Je bent van plan om te gaan ondernemen. Maar waar start je met je eigen bedrijf? Waar moet je allemaal rekening mee houden? In dit extra uitgebreide artikel een stappenplan zodat je goed van start kunt. 

Hoe start je een bedrijf?

Als startend ondernemer kun je behoorlijk overweldigd raken door alles dat je moet regelen. Om het overzichtelijker te maken, ga ik in dit mega artikel een stappenplan geven zodat je met een gerust hart kunt gaan starten met je onderneming. Achtereenvolgens komt aan bod:

 • Wat ga je doen?
 • Hobby of onderneming?
 • Inschrijven bij de Kamer van Koophandel
 • Belastingen waar je mee te maken krijgt
 • Administratie inrichten
 • Je uurtarief bepalen
 • Pensioen regelen
 • Verzekeringen voor ondernemers

Waarin ga je ondernemen?

Misschien weet je al precies wat je wil gaan ondernemen, welke diensten of producten je wil gaan aanbieden. In dat geval kun je deze stap overslaan. Maar dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Je weet bijvoorbeeld wel dat je heel graag wil ondernemen, maar het idee is nog een beetje vaag, of je vraagt je af of er wel mensen op je diensten of producten zitten te wachten.

De drie vragen die je jezelf stelt voordat je start met ondernemen

Is je bedrijfsidee je nog niet helemaal helder? Stel jezelf dan de volgende drie vragen om erachter te komen wat je precies gaat doen.

 1. Waar ben ik écht heel goed in? Wat gaat me heel goed af zonder dat ik erover na hoef te denken? Dit kunnen ook hele eenvoudige dingen zijn en dingen die je in eerste instantie niet linkt met een onderneming of je beroep. Bedenk ook dat wat voor jou misschien heel eenvoudig is, voor andere juist heel moeilijk kan zijn. Onderschat je eigen talenten ook zeker niet. Denk ook nog niet te ver na: je hoeft met het antwoord op deze vraag nog niet te bedenken wat je hiermee moet doen. Dus: waar ben je echt heel goed in.
 2. Wat vindt je écht heel leuk om te doen? Waar word je echt happy van? Wat doe je waardoor je de tijd helemaal vergeet? Dat je zo in de flow zit, dat je gewoon vergeet om te eten? Dingen die je in de avonduren en in het weekend doet om energie van te krijgen? Denk hierbij ook niet te veel na hoe je hiermee geld kunt verdienen. Schrijf alleen op wat je echt leuk vindt.
 3. Waar is vraag naar? Deze laatste vraag is een belangrijke vraag om van hetgeen je leuk vindt om te doen én waar je goed in bent ook daadwerkelijk een business plan te maken. Je komt erachter of er vraag naar je producten of diensten is door dit rond te vragen in je omgeving. Ga naar specifieke evenementen waar de doelgroep is en stel daar je product of dienst voor en peil de reacties. Kijk bij branche verenigingen hoe het daar is gesteld met de vraag.
In deze video leg ik de drie vragen die je jezelf wilt stellen nog een keer uit

Waar is die sweet spot?

Nadat je deze drie punten hebt opgeschreven, ga je kijken waar er overlap zit. Idealiter zit je precies in the sweet spot. Dat je één ding hebt dat je ontzettend leuk vindt om te doen, waar je ontzettend goed in bent én waar heel veel vraag naar is.

Stel jezelf deze drie vragen

Wat nu als het niet perfect is?

Natuurlijk zit je het liefste met je idee in de sweet spot, maar vaak is het niet zo ideaal. Wat zijn dan je mogelijkheden?

