets waar ik heel erg tegenop zie.

En dat is het feit dat ik overal over na moet denken. Koffie onderweg kopen? Niet doen. Nieuwe panty’s nodig (weet nog dat ik deze vorig jaar heel hard nodig had, maar valt bij mij onder kleding, dus heb met van die drama-afzak-panty’s gelopen).

Dat is natuurlijk ook het hele idee van No Spend November: overal over nadenken en je hierdoor bewust worden van je uitgaven.

En jouw voorbereidingen?

Hoe zijn jouw voorbereidingen voor No Spend November? Ik ben benieuwd!

e-boekhouden banner