Je wilt een bedrijf starten, maar net nu slaat de crisis toe. Is het dan wel slim om je droom waar te maken? Of kun je beter even de crisis afwachten? Voor veel ondernemers-in-spe is dit een hele actuele vraag tijdens deze coronacrisis: nu starten of toch even afwachten?

Het juiste moment om je bedrijf te starten

Wanneer is eigenlijk het juiste moment om je bedrijf te starten? Bestaat er wel zoiets als het juiste moment? Wat dat betreft: nee, er zal altijd wel iets zijn. Op dit moment is het misschien de coronacrisis die je ervan weerhoudt om je bedrijf te starten. Maar een volgende keer komt het niet goed uit door een internationale boycot, of lig je in scheiding of verwacht je een kindje. Er zal altijd wel iets zijn waardoor het niet het juiste moment is om een bedrijf starten. Als je gaat wachten tot het juiste moment, start je nooit.

Mogelijkheden tijdens een crisis

Een crisis is misschien juist wel een mooie mogelijkheid om een bedrijf te starten. Wellicht biedt je wel die producten of diensten aan waaraan op zo’n moment heel veel behoefte is.

Never waste a good crisis

Ben je op dat moment een profiteur van de crisis? Ik kan me voorstellen dat je dat gevoel hebt. Maar aan de andere kant: als jij het niet doet, doet iemand anders het. En bovendien is er duidelijk behoefte aan wat jij te bieden hebt, dus waarom niet?

Ben extra voorzichtig

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je direct in het eerste het beste gat in de markt moet springen bij een crisis. Zeker in crisistijd is het verstandig om wat extra voorzichtigheid in ogenschouw te nemen bij de start van je bedrijf.

Maak een goede financiële planning

Het maken van een goede en realistische financiële planning is natuurlijk altijd belangrijk, maar in tijden van een crisis is dit nog belangrijker. Ben heel realistisch in de verwachte omzet en ga niet uit van het meest rooskleurige scenario. Ga niet zomaar langlopende overeenkomsten aan: dit geldt voor zowel leningen als kosten zoals bijvoorbeeld een huurpand. Mocht een en ander niet zo uitpakken als je hoopte, dan zit je hier voor lange tijd aan vast. Ten tijde van een crisis is het extra lastig om onder dergelijke zaken uit te komen.

Begin klein. Start bijvoorbeeld met het inkopen van kleine hoeveelheden en verkoop dit eerst. Of biedt je diensten vanuit je eigen bedrijf aan naast je loondienstbaan. Alles om de risico’s te beperken.

Zorg voor voldoende inkomsten

Bereken eerst hoeveel je daadwerkelijk nodig hebt en hoe je deze minimale inkomsten bij elkaar gaat halen. Kun je dit part-time blijven doen bij je huidige werkgever? Maak daar, zeker in tijden van een crisis, gebruik van. Breng zoveel mogelijk risicospreiding aan in je inkomsten. Ben niet afhankelijk van één of enkele opdrachtgevers. In crisistijd weet je namelijk nooit hoe lang, ook grote bedrijven, het volhouden.

En nu?

Heb jij nog tips voor ondernemers-in-spe ten tijde van een crisis? Laat ze me vooral weten, ik ben benieuwd! Wil je starten met ondernemen en kun je wel wat hulp gebruiken? In dit e-book ‘De Praktische Gids voor Startende Ondernemers’, geef ik al mijn tips voor startende ondernemers zodat je goed je eerste jaar ondernemerschap doorkomt.

Foto: Prisca Visser