 • Je vindt het leuk om te doen én er is vraag naar, maar je bent er niet goed in: dit is eigenlijk de makkelijkste, want heel veel dingen kun je leren. Volg een cursus, opleiding of leer het jezelf aan. Wanneer je het echt leuk vindt om te doen, vind je het ook niet erg om hier tijd en energie in te steken. Daarnaast is er vraag naar, dus ga je waarschijnlijk snel de vruchten kunnen plukken van je inspanningen wat ook weer motiverend werkt.
 • Je bent er wel goed in en er is vraag naar, maar je vindt het niet leuk: wanneer je gaat ondernemen, ga je er veel meer tijd en energie in steken dan wanneer je in loondienst bent. Om dat iets te doen waar niet 100% je hart ligt, is best lastig. Er zullen altijd zaken zijn aan het ondernemen die je minder leuk vindt, maar de hoofdmoot moet wel echt je passie zijn om het op de lange termijn vol te kunnen houden.
 • Je vindt het leuk om te doen en je bent er goed in, maar er is geen vraag naar: heb je de vraag wel aan de juiste doelgroep gesteld? Blijf in dit geval niet hangen bij familie en vrienden, maar ga echt de markt in op zoek naar de doelgroep. Bied je producten of diensten tegen kostprijs of gratis aan en vraag om feedback. Dat is een hele snelle manier om erachter te komen hoe het zit met de vraag. Misschien moet je je product of dienst uitbreiden of aanpassen om wel te kunnen voldoen aan de vraag. Is er echt geen vraag? Wacht dan vooral met het investeren van grote sommen geld en bouw het rustig uit, naast je loondienst baan bijvoorbeeld.

Ben je naar aanleiding van bovenstaande nog steeds bang om je bedrijf te starten? Ook dat is niet erg en gebeurt vaker dan je denkt. In deze video heb ik de meest voorkomende angsten én oplossingen gevonden zodat je ook van start kunt.

Bang om je bedrijf te starten? Nergens voor nodig, in deze video geef ik tips om over je angsten heen te komen en ook te starten met ondernemen.

Wanneer is het een hobby en wanneer een bedrijf?

Op het moment dat jij ervan overtuigd bent dat je een onderneming hebt, is er nog maar één partij die je daar ook van dient te overtuigen en dat is de Kamer van Koophandel. Er is geen standaard norm voor het behalen van omzet voordat je je mag inschrijven als ondernemer bij de Kamer van Koophandel. Toch zijn er drie richtlijnen die gehanteerd worden op basis waarvan je wordt aangemerkt als ondernemer.

 • Je levert goederen en / of diensten. Je schrijft bijvoorbeeld blogs of maakt kaarten.
 • Je vraagt hier meer dan een symbolische vergoeding voor. Vraag je alleen een onkostenvergoeding zoals reiskosten wanneer je gaat fotograferen? Dan is er nog niet meteen sprake van een onderneming. De KvK zegt namelijk dat wanneer je een klein beetje verdient aan je hobby, of je doet vrijwilligerswerk, je geen onderneming hebt.
 • Je neemt deel aan het economisch verkeer. Het is belangrijk dat je zaken doet met derden. Maak je alleen kaarten voor je familie? Dan telt dit niet als economisch verkeer en ziet de KvK je niet als ondernemer.

Wat als je niet voldoet aan de voorwaarden?

Voldoe je momenteel nog niet aan deze voorwaarden? Geen nood, ga gewoon door en bekijk de situatie over een tijdje nog eens. Let wel op: een inschrijving bij de KvK wil niet zeggen dat je automatisch bent ingeschreven als ondernemer bij de Belastingdienst. Zij toetsen namelijk nog een keer of je voldoet aan hun voorwaarden en schrijven je vervolgens pas in. Je bent pas ondernemer voor de Belastingdienst als je van hen een brief hebt ontvangen. Meer over de visie van de Belastingdienst over het ondernemerschap lees je in deze blog.

Hoe werkt de inschrijving bij de Kamer van Koophandel?

Dan is het eindelijk zover: de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Dit is een groots moment! Gefeliciteerd! Neem wel zelf de champagne mee, want de inschrijving zelf vond ik een desillusie in een saai kantoor.

Wanneer schrijf je je in bij de KvK?

Voldoe je aan bovenstaande criteria en ben je gestart met je bedrijf? Dan schrijf je je bij de Kamer van Koophandel in binnen één week nadat je gestart bent. Je mag je ook eerder inschrijven. Je definitieve inschrijving, inclusief KvK-nummer, ontvang je dan één week voordat je écht start, maar dan heb je het vast geregeld. Wil je weten welke rechtsvorm het beste past? Lees dan deze blog over de verschillende rechtsvormen.

