Inmiddels zijn we de laatste maand van 2018 ingegaan. Van oudsher een tijd om een aantal zaken voor je onderneming op orde te krijgen. Welke tips heb ik voor je op het gebied van je administratie, BTW, aangifte inkomstenbelasting en eventueel je boekhouder?

Administratie

De tips voor het op orde krijgen van je administratie per jaareinde op een rijtje:

 • Zorg dat je bij bent. Wacht niet tot je de aangifte BTW of aangifte inkomstenbelasting aan je boekhouder moet overhandigen. Dit levert alleen maar stress op. Hoe eerder je dit gedaan hebt, hoe beter. Bovendien zitten bijzonderheden in je administratie nu nog vers in je hoofd en kun je hier iets aan doen. Over twee maanden is de kans groot dat je dit alweer vergeten bent.
 • Ga na of je alle verkoopfacturen hebt verstuurd aan je klanten. Heb je werkzaamheden verricht in de laatste maand? Factureer deze dan ook voor het nieuwe jaar.
 • Heb je alle inkoopfacturen van je leveranciers binnen? Heb je onlangs grote inkopen gedaan, maar de factuur nog niet binnen? Reserveer hier dan wel alvast geld voor in je administratie.
 • Heb je te maken met voorraad? Tel deze aan het eind van het jaar volledig en schoon de voorraad waar nodig op. Ga na of je alle voorraad nog voor de volledige prijs kunt verkopen of dat je deze met korting moet verkopen.
 • Heb je je uren voor het urencriterium op orde? Alleen wanneer je minimaal 1.225 uur hebt besteed aan je onderneming, kom je in aanmerking voor de ondernemersaftrekposten.
 • Reserveer geld voor je aangifte inkomstenbelasting voor het gehele jaar en je aangifte BTW van het vierde kwartaal.

Aangifte BTW

 • Houd rekening met het te betalen bedrag van je aangifte van het vierde kwartaal. De aangifte BTW van het vierde kwartaal doe je voor 31 januari 2019 en betaal je voor die datum.
 • Betaal je over het gehele jaar minder dan 1.883 euro BTW? Dan kom je in aanmerking voor de kleine ondernemersregeling (KOR). Deze korting op je BTW verwerk je in de aangifte van het vierde kwartaal.
 • Heb je BTW afgetrokken voor zaken die je ook privé gebruikt? Denk bijvoorbeeld aan je zakelijke auto, maar ook investeringen voor een laptop die je gedeeltelijk privé gebruikt. Doe dan in het vierde kwartaal de BTW privé correctie.
 • Wil je meer tips voor het indien van je aangifte BTW? Lees dan deze blog.

Aangifte inkomstenbelasting

 • Je aangifte inkomstenbelasting doe je voor 1 mei en betaal je in juli 2019. Je boekhouder kan uitstel aanvragen voor je aangifte inkomstenbelasting zodat je later aangifte doet en later betaalt. Stem dit wel op tijd af met je boekhouder en bespreek de mogelijkheden.
 • Ben je van plan om nog te gaan investeren? Houd dan rekening met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek en milieu-investeringsaftrek. Deze aftrekposten houden in dat je een percentage van je investeringen mag aftrekken van je winst. En hoe lager je winst, hoe minder belasting je uiteindelijk betaalt. Interessant wanneer je in het gehele jaar minimaal 2.300 euro en maximaal 314.673 euro hebt geïnvesteerd (exclusief BTW). Wil je meer weten over deze aftrekposten? Lees dan deze blog.
 • Heb je al je kosten opgenomen? Niet alleen van leveranciers (zie ook bovenstaand onder administratie), maar ook bijvoorbeeld al je gereden kilometers met je privé auto?
 • Ben je van plan om karma punten te scoren? Check dan of het goed doel waar je aan wilt schenken een ANBI instelling betreft, want op dat moment is je schenking aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Boekhouder

 • Verwerkt je boekhouder je administratie of stelt hij/ zij de aangifte BTW of aangifte inkomstenbelasting op? Spreek dan goed af wanneer je de stukken aan moet leveren. Je boekhouder gaat namelijk niet op 2 januari voor jou aan de slag, tenzij je dit heel duidelijk afspreekt. Houd er wel rekening mee dat een boekhouder veel klanten heeft en daarom waarschijnlijk uitstel aanvraagt voor je aangifte inkomstenbelasting om de werkdruk te verdelen. Wil je per se in de eerste maand je cijfers binnen hebben voor bijvoorbeeld de bank? Stem dit dan tijdig met je boekhouder af zodat ze hier rekening mee kunnen houden.

En nu?

Heb jij alles voor het einde van het jaar op orde?

e-boekhouden bannerde praktische gids voor startende ondernemers