Van je hobby je werk kunnen maken. Doen wat je het liefst doet. Dat is iets dat voor veel mensen een droom is. Voor mij ook en ik heb er hard voor gewerkt om die droom uit te laten komen. Als zelfstandig ondernemer ben ik iedere dag bezig met hetgeen ik het leukst vind om te doen: schrijven, video’s maken, lezingen geven, les geven. Een droom die uitkomt. Was het naïef dat ik dacht dat ik dan geen stress meer zou hebben?

Verbonden met je onderneming

Ja, dat was zeker naïef. Ook als ondernemer heb je stress. Een heel ander soort stress, dat wel, maar zeker niet minder. Sterker nog: deze vorm van stress als ondernemer is vaak nog wel heftiger. Er hangt namelijk veel meer vanaf dan ‘alleen’ je werk. Als ondernemer ben je vaak zo verbonden met je bedrijf dat het slecht gaat met jou wanneer het slecht gaat met je bedrijf. Andersom gelukkig ook en kan ik bijvoorbeeld zelf staan te springen in mijn kantoor van blijdschap als het goed gaat. Dat dan weer wel.

Soorten stress als ondernemer

Als ondernemer ervaar je verschillende soorten stress, die met name voortkomen uit onzekerheid waar je als ondernemer tegenaan loopt:

  • Financieel: Heb je wel voldoende financiële middelen? Gaan klanten wel op tijd betalen?
  • Opdrachten: Nu is het misschien druk, maar hoe zit dat over een paar maanden?
  • Delegeren: Wat geef je uit handen en wat houd je zelf bij? Hierbij meteen een kanttekening dat delegeren in het bedrijfsleven een positief punt is, maar als ondernemer kost je dit direct geld (maar levert het ook weer op als het goed is, maar deze afweging dien je als ondernemer te maken).
  • Wet- en regelgeving: Voldoe je wel aan alle eisen omtrent fiscaliteit, pensioen, juridisch? Hierbij heb ik het geluk dat ik vanuit mijn achtergrond als accountant dergelijke zaken makkelijker oppak, maar ik heb zeker gemerkt dat adviseren iets heel anders is dan het zelf doen.
  • Zelf alles bepalen: het leuke van ondernemen is natuurlijk dat je zelf alles kunt bepalen. Maar dat maakt het ook weer ontzettend lastig. Als het goed gaat, heb je dat helemaal zelf gedaan. Maar bij een misser is het volledig aan jezelf te wijten. De kunst is om je hierdoor niet uit het veld te laten slaan en vooral te denken aan de keren dat het goed is gegaan.

Stress als werknemer

De stress die ik zelf heb ervaren als werknemer had een hele andere oorsprong. Zo ging dat voornamelijk om deadlines die zorgden voor tijdsdruk.

Omdat de oorzaak anders is, is de aanpak ook anders. Ik kan als ondernemer mijn eigen deadlines bepalen, wat er dan ook voor zorgt dat ik een dergelijke stress niet meer ervaar. Maar juist de stress die komt kijken bij financiële onzekerheid is iets waar ik echt aan heb moeten wennen. Toch denk ik dat je hier als ondernemer nooit helemaal aan ontkomt en dat dit altijd onderdeel zal zijn van het ondernemerschap. En daar moet je tegen kunnen.

foto: Prisca Visser