In een eerdere blog schreef ik over waar je allemaal op moet letten ten aanzien van je pensioen. Maar dat ging over het pensioen van jou als werknemer. Maar wat nu als je eigen ondernemer bent? Hoe regel je dan je pensioen?
Waarom moet ik pensioen regelen?
Het grote voordeel van eigen ondernemer zijn is dat je alles zelf mag beslissen. Dus ook je pensioen. Je zit niet meer vast aan het pensioenfonds dat is opgelegd door je werkgever of het bedrijfstakpensioenfonds omdat je werkgever valt onder een cao.
Aan de andere kant, als je pensioen opbouwt via je werkgever, heb je op je pensioengeregechtigde leeftijd recht op niet alleen AOW, maar ook op het potje dat je bij je pensioenfonds hebt opgebouwd.
Als je als ondernemer niets voor jezelf regelt, heb je alleen een AOW vanaf 67 jaar. Afhankelijk van je levensstijl en je wensen als je eenmaal gepensioneerd bent, is het handig om een pensioen voor jezelf als ondernemer op te bouwen.
Welke opties heb ik?
De mogelijkheden zijn gelukkig ruim. Hierbij gaat het niet alleen om de meest voordelige optie, maar ook de optie die het beste bij je past. Dit is voor iedere ondernemer verschillend en dat is helemaal prima. Daarom ben je ook ondernemer geworden!
Optie 1: Banksparen
Je kunt pensioen opbouwen door dit te storten in een lijfrentespaarrekening of een –verzekering. Je kunt deze manier ook combineren met beleggen. Dit bedrag staat vast en kun je niet tussentijds opnemen. Inleggen in een dergelijke spaarrekening is fiscaal voordelig. Maar over de uitkering wanneer je daadwerkelijk met pensioen bent, betaal je wel belasting via je inkomstenbelasting (Box 1).
Optie 2: Zelfstandig beleggen
Je kunt iedere maand een bepaald bedrag beleggen. Omdat beleggen voor de lange termijn is, is de kan groter dat je een mooi potje opbouwt (dit ten opzichte van zelf een spaarpotje opbouwen zoals in optie 3). Raadpleeg wel de voorwaarden en lees je goed in, want beleggen kan risicovol zijn. En het is toch je toekomstige wereldreis die je op het spel zet. Ik heb een blog gepland staan waarin ik schrijf over beleggen.
Optie 3: Een spaarpotje opbouwen
Een hele eenvoudige manier is zelf een spaarpotje opbouwen. Dit door bijvoorbeeld iedere maand een bedrag op een spaarrekening te zetten. Risicovol? Nee zeker niet. Rendement? Minder! Met de huidige rentestanden is het niet waarschijnlijk dat je de rente die je opbouwt op een spaarrekening echt een dikke vetpot is.
Als je je pensioen opbouwt via het pensioenfonds of via beleggingen, is de kans (en verleiding) ook een stuk minder om geld op te nemen. Ik kan me namelijk zo maar voorstellen dat je onverwacht voor een grote uitgaven komt te staan. En dan is dat pensioenpotje (‘dat is nog zo ver weg’), wel heel verleidelijk.
Optie 4: Oudedagsreserve
Een boekhoudkundige nachtmerrie voor je accountant, maar goed, daar betaal je ze ook voor, is de oudedagsreserve voor ondernemers. Met deze reserve mag je een bepaald bedrag ten laste van je winst brengen. Voor 2017 is dit bedrag bepaald op EUR 8.946. Door dit bedrag van je winst af te halen, hoef je hier geen belasting over te betalen en heb je dus een belastingvoordeel. Let op: dit is uitstel van belastingbetaling, want bij uitkering betaal je wel belasting. Je hoeft niet daadwerkelijk het bedrag opzij te zetten op een bepaalde rekening of uit te keren, dus het doet niets voor je bankstanden nu.
Optie 5: Collectief ondernemer-pensioen
Vanaf 2015 zijn er speciale collectieve pensioenregelingen opgericht. Als zelfstandige kun je hier vrijwillig aan deelnemer. Informeer bij je ondernemersnetwerk of beroepsvereniging voor mogelijke pensioenregelingen.
Optie 6: Aflossen op je hypotheek
Misschien niet je eerste gedachte: Maar je kunt ook je hypotheek (gedeeltelijk) aflossen. Hierdoor dalen je maandlasten en houd je iedere maand meer geld over. Informeer bij je bank voor de mogelijkheden over vervroegd aflossen.
Optie 7: Verplichte aansluiting bij beroeps- of bedrijfstakpensioenfonds
Eerder in deze blog zei ik dat je als ondernemer alles zelf mag beslissen. Dat is toch niet helemaal waar. Want voor sommige beroepsgroepen geldt een verplichte aansluiting bij het beroeps- of bedrijfstakpensioenfonds. Dit geldt bijvoorbeeld voor artsen of schilders.
Optie 8: Collectief pensioen via je oude werkgever
Als startende ondernemer kun je nog tien jaar gebruik maken van de pensioenregeling van je oud-werkgever. Niet alle pensioenreglementen staan dit toe, vraag dit dus na. Een goedkope optie is dit trouwens ook niet. Want als werknemer betaal je alleen het werknemers deel. Maar als ondernemer betaal je naast dit werknemers deel ook het werkgevers deel (dat ben je immers ook zelf). Daarom wordt er in de praktijk weinig gebruik gemaakt van deze regeling.
Optie 9: Niets doen
Niemand verplicht je om een pensioenpotje op te bouwen. Weer: het grote voordeel van ondernemer zijn en je eigen keuzes kunnen maken. Ga dan wel na of alleen een AOW voldoende voor je is (later, als we ouder zijn).
Wat is het voordeligst?
Negen opties in totaal! Dat maakt het kiezen niet makkelijker natuurlijk. Mijn tips? Bepaal eerst wat je verwacht uit te gaan geven als je eenmaal met pensioen gaat. Misschien besluit je wel dat een AOW meer dan voldoende voor je is.
Kies je voor één van de andere opties? Kies dan vooral degene die het beste bij je past. De ene optie (beleggen) is risicovoller dan de andere (banksparen). Je kunt natuurlijk ook altijd een combinatie van twee of meer pensioenpotjes opbouwen.
En nu?
Ben je ondernemer en heb je je pensioen geregeld? Hoe heb je dit geregeld? Ben je hier blij mee?