Hoe werkt het urencriterium? Welke regels zijn eraan verbonden? En waarom bestaat het eigenlijk? In deze blog zet ik het voor je op een rijtje.
Wat is het urencriterium eigenlijk?
Als je ondernemer bent, heb je het andere ondernemers vast wel eens horen zeggen: ‘Als je maar aan je uren komt.’ Maar wat betekent het urencriterium eigenlijk? En waarom zou je hieraan moeten voldoen?
Het urencriterium is een term van de belastingdienst, die zegt dat je minimaal in één jaar 1.225 uur aan je onderneming gewerkt moet hebben.
Op het moment dat je voldoet aan de 1.225 uur, kom je in aanmerking voor zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Deze aftrekposten verminderen je winst uit onderneming waardoor je over een lager bedrag belasting betaalt. Per saldo betaal je dus minder belasting. Voor 2017 gaat het om EUR 7.280,- aan zelfstandigenaftrek en EUR 2.123,- aan startersaftrek. Toch wel de moeite dus.
Wil je meer weten over deze aftrekposten? Lees dan deze blog over belastingvoordelen voor ondernemers.
Administratie van het urencriterium
Vanuit de belastingdienst ben je verplicht om je uren bij te houden zodat je kunt aantonen dat je voldaan hebt aan de 1.225 uur. Dit kan in je (digitale) agenda of bijvoorbeeld je boekhoudpakket. Als je het maar kunt laten zien bij een controle.
Heb je op gegeven moment je 1.225 uren gehaald, dan hoef je ze verder voor de belastingdienst niet meer bij te houden. Het is niet dat je dan bonuspunten krijgt. Maar voor je eigen administratie is het wel handig om gewoon je uren te blijven bijhouden.
Welke uren tellen mee?
Gelukkig gaat het best hard met de uren die je mee mag tellen. Het gaat namelijk niet alleen om de uren die je factureert aan klanten, maar ook indirecte uren die je bezig bent voor je onderneming.
Ga je bijvoorbeeld naar een lezing? Ben je bezig met verkoopactiviteiten? Zit je in de auto onderweg naar een klant? Ben je aan het bellen voor je onderneming? Deze uren tellen allemaal mee.
Let er wel op: als je een bereikbaarheidsdienst hebt, bijvoorbeeld als klanten je wel kunnen bellen voor een storing, dan tellen deze uren niet mee. Alleen de uren die je daadwerkelijk besteedt aan een storing wanneer een klant belt.
Uitzonderingen
Natuurlijk zijn er weer uitzonderingen om rekening mee te houden. De meest voorkomende zijn de volgende hebben betrekking op je onderneming starten gedurende het jaar, gedeeltelijk in loondienst werken, arbeidsongeschiktheid en zwangerschap. Ik zet deze meest voorkomende uitzonderingen voor je op een rijtje.
Starten gedurende het jaar
Wanneer je je onderneming gestart bent in het midden van het jaar, bijvoorbeeld op 1 september, moet je toch voor het hele jaar voldoen aan het urencriterium. Dus in de resterende 4 maanden van het jaar, moet je dan 1.225 uur besteden aan je onderneming. Lukt dit niet, geen nood. Er zijn geen verdere consequenties aan verbonden, behalve dat je geen gebruik kunt maken van de aftrekposten.
Gedeeltelijk in loondienst werken
Ook heel gebruikelijk: werken in loondienst terwijl je je onderneming opstart. Om in aanmerking te komen, moet je er wel voor zorgen dat je meer uren besteed aan je onderneming dan dat je uren in loondienst werkt. Werk je bijvoorbeeld 40 uur in loondienst, dan wordt dit een lastig verhaal. Maar als je in één van de afgelopen vijf jaar geen ondernemer was, geldt deze regel niet. Hierbij gaat het om jou persoonlijk, dus niet om je bedrijf. Heb je een andere onderneming gehad, ziet de belastingdienst jou wel als ondernemer.
Arbeidsongeschiktheid
Bij arbeidsongeschiktheid geldt het verlaagd urencriterium van 800 uur. Zorg wel dat je dit vooraf kortsluit met de belastingdienst om discussie achteraf te voorkomen.
Zwangerschap
Op het moment dat je je werkzaamheden voor je onderneming onderbreekt omdat je zwanger bent, mag je de niet gewerkte weken wel meetellen voor het urencriterium. Hierbij geldt een maximum van 16 weken die je mag meetellen.
En nu?
Heb je nog vragen over het urencriterium? Heb je een slimme methode om je uren bij te houden? Laat het me weten, ik ben benieuwd!