De inschrijving voorbereiden

Allereest maak je online een afspraak bij de Kamer van Koophandel. Voor een inschrijving dien je wel altijd fysiek langs te komen. Dit is eigenlijk ook wel weer leuk, het heeft wel iets om écht je bedrijf in te gaan schrijven. 

Wanneer je je online aanmeldt, krijg je een link waarmee je vragen gaat voorbereiden. De eerste paar vragen zijn vrij eenvoudig en zijn met name gegevens over jezelf, woonplaats etc. Ook stellen ze vragen over de activiteiten van je onderneming. Vul deze in op basis van wat je huidige verwachting is. Dus ben je van plan om alleen aan Nederlandse klanten te leveren, zet dan de juiste vinken. Dit wijst zich eigenlijk redelijk voor zich. 


Ingewikkelde vragen tijdens de inschrijving

Het wordt wel ingewikkelder wanneer de vragen komen van de Belastingdienst. Deze vragen zitten erin om te kunnen vaststellen of je voor de Belastingdienst ook een ondernemer bent zoals eerder aangegeven. Er is een aparte sectie voor BTW en inkomstenbelasting en op basis van de antwoorden die je hier geeft, wordt je al dan niet aangemerkt als ondernemer voor de inkomstenbelasting en / of BTW. 

Voor de omzetbelasting (BTW) dien je een inschatting te maken van je omzet en je kosten. Natuurlijk kun je dit nu nog niet weten, maar maak een zo goed mogelijke schatting. Let op: dit bedrag is niet het bedrag waarover je daadwerkelijk belasting gaat betalen, maar is puur bedoelt om te kijken of je wel een ondernemer bent voor de Belastingdienst. Vul je bijvoorbeeld in dat je verwacht een jaaromzet van EUR 1.000,- te behalen, zal de Belastingdienst vraagtekens zetten bij je ondernemerschap. 

De vragen voor de inkomstenbelasting kunnen ook verwarrend zijn. Zo wordt er gesproken over vier soorten inkomstenbelasting (wil je meer weten over inkomstenbelasting? Lees dan deze blog). Wanneer je als ondernemer gaat optreden, krijg je te maken met winst uit onderneming. Tenslotte wordt gevraagd om de uren die je wekelijks verwacht aan je onderneming te besteden. Deze vraag wordt gesteld in verband met het urencriterium (hier kom ik later in deze blog nog op terug, maar natuurlijk heb ik daar ook een aparte blog over geschreven). Hiervoor dien je minimaal 1.225 uur per jaar, dus 24 uur per week aan je onderneming te werken zodat je in aanmerking komt voor ondernemersaftrekposten.

De kosten voor je inschrijving bij de Kamer van Koophandel zijn eenmalig 50 euro (geen sprake van BTW). Deze kosten geef je gewoon op als zakelijke kosten in je onderneming.

Met welke belastingen krijg je te maken als ondernemer?

Je hebt een goed idee, bent ingeschreven bij de KvK en dan… krijg je ineens een brief van de Belastingdienst voor je eerste aangifte BTW. Maar je betaalt toch al belasting? Daarom leg ik nu de verschillende soorten belastingen uit waar je als ondernemer mee te maken krijgt.

De twee belastingsoorten waar je als ondernemer met een eenmanszaak of VOF mee te maken krijgt, zijn omzetbelasting en inkomstenbelasting. Daarnaast bestaat de vennootschapsbelasting. Deze belasting betaalt je onderneming alleen wanneer dit een B.V. is. Omdat het merendeel van de startende ondernemers een eenmanszaak heeft, ga ik daar verder in deze blog niet op in. Wil je daar nu toch meer over lezen? Dan kun je bij deze blog specifiek over vennootschapsbelasting terecht. Ook de loonbelasting komt in dit artikel niet aan bod, omdat dit pas gaat gelden op het moment dat je personeel gaat aannemen of je directeur bent in je eigen B.V.

Omzetbelasting

Wat is omzetbelasting eigenlijk?

Allereerst, en dit is zeker geen domme vraag, want ik krijg hem heel vaak: Omzetbelasting is hetzelfde als BTW. BTW is de belasting die je betaalt over je omzet. Per periode (dit kan per maand of per kwartaal zijn, maar ook per jaar), doe je als ondernemer aangifte BTW en betaal je deze belasting. Aan de andere kant kun je de BTW die je hebt betaald over je zakelijke inkoop kosten, aftrekken, dit heet voorbelasting. Dit doe je in dezelfde aangifte.

