Toen ik besloot te gaan ondernemen, kreeg ik van veel mensen te horen hoe stoer ze het wel niet vinden. Maar diep van binnen vond ik het ontzettend eng en had zoveel mogelijk alle risico’s afgedekt. Waarom dat juist gezorgd heeft voor het succes van mijn bedrijf, lees je in deze blog. 

Onderzoek

Deze zomer las ik in Psychologie Magazine een interview met organisatiepsycholoog Adam Grant. Hierin vertelt hij onder andere dat uit onderzoek blijkt dat ondernemers die in het diepe springen veel vaker failliet gaan dan ondernemers die voorzichtiger zijn.

Het is zelfs zo dat ondernemers die hun bedrijf starten terwijl ze nog in loondienst zijn, 33 procent minder kans hebben op een faillissement.

Zelf ben ik mijn bedrijf ook gestart terwijl ik nog een loondienst baan had. Ik wist precies hoeveel ik met mijn bedrijf moest verdienen om mijn baan op te kunnen zeggen en op hetzelfde niveau te kunnen blijven leven. 

Daarnaast hield ik goed (en dat doe ik nog steeds met een sales funnel), hoeveel geld er nu binnenkomt, maar ook in de toekomst.

Bovendien ben je als accountant van nature risico-avers, dat maakt je ook tot een goede accountant. Allemaal geen zaken waarvan je op voorhand zou zeggen dat het goede eigenschappen zijn om te gaan ondernemen. Maar als ik de woorden van Grant moet geloven, is de kans dus een stuk kleiner dat ik failliet ga.

Defensief pessimisme

Ondernemers die ik spreek zijn vaak uitsluitend positief. Het gaat fantastisch met hun bedrijf en ze zien alles door een roze bril. Als accountant was dit voor mij vaak een bijzonder fenomeen. Want hoe kun je nu zo positief zijn, terwijl je cijfers een heel ander verhaal vertellen?

Ik besloot dat dit hoorde bij het ‘ondernemer-zijn’. Ook deze mythe klopt niet volgens Grant. Want als je vooraf wat angstig bent ingesteld, kan dit juist voor betere prestaties zorgen. Wanneer je je vooraf instelt op een mislukking, wordt dit defensief pessimisme genoemd.

In je hoofd speel je alvast het worst-case scenario af en je denkt dat er niets goed zal gaan. Lijkt niet heel erg ‘ondernemer’, maar door deze instelling heb je 30 procent meer kans om een goede prestatie te leveren.

Je bereid je namelijk veel beter voor wanneer je bang bent om af te gaan. Door het inbeelden van worst case scenario’s kun je bovendien vooraf al anticiperen op zaken die mis kunnen gaan zodat je je hierop kunt voorbereiden.

Natuurlijk is het dan wel nog zaak dat je het ook echt doet. Dat je je niet zo laat leiden door je pessimisme dat er helemaal niets meer uit je handen komt.

Af en toe denk ik ook wel eens ‘poe, ik weet niet of dit gaat lukken’. En uiteindelijk blijkt dat soms net de drijfveer te zijn die ik nodig heb.

En nu?

Herken jij één van deze eigenschappen? Was jij ook bang om te starten met je onderneming? Hoe ben je daarmee omgegaan? Zijn er nog angsten die je tegenhouden om je bedrijf te starten? Ik ben heel benieuwd! Laat het me weten via een reactie op social media.

Wil je zeker weten dat alles goed gaat bij de start van je bedrijf? Ik schreef ‘De praktische gids voor startende ondernemers’, die vanaf nu te koop is. Hierin geef ik praktische tips met (reken)voorbeelden op het gebied van belastingen, administratie en zakendoen zodat je alles wat weet voor je eerste ondernemersjaar relevant is.

De praktische gids voor startende ondernemers - the happy financial