Mijn blogs zijn er tot nu toe voornamelijk op gericht om geld te besparen en je financiën op orde te krijgen. Maar wat nu als je echt geld over hebt? En je wilt gaan beleggen? Waar moet je dan aan denken? En welke stappen moet je eerst zetten voordat je kunt beginnen met beleggen? Ik zet mijn tips voor je op een rijtje. 

1. Zorg voor een noodpotje

Voordat je ook maar denkt aan beleggen, is het zaak om een noodpotje te vormen. Ik heb eerder al verteld dat ik geen fan ben van sparen om te sparen’. Maar een noodpotje vormen is wel degelijk handig. En zeker een must wanneer je aan beleggen denkt.

Beleggen doe je namelijk voor de langere termijn om er voldoende rendement uit te kunnen halen. En in die termijn gaan er ongetwijfeld dingen kapot of gebeuren onverwachte zaken waar je gewoon geld aan moet uitgeven (en dan bedoel ik niet die ene blouse die je écht nodig hebt, maar ‘wasmachine-nodig’).

Dus bepaal een bedrag dat je nodig hebt als noodpotje en zorg dat je dit weg zet. Op deze manier kun je ook relaxter beginnen aan je beleggingsavontuur.

2. Zorg dat je schuldenvrij bent

Voor een schuldenvrij leven heb ik al eerder gepleit. Maar zeker als je denkt aan beleggen, is het aflossen van je schulden voorafgaand aan je eerste belegging echt een must. Want op een schuld van EUR 1.000 betaal je al snel 15% rente (bijvoorbeeld bij je creditcard of persoonlijke lening). Dit is EUR 150 per jaar. Andersom: Een belegging met een rendement van 15% haal je niet zo snel. Met het aflossen van je schulden verdien je dus per saldo meer dan het geld in een belegging steken. Wil je weten hoe ik schuldenvrij ben geworden? Lees het hier.

3. Ken je cash flow

Aan het eind van de maand geld overhouden is één ding. Maar structureel geld overhouden is weer iets heel anders. Weet je hoeveel je iedere maand overhoudt? En hoeveel je iedere maand dus in je belegging kunt stoppen? Hiervoor heb je een goede cash flow nodig. Op deze manier weet je waar je geld heen gaat. Niet alleen komende maand, maar ook de daaropvolgende maanden. Wil je weten hoe je een cash flow overzicht opstelt? Bekijk dan mijn eerdere blog (met Excel bestand!).

Mijn tip: Neem niet iedere maand je volledige overtollige liquide middelen op in je belegging. Stel dat je iedere maand echt EUR 500 over hebt, neem dan bijvoorbeeld EUR 400 op in je belegging. Zo heb je iedere maand ook nog een klein beetje ‘lucht’ in je financiën.

4. Stel doelen op

Bij beleggen komt altijd een ‘gok-factor’ kijken, met alle (financiële) risico’s die daarbij horen. Zorg daarom dat je vooraf je doelen hebt opgesteld. Met hoeveel rendement ben je tevreden? Hoeveel risico wil je lopen? Hoeveel geld wil je in je beleggingen steken?

Zet deze doelen ook op papier. Op deze manier kun je er periodiek op terugkijken. Dan weet je weer of je aan het beleggen bent binnen je eerder opgestelde doelen. En kun je tijdig bijsturen als dat nodig blijkt.

5. Leer beleggers-basics

Beleggen heb je in allerlei vormen en maten. Tegenwoordig hoef je niet eerst meer een giga bankrekening te hebben om te kunnen beleggen. Instanties kunnen voor je beleggen. Je hebt tal van apps die het je makkelijk maken. Maar hoeveel geld je ook in je belegging gaat steken, in welke vorm dan ook: Leer de basics van beleggen!

Om zonder enige kennis van zaken te gaan beleggen, kan heel erg gevaarlijk zijn. Beleggen brengt namelijk altijd financiële risico’s met zich mee en het is belangrijk om te weten wat je precies aan het doen bent.

Als je gebruik maakt van een beleggingsadviseur, zorg dan dat zij het jou heel duidelijk uit kunnen leggen. Het is jouw geld en het is hun taak om ervoor te zorgen dat je het 100% snapt. Als er iets ook maar niet duidelijk is, blijf dan doorvragen tot je zeker weet dat je het snapt.

En nu?

Vragen? Heb je zelf ervaring met beleggen? Wat zijn jouw tips? Let me know.

Follow my blog with Bloglovin

Beleggingsstrategie