De BTW tarieven

In Nederland geldt een standaard BTW tarief van 21%. Uitzonderingen hierop zijn goederen zoals voedingsmiddelen, geneesmiddelen, kunst en boeken. Hiervoor geldt een 9% tarief. Als je één van de volgende diensten levert, reken je ook 9% BTW: reparatie van kleding, kapper, werkzaamheden aan woningen, reparatie van fietsen, aanbieden van logies of kampeerplaatsen, kunstenaars, sport en sauna.

Het 0% tarief gebruik je wanneer je goederen exporteert naar het buitenland. In dit geval zijn er meerdere additionele regels verbonden aan je administratie en factuur. De Belastingdienst heeft een lijst met eisen voordat je 0% of 9% BTW mag toepassen, check deze dus voordat je deze regeling toepast.

Wanneer doe ik aangifte BTW?

Aangifte BTW doe je per maand of per kwartaal (in sommige gevallen mag het ook per jaar). Je geeft de BTW op die je hebt berekend aan klanten in de periode dat je de factuur hebt verstuurd. De BTW die je mag aftrekken gaat over de kosten die je in diezelfde periode hebt gemaakt en waarvoor je een factuur hebt gekregen.

De aangifte BTW doe je altijd voor de laatste dag van de maand die volgt op het einde van de periode. Je doet bijvoorbeeld aangifte per kwartaal. In dat geval geef je je eerste aangifte van het jaar op voor 1 mei. Doe je per jaar aangifte, dan geldt dat je deze doet voor 1 april. Wil je praktische hulp bij het invullen van je aangifte BTW? Lees dan in deze blog hoe je de aangifte praktisch invult.

Belangrijke bepalingen met betrekking tot BTW

Ten aanzien van BTW kun je als kleine ondernemer korting krijgen. Wil je weten wanneer je valt onder dit regime en je dus een korting kunt krijgen op je te betalen BTW? Lees dan deze blog. Daarnaast stelt de Belastingdienst eisen aan de administratie als je een BTW ondernemer bent, wil je weten welke eisen dat zijn? Check deze hier.

Inkomstenbelasting

De tweede belastingvorm waar je mee te maken krijgt, is de inkomstenbelasting. Inkomstenbelasting (IB) betaal je jaarlijks over je inkomen van dat jaar. De inkomstenbelasting kun je onderverdelen in drie boxen. Deze drie boxen bestaan uit:

In de eerste box geef je je winst uit onderneming op. Als je ook in loondienst bent, geef je hier je loon op. Je winst uit onderneming wordt bepaald door je omzet (exclusief omzetbelasting) te nemen, minus je kosten die je gemaakt hebt voor je onderneming. Denk bij kosten niet alleen aan inkoopkosten voor je voorraad of andere inkoopkosten, maar ook aan telefoonkosten en reiskosten. Een aanmerkelijk belang geef je aan in box 2. Dit is van toepassing als je 5% of meer van de aandelen hebt in een onderneming.

Tarieven voor de inkomstenbelasting

De tarieven voor de inkomstenbelasting 2019 zijn (box 1):

SchijfBelastbaar inkomenPercentage
1t/m € 20.38436,65%
2Vanaf € 20.384 t/m € 34.30038,10%
3Vanaf € 34.300 t/m € 68.50738,10%
4Vanaf € 68.50751,75%

Over je box 2 inkomen betaal je 25% belasting. Over je box 3 inkomen betaal je meer naarmate je meer vermogen hebt. Over vermogen tot EUR 75.000,- betaal je gemiddeld 2,871% belasting.

Wanneer doe ik aangifte inkomstenbelasting?

Aangifte inkomstenbelasting doe je jaarlijks. De aangifte dient binnen vier maanden na jaareinde bij de belastingdienst binnen te zijn. Dit is dus voor 1 mei van het daaropvolgende jaar. Je kunt bij de belastingdienst uitstel aanvragen voor het doen van je aangifte.

