Sinds de oprichting van the happy financial in 2016 doe ik mee met No Spend November. Een maand lang besparen om wuster met je geld om te gaan. Dit jaar is het nog eens extra bijzonder omdat een No Spend maand onderdeel is van één van de vijf stappen uit mijn boek ’the happy financial – in 5 stappen je financiële doelen bereiken’. Ik leg je uit wat No Spend November precies is, wat de doelstelling is, waarom je mee zou willen doen, hoe je meedoet en geef je gedurende de maand de beste bespaartips.

Wat is No Spend November?

Een maand lang zuinig aan doen en zoveel mogelijk geld besparen voor de dure decembermaand. Ik zou willen dat ik het concept zelf bedacht had, maar niets is minder waar. Het fenomeen is komen overwaaien uit Amerika, waar bekende finance bloggers al jaren een No Spend November houden.

Ondanks dat het niet mijn eigen idee is, doe ik sinds de oprichting van the happy financial in 2016 mee met No Spend November. Ieder jaar met mijn eigen regels. Het ene jaar succesvoller dan het andere. Maar altijd ben ik na die maand weer een stuk bewuster van mijn uitgaven, ondanks dat ik ieder jaar denk ‘Ik heb dit niet meer nodig, ik zit zo strak op mijn uitgaven.’ En heel eerlijk: ik ben ook altijd weer blij als het 1 december is.

Waarom zou je meedoen met No Spend November?

Een maand lang geen geld uitgeven klinkt heel heftig en er moet dus een goede reden zijn om hieraan mee te doen. Die reden is er gelukkig. Meer dan één zelfs. Door een maand lang geen onnodige uitgaven te doen, wordt je je een stuk bewuster van je uitgaven. Vaak geef je ongemerkt geld uit en heb je al afgerekend voordat je echt goed hebt nagedacht of je gelukkiger gaat worden van deze aankoop. Door een maand lang heel zuinig aan te doen, weet je een stuk beter waar je écht gelukkig van wordt en wat je écht nodig hebt. En geloof me: dat is vaak een stuk minder dan je denkt.

Dit jaar is No Spend November nog een stukje specialer. Het is namelijk verbonden aan de derde stap van de vijf stappen die ik uitleg in mijn boek ‘the happy financial‘. Daarin leg ik uit waarom een back-to-basics periode ontzettend goed is voor een reset van je financiën. Net als een grote voorjaarsschoonmaak lekker is voor je huis, doet een back-to-basics periode dat ook voor je financiën.

Heb je het boek nodig om mee te doen met No Spend November? Nee, zeker niet. Ook zonder het boek kun je gewoon meedoen. Maar wil je meer achtergrond of echt aan de slag met je financiële doelstellingen? Dan kun je dat lezen in mijn boek:

Hoe werkt No Spend November?

Het hoofdprincipe is als volgt: Je geeft geen geld uit tijdens No Spend November.

Makkelijk toch? Maar omdat een mens wel moet leven, zijn er nog wat extra regels. Deze regels heb ik overigens zelf bedacht. Je kunt ze aanpassen zoals je dat zelf wilt. Doe dat ook vooral. Want mijn regels hoeven niet bij jouw leven en levensstijl te passen. Mijn regels:

