Ik ben een gestructureerd persoon, mega gestructureerd zelfs. Zoek ‘structureel’ op in het woordenboek en je ziet mijn foto. Toch heeft dit ook een keerzijde en ik ben heel benieuwd of dit herkenbaar is. 

Structureel

Zo’n beetje iedereen die met mij gewerkt heeft, maar ook social media volgers, hoor ik vaak zeggen: ‘Jij bent zo structureel!’.

Ja, dat klopt. Ik heb een strakke content kalender voor mijn video’s en blogs, leef op mijn agenda en plan zelfs mijn vrije tijd in.

Groei door structuur

Deze gestructureerdheid heeft er ook voor gezorgd dat mijn bedrijf zo gegroeid is. Ik maak duidelijke afspraken en houd me hier ook altijd aan. Klanten en leveranciers weten daardoor wat ze aan me hebben.

Veel mensen willen dan ook tips over hoe ze efficiënt kunnen plannen en die geef ik natuurlijk graag (op deze blog onder het kopje ‘werken en organiseren’).

De minder leuke kant

Maar dat deze gestructureerdheid ook een minder leuke kant heeft, ziet bijna niemand. Want structuur is iets waar veel mensen juist naar op zoek zijn. Hoe kan gestructureerdheid dan een slechte eigenschap zijn?

Nou, omdat alles met ’te’ ervoor nooit goed is (mijn moeder zegt het nog wekelijks).

En dat is precies wat er met mijn gestructureerdheid aan de hand is. Hij is gewoon ’te’.

Interne deadlines, geen zin en toch moeten

Ik plan alles zo strak dat er geen ruimte is voor flexibiliteit. Ik geef mezelf deadlines, die ik koste wat kost wil nakomen, ook als is er niemand die er iets van zou zeggen wanneer ik deze deadline niet zou nakomen (ja, ikzelf dus).

Geen zin om een blog te schrijven? Niks mee te maken, het staat op de agenda voor vandaag.

Staat de nieuwe video niet op vrijdag om 7u online? Oei, dan heb je een groot probleem.

Nul flexibiliteit

In mijn agenda ontbreekt het aan iedere vorm van flexibiliteit. Terwijl dit makkelijk kan, het is namelijk niet zo dat ik tijd tekort kom (dat heb ik in mijn planning wel goed geregeld). Het gaat echt om het star vasthouden aan een eerder gemaakte planning.

Dat je daar gestresst van kunt raken, zal geen verrassing zijn. Net zoals je gestresst kunt raken van complete chaos en gebrek aan overzicht, kan über-gestructureerdheid ook leiden tot stress.

Tips

Inmiddels weet ik het van mezelf (lang leve inzicht) en gun mezelf ook meer rust. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Maar lief zijn en blijven voor jezelf is daar wel een belangrijk onderdeel van.

Heb jij nog tips voor mij om minder gestructureerd te zijn? Om de stress die met structuur gepaard gaat los kunt laten? Of is dit voor jou ook ontzettend herkenbaar? Ik ben heel erg benieuwd of ik de enige ben die hiermee zit.

de praktische gids voor startende ondernemers