Belangrijke bepalingen met betrekking tot inkomstenbelasting

Er bestaan verschillende kortingen en belastingvoordelen voor startende ondernemers die interessant voor je kunnen zijn. Met deze kortingen verlaag je je winst uit onderneming en hoef je dus over een lager bedrag belasting te betalen. Wil je meer weten over deze kortingen? Lees deze hier.

Hoe richt je je administratie in als ondernemer?

De Belastingdienst stelt de eis dat je als ondernemer een controleerbare administratie bijhoudt. Maar natuurlijk doe je dat niet alleen voor de Belastingdienst. Door het bijhouden van een administratie heb je zelf ook veel meer overzicht in je financiën en kun je veel sneller reageren wanneer iets niet goed gaat.

In deze video leg ik eenvoudig uit hoe je je administratie kunt opzetten.

Eisen vanuit de Belastingdienst

Omdat je de Belastingdienst toch tevreden wil houden, hierbij de eisen die de Belastingdienst stelt aan je administratie.

 • Bewaarplicht: Je administratie dien je zeven jaar te bewaren. Gegevens over onroerende zaken (als je bijvoorbeeld een pand hebt gekocht), moet je zelfs tien jaar bewaren.
 • Basisgegevens:
  • debiteurenadministratie: dit is een overzicht van alle uitgaande verkoopfacturen die per jaareinde nog niet betaald zijn door je klant.
  • crediteurenadministratie: dit is een overzicht van alle ontvangen inkoopfacturen die je per jaareinde nog niet betaald hebt aan je leverancier.
  • voorraadadministratie: alleen van toepassing als je voorraad hebt natuurlijk, maar dit is een overzicht van alle voorraad die je hebt staan per jaareinde (in aantallen en euro’s).
  • inkopen: overzicht van al je inkopen in het jaar.
  • verkopen: overzicht van al je verkopen in het jaar.
  • loonadministratie: indien je medewerkers in loondienst hebt, of jezelf uitbetaald vanuit je onderneming, dien je hiervoor een aparte loonadministratie bij te houden.
  • grootboek: dit is het totaaloverzicht van alle bovenstaande punten. Het grootboek moet aansluiten op je aangifte die je per jaareinde moet doen als ondernemer. Later in het jaar schrijf ik een aparte blog voor de aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers.
 • Documentatie: De documentatie mag volledig digitaal zijn, dus ook facturen ed. Zolang de scan maar net zoveel informatie verschaffen als de originele papieren versie. Vergeet ook niet je agenda’s te bewaren voor bijvoorbeeld het urencriterium.

Starten met je administratie

Beslis of je je administratie digitaal of op papier (of als een combinatie) wilt bijhouden. Hieronder werk ik het voorbeeld uit in geval van een digitale administratie. Maar overal waar je mappen ziet staan, kun je ook ordners lezen. Zorg er wel voor bij het volledig digitaal bijhouden van je administratie dat je een goede back-up hebt.

Maak een map aan op je computer ‘Administratie 2019’ en maak vervolgens de volgende submappen aan:

 • Inkomende facturen: Dit zijn de facturen van leveranciers of ZZP-ers die een opdracht voor je hebben uitgevoerd. Vergeet ook de factuur van de Makro met die lading koffie voor op kantoor niet!
 • Verkoopfacturen: Dit zijn al je facturen naar klanten. Zie ook mijn eerdere blog over BTW waarin is opgenomen welke eisen worden gesteld aan je factuur.
 • Bankafschriften: Maak periodiek een download van je banktransacties. Bij de meeste banken kun je namelijk niet onbeperkt een download maken, maar gaan deze bijvoorbeeld maximaal drie maanden terug. Wen jezelf aan dat je dit bijvoorbeeld iedere eerste werkdag van de maand doet.
 • Belastingdienst: Alle correspondentie met de belastingdienst over je aangifte BTW, IB, etc.
 • Permanent dossier: Documentatie die je voor lange tijd wilt bewaren, zoals aankoopcontracten van je bedrijfspand, contracten met klanten of leveranciers, arbeidsovereenkomsten van medewerkers.

Ik werk zelf met een vaste administratiedag, lees hier waarom dit werkt voor mij. Ik heb hier een checklist opgenomen zodat je kunt zien hoe vaak je wat moet bijhouden in je administratie.

Hoe bepaal je je uurtarief?

