Wie mij een beetje kent, weet dat ik van gezond eten houd. Niet omdat ik aan een of ander dieet zit, maar omdat ik me er een stuk beter bij voel. Veel groente, biologisch rundvlees, veel vis, weinig suiker. Maar waarom is al dat gezonde eten zo duur?
Gezond eten en een gezonde portemonnee gaan niet altijd even goed samen. Wanneer je op je voeding let door bijvoorbeeld verse groente te eten en zoveel mogelijk biologisch te eten, merk je dat je een stuk duurder uit bent met het doen van boodschappen.
Voor een fractie van het bedrag koop je diepvries snacks en kiloknallers varkensvlees. Hoe zorg ik ervoor dat ik gezond kan eten, maar dan zo goedkoop mogelijk?
1. Koop in het seizoen
Vooral verse groente en fruit koop je zo goedkoop mogelijk in het seizoen. Aardbeien in december zijn niet alleen ontzettend duur, maar vaak ook een stuk minder lekker dan in de zomermaanden.
Tip: bij veel supermarkten hangt een overzicht op de groente en fruit afdeling met daarop een overzicht van de maanden en groente en fruit van die maand.
2. Meal planning en prepping
Niet alleen voorbehouden aan insta-fitgirls. Plan vooraf je maaltijden, koop groter in en maak grotere porties die je kunt invriezen.
Door de grote hoeveelheid die je in één keer koopt én maakt, kun je bewustere keuzes maken én zorg je ervoor dat je een stuk goedkoper uit bent.
Heb je restjes over? Maak hier dan soep van, dit kun je makkelijk invriezen en je hebt altijd iets in huis voor wanneer je geen zin hebt om te koken.
3. Don’t drink your budget
Een veelgehoorde kreet binnen de fit-community is:
Don’t drink your calories
Daar maak ik graag van: don’t drink your budget. Frisdranken, bier, wijn, relatief allemaal hartstikke duur en ook nog ongezond ook. Wie wil besparen op gezonde boodschappen, haalt dit van zijn boodschappenlijst.
4. Maak keuzes
Je kunt je euro maar één keer uitgeven, zo ook aan gezonde voeding. Beslis voor jezelf wat je belangrijk vindt en waar je geen consessies wilt doen. Eet je bijvoorbeeld alleen biologisch rundvlees? Prima natuurlijk, maar wanneer je wilt bezuinigen kun je ervoor kiezen om een paar vegetarische dagen in te lassen in plaats van goedkoper vlees te eten.
5. Goedkope proteïnen
Ik ga nog even door op dat vlees. Want je proteïnen hoef je niet alleen uit vlees te halen. Je kunt deze ook binnenkrijgen door je vlees (een paar dagen per week) te vervangen door peulvruchten.
Ontzettend lekker en makkelijk te bereiden én budget vriendelijk.
6. Ga naar de markt
Met name verse groente en fruit is heel goed in te kopen op de markt. Let er wel op dat je niet in de valkuil trapt dat je meteen een kilo van alles koopt (op de een of andere manier ‘hoort’ dat een beetje bij boodschappen doen op de markt), dat vervolgens ligt weg te rotten op je fruitschaal.
Een wisseling van supermarkt, kan ook veel helpen. Ga bijvoorbeeld eens naar de Turkse of Aziatische supermarkt voor je groente en fruit. Bij de Lidl hebben ze veel biologische groente en fruit en bovendien vaak mooie aanbiedingen.
7. Koop in bulk
Een veelgehoorde boodschappen-bespaartip, maar ook zeker een tip die je kunt toepassen op gezond eten. Koop bijvoorbeeld groente in de aanbieding, maak er meerdere porties soep van en vries dit in.
Maar ook de langer houdbare, gezonde producten die je vaak eet, kun je goed in bulk inkopen. Denk aan peulvruchten, rijst, bulgur, noten etc.
En nu?
Heb jij nog tips om gezond, maar goedkoop te eten? Wil je nog meer budget tips om gezond te eten? Die lees je in deze blog die ik eerder over dit onderwerp scheef.