Hoe lang moet jij wachten totdat je het geld binnenkrijgt van je klant? Waarschijnlijk langer dan je graag had gewild. In deze vlog vertel ik over de effecten van je debiteurenbeleid op je cash flow en hoe je dit kunt verbeteren.

Je debiteurenbeleid

Je kunt je debiteurenbeleid op verschillende manieren inrichten. Het gaat dan om het moment van het versturen van de factuur, maar ook wanneer je de eerste herinnering gaat sturen, wanneer je gaat aanmanen etc.

Meer over de inrichting van je debiteurenbeleid, lees je in deze blog.

Invloed op je cash flow

Maar in hoeverre ben je je ervan bewust dat je debiteurenbeleid invloed heeft op je cash flow? Want op het moment dat je je diensten hebt verricht of je producten hebt verstuurd, verwerk je je omzet. Je stuurt de factuur naar de klant. Maar dit wil nog niet zeggen dat je geld ook daadwerkelijk op je bankrekening staat.

Geld dat je hard nodig hebt om nieuwe voorraad aan te kopen, nieuwe investeringen te doen of je eigen leveranciers kunt betalen.

Want op het moment dat jij je goederen of diensten hebt geleverd, maar de klant nog niet betaald heeft op de vervaldatum, ben jij eigenlijk aan het voorfinancieren. Jouw geld zorgt er dus eigenlijk voor dat jouw klant wel die investeringen kan doen, wel nieuwe voorraad kan aankopen. Maar dan ten koste van jou.

Hoe kun je dit beïnvloeden

Gelukkig zijn er verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je eerder je geld binnenkrijgt, zodat jij ook verder kunt met je onderneming.

  • Vooruitbetalingen;
  • Betaalkortingen; en
  • Factoring

In deze video ligt ik deze verschillende methodes verder toe zodat jij ook sneller je geld binnenkrijgt van je klanten.

En nu?

Heb jij ook vaak te maken met klanten die te laat betalen? Wat doe jij daartegen? Denk je dat je een van bovenstaande methodes gaat gebruiken om je geld eerder binnen te krijgen?

De praktische gids voor startende ondernemers - the happy financial

e-boekhouden banner