Wanneer je een te laag uurtarief bepaalt, houd je onder aan de streep te weinig over. Je hebt dan een heel jaar hard gewerkt en komt er vervolgens achter dat je vrijwel niets overhoudt. Dat is zonde! Maar ook een te hoog uurtarief kan ervoor zorgen dat je onvoldoende aansluit bij de marktvraag en daardoor klanten misloopt.

Het bepalen van je uurtarief is dan ook afhankelijk van twee factoren:

 • Vraag en aanbod in de markt;
 • De rekenkundige benadering van je uurtarief.

Het is niet mogelijk om alleen te kijken naar vraag en aanbod of alleen de rekenkundige benadering toe te passen. Wanneer je bijvoorbeeld sterk inzet op de marktprijs, kan het best zijn dat je uurtarief veel te laag is en je niet uitkomt met je kosten. Aan de andere kant kan een rekenkundige benadering veel te hoog zijn zodat deze niet aansluit op de marktvraag. Maar andersom kan dit natuurlijk ook het geval zijn. Daarom is het altijd goed om beide benaderingen samen te zien. 

Vraag en aanbod

Het principe van vraag en aanbod is één van de fundamenten van de economie. Hoe hoger de vraag en hoe lager het aanbod, hoe hoger de precies. Andersom werkt het precies zo. Hoe lager de vraag en hoe hoger het aanbod, hoe lager de prijs.

Het is daarom belangrijk om na te gaan hoe je jouw diensten in de markt zet en hoe deze in de markt staan. Hoe groot is de vraag naar jouw diensten? En hoe groot is de concurrentie? Heb je misschien unieke zaken voor op je concurrenten waardoor je meer kunt vragen dan je directe concurrenten?

Je komt erachter wat de marktprijs is, door bijvoorbeeld te overleggen met concurrenten of offertes op te vragen. Wil je meer weten over het principe van vraag en aanbod? Lees dan deze blog.

De rekenkundige benadering

Je rekenkundige uurtarief houdt er rekening mee dat je de kosten die je maakt volledig moet kunnen dekken door middel van je uurtarief. Daarnaast moet je de uren die je maakt die niet voor klanten zijn, ook kunnen dekken met de uren die je wél voor klanten maakt. Om dit te kunnen bepalen bereken je je uurtarief aan de hand van je overheadkosten en je percentage indirecte uren.

Stap 1: Bepaal je basissalaris

Bepaal eerst je basissalaris. Wil je weten hoeveel salaris je nodig hebt om privé uit te komen? Lees dan deze blog waarin ik met een praktisch 5-stappenplan aangeef hoe je inzicht krijgt in je persoonlijke financiën.

Stap 2: Bereken je overheadkosten

Je overheadkosten zijn je algemene kosten. Kosten die je hebt, ongeacht hoeveel klanten je hebt. Dit noemen we overhead of algemene kosten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kosten voor internet, telefoon, acquisitie, marketing, netwerkevents, software, boekhouder, pensioenopbouw, verzekeringen en belastingen. Tel al deze overheadkosten voor een heel jaar op bij je basissalaris voor een heel jaar. Je hebt nu je aangepast jaarsalaris.

Stap 3: Bepaal je directe uren

Niet alle uren die je maakt kun je aan klanten besteden, hoe graag je dat misschien ook zou willen. Van de 40 uur die je werkzaam bent in de week, ben je misschien 10 uur per week bezig met administratie, acquisitie, reiskosten etc. In dat geval heb je een direct percentage van 75% en een indirect percentage van 25%. Maar houd ook rekening met vakantie uren die je natuurlijk niet kunt factureren aan klanten.

Stap 4: Bereken je uurtarief

Je berekent vervolgens je uurtarief door je aangepast jaarsalaris (basissalaris + overheadkosten) te delen door je directe uren per jaar. Je hebt nu je rekenkundige benadering van je uurtarief. Let er wel op dat je in communicatie met klanten altijd aangeeft dat het gaat om bedragen exclusief BTW.

Rekenvoorbeeld berekening uurtarief

In onderstaand rekenvoorbeeld ga ik uit van een werkbare week van 40 uur, maar dit kun je natuurlijk aanpassen naar het aantal uren dat je per week werkzaam bent (direct + indirect).

