Ben je van plan om als ondernemer een lease auto te nemen op de zaak? Dan heeft dat gevolgen voor de belasting. In dit artikel vertel ik je over mogelijke belastingvoordelen, aftrekbare kosten en btw terugvragen als je een auto gaat leasen.
Verschillende leasevormen
Allereerst is het belangrijk om goed onderscheid te maken tussen verschillende leasevormen. Deze bepalen namelijk welke kosten je mag aftrekken als ondernemer.
- Financial lease: Je bent (economisch) eigenaar van de auto. Je ziet de lease dan meer als een soort lening. De auto is ook jouw eigendom. Dit betekent dat je de auto op balans zet (investeren en afschrijven).
- Operational lease: Je bent geen eigenaar van de auto. Je huurt de auto. Je betaalt periodiek een leasebedrag.
Belasting en financial lease
Heb je een auto met financial lease? Dan zijn alle kosten die je maakt aftrekbaar én neem je de afschrijvingslasten op. Het voordeel van deze aftrekbare zakelijke kosten, is dat je deze je winst verlagen. Je betaalt hierdoor over een lager bedrag inkomstenbelasting.
Aftrekbare kosten zijn bijvoorbeeld:
- afschrijvingskosten
- betaalde rente tijdens leasetermijnen
- onderhoudskosten
- reparatiekosten
- benzinekosten (als deze niet in je leasebedrag zijn opgenomen)
Let op: aflossingen tijdens de leaseperiode zijn niet aftrekbaar.
Tip: in sommige gevallen heb je recht op investeringsaftrek. Denk aan bestelauto’s en taxi’s. Dan kun je de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) toepassen. Lease je een elektrische auto, dan kun je recht hebben op de milieu-investeringsaftrek (MIA). Of als je energiebesparende maatregelen toepast op je (grotere) bestelauto of vrachtauto, kun je aanspraak maken op de energie-investeringsaftrek (EIA).
BTW en financial lease
Ga je een auto financial leasen? Dan krijg je allereerst een factuur bij levering van de auto. De btw die hierop vermeld staat, kun je in aftrek brengen. Dit betekent dat je in het kwartaal van levering een grote teruggave krijgt.
Let op: je kunt alleen btw terugvragen als je ondernemer bent voor de omzetbelasting en je dus btw belaste prestaties levert.
Over de leasetermijnen wordt geen btw berekend. Hier kun je dus geen btw van terugvragen.
Belasting en operational lease
De tweede vorm van leasing is operational lease. In dat geval huur je je auto. Hier betaal je periodiek (vaak maandelijks) een leasebedrag voor aan de leasemaatschappij.
Omdat je geen eigenaar bent van de auto, mag je de auto niet investeren en afschrijven. Je kunt ook geen investeringsaftrek toepassen.
Voorbeelden kosten die wel aftrekbaar zijn:
- leasetermijnen
- overige gebruikskosten, zoals autowassen en tol
Btw en operational lease
Op de periodieke facturen die je krijgt van je leasemaatschappij, zit btw. Deze btw mag je terugvragen in je btw-aangifte. Ook hier geldt dat je dan wel ondernemer moet zijn voor de omzetbelasting en btw belaste prestaties moet leveren.
Bijtelling
Wanneer betaal je bijtelling? Dat is wanneer je de zakelijke auto ook privé gebruikt. Alleen wanneer je jaarlijks 500 kilometer of minder privé met de auto rijdt én je kunt dit aantonen met een sluitende rittenregistratie, betaal je geen bijtelling.
Bijtelling betaal je bij zowel financial lease als operational lease. Daarnaast krijg je te maken met een btw privé correctie wanneer je de zakelijke auto ook privé rijdt.
Lease vanuit privé
Een andere mogelijkheid die je hebt, is om de auto privé te leasen. In dat geval hebben we het over private lease. Alle kosten betaal je dan privé. Het voordeel is dan wel dat je niet te maken krijgt met bijtelling in de inkomstenbelasting.
Voor iedere zakelijk gereden kilometer betaal je dan een kilometervergoeding vanuit je bedrijf aan jou privé.
Waar doe je nu goed aan
Wat is in jouw geval nu het meest voordelig? Een auto van de zaak of een privé auto zakelijk rijden? Dit heeft namelijk gevolgen voor zowel je inkomstenbelasting als je btw. Met behulp van deze template weet jij ook of je beter een auto op de zaak kunt zetten of privé kunt rijden.