Heb je mooie plannen om een eigen bedrijf op te gaan starten, dan kom je vroeger of later altijd bij dezelfde vraag uit: ‘Waar haal ik het geld dat ik hiervoor nodig heb eigenlijk vandaan?’. Kun je een bedrijf alleen opstarten als je een flink bedrag achter de hand hebt, of zijn er meer manieren om toch aan de slag te gaan?

Wat voor soort bedrijf wil je beginnen?

Voor je echt kunt weten hoeveel geld je precies nodig gaat hebben voor je onderneming, moet je weten wat voor soort bedrijf je eigenlijk op wil gaan starten. De bedrijfsvorm en het soort bedrijf dat je gaat opstarten, bepalen voor een groot deel hoeveel budget je nodig zal gaan hebben.

Het overgrote deel van de nieuwe ondernemingen die zich jaarlijks inschrijven bij de Kamer van Koophandel, zijn eenmanszaken. ZZP’en is hot, en dagelijks zijn er nieuwe ondernemers die de stap wagen en hun eenmanszaak het levenslicht laten zien.

Als eenmanszaak kunnen de kosten die je noodzakelijk moet maken om je bedrijf van start te laten gaan enorm meevallen. Over het algemeen is het niet nodig om een bedrijfsruimte te financieren, wat meteen een grote kostenpost minder is. Of financiering aanvragen noodzakelijk is, of dat je het ook met eigen middelen af kan, hangt af van de werkzaamheden die je gaat verrichten. In veel beroepen kom je met een laptop en een telefoon een heel eind, terwijl bijvoorbeeld een klusser die als zelfstandige aan de slag moet flink zal moeten investeren in de juiste machines en gereedschappen.

Waar haal je het geld vandaan?

Vrijwel ieder bedrijf, klein of groot, heeft een startkapitaal nodig om te kunnen beginnen. Gaat het om een telefoon en een laptop, zoals eerder benoemd, dan kan dit vaak van spaargeld betaald worden. Neemt het aantal goederen dat gekocht moet worden toe, en daarmee ook de kosten (denk aan de klusser), dan wordt het wellicht al lastiger.

Er zijn verschillende manierem om aan geld te komen om een bedrijf op te kunnen starten. Is het eigen spaargeld niet toereikend, dan is er wellicht een familielid dat je een (renteloze) lening of gift wil verstrekken. Dit kan een fijne oplossing zijn, maar niet iedereen vindt het prettig om familie op deze manier bij de zaken te betrekken. Als het mis gaat, kom je je schuldeisers op iedere verjaardag weer tegen, dat kan lastig zijn. Een bedrijfslening aanvragen kan in dat geval een goede oplossing zijn. Zeker als uit berekeningen duidelijk wordt dat je deze op een redelijke termijn weer af kunt betalen, kan dit ‘extra geld’ ervoor zorgen dat je je bedrijf op een goede manier op kunt starten, zodat je snel aan de slag kunt en geld kunt gaan verdienen met je eigen bedrijf.

Foto: Prisca Visser