Basissalaris 40.000 euro

Overheadkosten 15.000 euro

Aangepast basissalaris 55.000 euro

Uren per jaar: 52 weken * 40 uur = 2.080

Af: 25 vakantiedagen * 8 uur -200. Totaal beschikbare uren: 1.880 uur per jaar

Percentage direct 75% (1.880 * 75%) = 1.410 direct beschikbare uren per jaar

Uurtarief: 55.000 euro / 1.410 direct beschikbare uren per jaar = EUR 39 euro per uur exclusief BTW.

Wil je meer weten over de berekening van dit uurtarief? Lees dan deze blog.

Hoe regel je je pensioen als ondernemer?

Als ondernemer heb je niet automatisch een pensioen. Wanneer je op je oude dag meer wilt hebben dan de AOW, dan dien je hier zelf voorzieningen voor te treffen. Gelukkig heb je hiervoor heel veel opties.

1. Banksparen

Banksparen houdt in dat je je pensioen opbouwt door dit te storten in een lijfrentespaarrekening of een –verzekering. Dit bedrag staat vast en kun je niet tussentijds opnemen. Inleggen in een dergelijke spaarrekening is fiscaal voordelig. Maar over de uitkering wanneer je daadwerkelijk met pensioen bent, betaal je wel belasting via je inkomstenbelasting (Box 1).

2. Zelfstandig beleggen

Je kunt iedere maand een bepaald bedrag beleggen. Omdat beleggen voor de lange termijn is, is de kan groter dat je een mooi potje opbouwt (dit ten opzichte van zelf een spaarpotje opbouwen zoals in optie 3). Wil je meer weten over starten met beleggen? Lees dan deze blog of bekijk deze video:

3. Spaarpot

Heel eenvoudig is het zelfstandig opzetten van een spaarpot van je pensioen. Aan de ene kant is het minder risicovol omdat je spaarsaldo niet snel in waarde zal verminderen zoals wel het geval kan zijn bij beleggen. Maar aan de andere loop je bij een spaarpot, die je bijvoorbeeld op een spaarrekening hebt staan, wel het risico dat je het geld hiervan gaat opnemen. En dan ben je dus het geld van je pensioen aan het uitgeven.

4. Oudedagsreserve

Een fiscale oudedagsreserve houdt in dat je een bedrag van je winst mag halen die je reserveert voor je pensioen. De Belastingdienst bepaalt ieder jaar hoe hoog het bedrag is dat je hiervoor mag reserveren. Voor het jaar waarin je reserveert, levert dit je een voordeel op omdat je over een lagere winst uit onderneming belasting betaalt. Maar je betaalt wel over de uitkering op het moment dat je geld opneemt van je oudedagsreserve.

5. Collectief ondernemers pensioen

Sommige beroepsverenigingen hebben collectieve ondernemers pensioenvoorzieningen opgesteld. Deze zijn vanaf 2015 beschikbaar. Vraag hier naar bij je beroepsvereniging.

6. Beroeps- of bedrijfstakpensioenfonds

Sommige beroepen of bedrijfstakken hebben een verplichte aansluiting bij hun beroeps- of bedrijfstakpensioenfonds. Dit geldt bijvoorbeeld voor artsen of schilders.

7. Collectief pensioen bij je oude werkgever

Je hebt nog tien jaar de mogelijkheid om als startende ondernemer gebruik te maken van de pensioenregeling van je oud-werkgever. Erg voordelig is dit vaak niet, want als werknemer betaalde je alleen het werknemersdeel en als ondernemer betaal je zowel het werkgever als het werknemersdeel.

8. Aflossen op je hypotheek

Je pensioen in stenen stoppen brengt natuurlijk de nodige risico’s met zich mee op het moment dat je woning flink daalt in waarde. In de praktijk is het aflossen op de hypotheek echter een veel gebruikte methode voor ondernemers om te sparen voor hun pensioen. Bovendien is het vrij eenvoudig en geeft het ook een vrij gevoel.

9. Niets doen

Als ondernemer heb je de mogelijkheid om helemaal niets te doen en niets te regelen. Let er dan wel op dat je later alleen recht hebt op AOW.