  • Vaste lasten betaal je natuurlijk gewoon, denk aan huur of hypotheek. No Spend November grijp ik wel altijd aan om eens goed door deze vaste lasten heen te gaan. Kan ik ergens op besparen? Zijn mijn verzekeringen nog in orde? Ben ik misschien oververzekerde of loont het om over te stappen naar een andere energieleverancier?
  • Boodschappen: eten moet je natuurlijk ook. Maar ik ben wel altijd een stuk bewuster met de boodschappen. Zo maak ik de voorraadkast goed leeg, maak vooraf een weekmenu en een boodschappenlijstje. Alles bij elkaar heb ik ieder jaar een besparing van 30-50% kunnen realiseren op de boodschappen. Leuk weetje: tijdens No Spend November vraag ik mijn volgers ook altijd naar hun beste bespaartips. Verreweg de meeste tips die binnenkomen gaan over besparen op boodschappen.
  • Geen extraatjes. Dit is de meest gevaarlijke categorie. Dit zijn de kleine luxe uitgaven die je doet zonder dat je het door hebt. Die paar euro zijn uitgegeven voordat je kans hebt om er stil bij te staan. Denk aan een koffie op het station, een nieuwe plant of een gezellig kussen voor op de bank. Allemaal leuk, maar heb je het echt nodig? En nog belangrijker: word je er echt gelukkiger van? Vaak niet. Daarom deze maand een hele maand geen extra’s die niet echt noodzakelijk zijn.
  • De auto laten staan. Voor afstanden korter dan 10 kilometer pak ik de fiets. Dat is een gewoonte die er door eerdere No Spend November edities al goed is ingeslopen en eigenlijk fiets ik meer dan ik de auto pak. Het merendeel van autoritjes is in mijn geval dan ook voor business en meteen ook verder weg zoals naar Utrecht of Amsterdam (voor een Eindhovenaar is alles boven de rivieren ‘ver weg’). Hier verwacht ik dus niet echt een besparing ten opzichte van andere maanden, maar laat wel zien waar No Spend November goed voor is.

Bekijk hier mijn tips om impulsaankopen te voorkomen.

Je eigen regels tijdens No Spend November

Dit zijn dus mijn eigen regels. Maar iedereen is vrij om zijn of haar eigen regels op te stellen voor No Spend November. Doe dat ook vooral. Het zijn jouw financiën en jouw levensstijl. Het is belangrijker dat je je bewust wordt van je uitgaven dan dat je je 100% aan mijn regels houdt.

Schrijf je eigen regels wel op. Neem een papier en noteer je regels die je met jezelf en je huishouden afspreekt. Anders is de verleiding te groot om in de tweede week van november te denken: ‘Het zal wel met No Spend November, dit mag ik ook kopen volgens mijn regels.’ Ik ben wel heel benieuwd naar jullie regels, laat je ze me weten via social media?

Schrijf niet alleen je eigen regels op, maar ook je financiële doelstelling. Hoeveel wil je besparen en waar ga je dat voor gebruiken? In mijn boek is dat de tweede stap in het bereiken van je financiële doelen. Door het opschrijven van je doelen worden ze tastbaarder en kun je het beter volhouden. Want sparen om het sparen vindt niemand leuk.

Bekijk deze video waarin ik uitleg hoe je financiële doelen opstelt én hoe deze je kunnen helpen bij het waarmaken van je dromen.

Ja, maar…

‘Ja, maar in november koop ik altijd de cadeaus voor december.’ ‘Ja, maar mijn partner wil niet meedoen.’ ‘Ja, maar…’.

Ik heb afgelopen jaren veel redenen gehoord om niet mee te doen met No Spend November. Het mooie is dat je je eigen regels opstelt. Dus als jij in november alle decembercadeaus inslaat, doe dat dan vooral. Maar neem het wel op in je eigen regels. Decembercadeaus mogen, maar prullaria die je toch bij de kassa ziet staan, tellen dan niet mee. Zolang je je regels vooraf opstelt en er goed over nadenkt, is veel mogelijk qua No Spend November.

Dat je partner niet mee wilt doen is lastig, maar geen reden om zelf ook af te haken. Ik weet dat veel huishoudens hiermee zitten en heb zelf ook te maken gehad met een man die op zijn zachts gezegd niet geïnteresseerd was in de geldzaken van huize Heemskerk. Daarom ga ik met Martijn in gesprek over hoe wij onze geldzaken nu samen regelen in de hoop dat je hier inspiratie uit kunt halen.

De video waarin ik geldzaken bespreek met Martijn volgt later in november.

Omslagfoto door Prisca Visser tijdens de boekpresentatie van ’the happy financial’.