Of het schrijven van blogs over geldzaken is ontstaan in Amerika, durf ik niet te zeggen. Maar wat ik wel weet is dat het financieel bloggen in Amerika een stuk groter is dan hier in Nederland. Niet gek ook in een land waar alles groter is. Niet alleen de maaltijden en de auto’s, maar dus ook de schulden die mensen en de behoefte om hier weer vanaf te komen. Ook de ondernemersdromen zijn daar een stukje groter, waardoor de behoefte aan finance bloggers waarschijnlijk ook weer groter is. In deze blog zet ik mijn favoriete Amerikaanse finance bloggers op een rij. 

De bloggers op mijn lijst zijn niet per definitie de grootste bloggers in Amerika. Goeroe’s als Dave Ramsey zijn voor velen een grote inspiratiebron in de States. Zijn boeken en finance ideeën zijn wereldwijd bekend en door veel lezers (al dan niet met succes) geïmplementeerd. Maar mijn lijst is met name geïnspireerd door bloggers die mij persoonlijk aanspreken en dus niet per definitie de grootste following hebben (en een grote following in Amerika is écht groot). Bloggers die vanwege hun manier van schrijven, vernieuwing of eerlijkheid een bijzondere finance blog hebben, dat zijn elementen die ervoor zorgen dat ik zelf een blog lees. Wat zijn voor jouw redenen om een blog te lezen?

Typisch voor Amerikaanse finance bloggers

Natuurlijk zijn er wat financiële zaken anders in Amerika ten opzichte van Nederland. Zo heeft Amerika een ontzettende creditcard-cultuur. Iedereen heeft een creditcard en koopt daar de dagelijkse boodschappen mee. Het aflossen van deze creditcard schuld is dan ook een dankbaar onderwerp voor veel bloggers. Een andere schuld die in Amerika ook een grote rol speelt is de studieschuld. Met het huidige leenstelsel in Nederland gaan we ook meer die kant op, maar de omvang van studieschulden in Amerika is toch van een andere orde. Veel blogs gaan dan ook over hoe je zo snel mogelijk van deze studieschuld af kunt komen.

Bovendien is het pensioenstelsel in Amerika heel anders opgebouwd. Je dient hier voornamelijk zelf voor te sparen middels een 401 (k). Een groot deel van de blogs gaat dan ook over het opzetten van je pensioenpot en het sparen voor deze oudedagsvoorziening.

Wat je misschien wel herkent van TV en wat ook typisch Amerikaans is: couponing. Wie kent het programma ‘extreme couponing’ niet waarbij iemand een supermarkt ingaat met een envelop vol met gespaarde coupons en naar buiten komt met twee boodschappenkar vol en maar 2 dollar lichter? Juist, dat is daar een groot ding, maar kennen wij hier in Nederland niet in die mate.

Iets dat me erg opvalt en heel erg irriteert aan Amerikaanse blogs in het algemeen, niet alleen ten aanzien van finance blogs, is dat het vol staat met reclame. Soms staat er zoveel reclame op de pagina dat de blog zelf er bijna niet meer van te onderscheiden is. Valt jullie dit ook op?

Mijn favoriete Amerikaanse finance bloggers

Toch zijn de blogs van Amerikaanse finance bloggers voor ons interessant. Met name de blogs over money mindset en de tips voor het aflossen van je schulden. Dus wie zijn dan mijn favoriete Amerikaanse finance bloggers?

Linda P. Jones

Linda P. Jones is schrijfster van het boek ‘You’re already a wealth heiress’. Ze heeft zelf haar vermogen opgebouwd met investeren. Op haar 39ste was ze al miljonair met een vermogen van 2 miljoen dollar. Linda heeft als missie om je met name vrouwen meer zelfvertrouwen te geven wanneer het gaat om geldzaken. Ik vind zelf de podcast van Linda ook echt verfrissend. Iedere week een nieuwe podcast die ongeveer 15-20 minuten duurt waarin ze tips geeft over je persoonlijke financiën. Onderwerpen als ‘financial challenges of Women’, ‘become a millionaire with no money’ en ‘Women & money stress’, zijn recente onderwerpen die ze heeft behandeld in de podcast. Zeker de moeite waard om eens te luisteren!

The Financial Diet

Op deze website van oprichster Chelsae staan meer dan 1.000 artikelen over finance. Ze bespreekt budgetteren, geldzaken en relaties, boodschappen, investeren, schulden, carrière, shopping & DIY en lifestyle. Alles vanuit de visie dat je hiermee geldzaken wél leuk vindt zonder dat het ‘boring as hell’ is. Iedere dag komen meerdere artikelen online, dus er is altijd wel iets nieuws te lezen. The Financial Diet heeft ook een YouTube kanaal met daarop drie keer per week een nieuwe video over financiën. Gezien de grote hoeveelheid content die er wekelijks online komt, is het geen verrassing dat The Financial Diet inmiddels is uitgegroeid tot een groot team.

Money can buy me happiness

Naast het feit dat ik de titel van deze blog helemaal geweldig vind, is het een inspirerende blog van Emma. Ze blogt op Money Can Buy Me Happiness hoe ze samen met haar gezin ervoor zorgt dat ze met een gemiddeld inkomen de dingen kan doen die ze leuk vindt, voornamelijk reizen. Dus naast tips om geld te besparen en geld te verdienen door te investeren, heeft ze veel tips voor budgetproof reizen.

Wie zijn jouw favoriete Amerikaanse bloggers?

Heb jij favorieten uit de States? Bloggers die je inspireren en die met verrassende blogs komen? Ik ben benieuwd en altijd op zoek naar leuke blogs om te volgen, dus laat het me vooral weten!