Wil je meer achtergrondinformatie over je pensioen regelen als ondernemer? Lees dan deze blog.

Welke verzekeringen heb je nodig als ondernemer?

Welke verzekeringen zijn verplicht en welke verzekeringen zijn goed om te overwegen wanneer je start met ondernemen?

Ziektekosten- en arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als particulier is het verplicht om een ziektekostenverzekering af te sluiten. Het ondernemer zijn ontslaat je niet van deze plicht. Aanvullend kun je je als ondernemer verzekeren tegen ziekte en mogelijke arbeidsongeschiktheid. Deze arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers is niet verplicht. Veel ondernemers kiezen ervoor om deze niet af te sluiten vanwege de hoogte van de premies. Deze premie kan namelijk liggen tussen de 80 en 400 euro per maand, afhankelijk van je beroep, uitkeringsduur, wachttijd, hoogte van de uitkering etc. Voordat je direct zegt dat je geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit vanwege de kosten is het wel verstandig om de verschillende opties op een rij te zetten. Hoe lang kun je zonder inkomen? Ben jij de hoofdkostwinnaar? Hoeveel geld heb je achter de hand? Besluit op basis daarvan hoeveel risico je wilt lopen en of een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor jou verstandig is.

Bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Als particulier heb je een aansprakelijkheidsverzekering, maar deze dekt zeker niet zomaar alles van wat er in je onderneming gebeurt. Breng jij of een van je werknemers schade aan derden, dan kan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering uitkomst bieden. Heb je een beroep in de zakelijke dienstverlening? Overweeg dan ook zeker een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor wanneer een klant schade ondervindt door het advies dat jij of een van je werknemers heeft gegeven.

Bedrijfsvermogen verzekering

Heb je grote voorraden in het magazijn staan, dure transportmiddelen of veel geld in je kantoorpand zitten? Overweeg dan een bedrijfsvermogen verzekering waarmee je je verzekert tegen bijvoorbeeld diefstal of brand. Let wel op dat wanneer je significante investeringen doet voor je bedrijf, je dit ook bij je verzekering aangeeft om te voorkomen dat niet je complete vermogen is gedekt.

Kredietverzekering

Wanneer je te maken krijgt met wanbetalers, kan een kredietverzekering uitkomst bieden. Je maakt hierbij afspraken dat je (een gedeelte van) de openstaande bedragen terugkrijgt van de kredietverzekeraar. Hier zitten vanuit de kredietverzekeraar wel vaak strenge eisen aan verbonden waarbij je je moet houden aan verplichte termijn voor de eerste herinnering, tweede herinnering etc.

Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering beschermt je bij juridische problemen met klanten, leveranciers of personeel. Met deze verzekering dek je bijvoorbeeld advocaatkosten, deurwaarderskosten en proceskosten. De rechtsbijstandverzekering die je als particulier hebt afgesloten, is vaak onvoldoende voor je onderneming.

Goederentransportverzekering

Met name interessant als je bijvoorbeeld een webshop hebt waarbij je spullen levert aan klanten. Met een goederentransportverzekering zijn je goederen namelijk verzekerd tijdens het vervoer. Dit geldt op het moment dat je zelf de goederen vervoert of door een transporteur laat doen. Check wel even met je transporteur of zij voldoende verzekerd zijn voor schade aan de goederen voordat je iets afsluit. Het zou zonde zijn als je dezelfde goederen dubbel verzekert.

Wil je meer informatie over verzekeringen voor ondernemers? In deze blog leg ik het verder uit.

Tot slot

Ga je binnenkort starten met ondernemen? Gefeliciteerd! Ondernemen is echt ontzettend gaaf om te doen. Laat je vooral niet ontmoedigen door wat je allemaal moet regelen. Zeker in het begin kan het lijken alsof er ontzettend veel op je af komt. Maar wanneer je dit eenmaal op de rit hebt staan, begint het leuke aan dit avontuur echt.

Wil je nog meer praktische informatie, over bijvoorbeeld het invullen van je eerste aangifte, het opstellen van je eerste factuur en nog veel meer praktische (reken)voorbeelden? Dat en meer beschrijf ik allemaal in het e-book ‘De praktische gids voor startende ondernemers’.

start je eigen bedrijf