Een maandelijks en jaarlijks budget maken is één ding, een heel belangrijk ding zelfs. Maar hoe zorg je er nu voor dat je nooit meer bij een kassa staat en de pinautomaat bliept ‘saldo ontoereikend’? Hoe weet je nu op welk moment van de maand de mogelijkheid bestaat om die grotere uitgaven te doen?

Ik gebruik daarvoor een cash flow overzicht, oftewel een liquiditeitsprognose. In deze blog leg ik uit waarom ik het fijn vind om een dergelijk overzicht te gebruiken, hoe ik deze heb opgesteld en hoe je deze zo optimaal mogelijk kunt inzetten. 

Waarom een liquiditeitsoverzicht?

Vanuit je maandelijkse en jaarlijkse budget weet je inmiddels hoeveel je iedere maand overhoudt. Het enige wat hierin niet is opgenomen, is op welke dag bijvoorbeeld je hypotheek wordt afgeschreven, of op welke dag je je salaris krijgt.

In mijn geval, en ik denk dat dat geldt voor een groot deel van jullie, wordt de hypotheek afgeschreven op de eerste van de maand en krijg ik mijn salaris rond de 24e van de maand. Dat zijn ruim drie weken die je moet overbruggen nadat je hypotheek is afgeschreven totdat je weer salaris krijgt. Om te voorkomen dat je bijvoorbeeld een grote uitgave doet vlak voordat je hypotheek wordt afgeschreven, stel je een liquiditeitsoverzicht op.

Maar je kunt je liquide middelen ook voor je laten werken. Zo wordt bijvoorbeeld de creditcard pas vaak aan het einde van de daaropvolgende maand afgeschreven. Hier kun je dus op inspelen. Hoe meer inzicht je hebt in de data van je transacties, hoe makkelijker dit iedere maand wordt. Je weet dus altijd hoeveel geld je nog over hebt en wanneer je het weer kunt uitgeven. Uiteindelijk met als doel dat je je geen zorgen meer hoeft te maken over je huidig saldo op je bankrekening.

Hoe stel ik een liquiditeitsoverzicht op?

Ik heb veel variaties gehad van mijn liquiditeitsoverzicht. Dit begon met een basic Excel overzicht met daarin de  huidige stand van mijn bank, vervolgens een totaaloverzicht van alle verwachte inkomsten en uitgaven. Inmiddels is het een sophisticated overzicht met draaitabellen, watervallen, verticaal zoekfuncties, vergelijkingen en verbandscontroles.

Dat laatste wil ik je nog niet aandoen, dus we beginnen met een eenvoudig Excel model. In de toekomst van the happy financial zal ik verder gaan met deze Excel bestanden en ze verder uitbouwen voor jullie. Maar laten we bij het begin beginnen, zoals ik destijds ook begonnen ben.

  1. Je huidig saldo. Schrijf je verschillende bankrekeningen naast elkaar op, inclusief spaarrekeningen en creditcards.
  2. Transacties. Vanuit je maandelijks budget weet je welke transacties je hebt iedere maand. Begin bij vandaag en schrijf je verwachte transacties op. Als je dus begint op 1 januari, heb je je saldo van je bankrekening, met daarin je eerste uitgaven van die maand, bijvoorbeeld je hypotheek of huur. Schrijf zo nauwkeurig mogelijk op op welke datum geld wordt afgeschreven en waarvoor. Doe dit natuurlijk ook met je inkomsten.
  3. Tel door. Werk vanuit je huidig banksaldo en muteer dit met het bedrag van je transactie (in onderstaande Excel bijlage heb ik de formules er al voor je ingezet). Hiermee zie je dus wat je huidig saldo is op bijvoorbeeld de tiende van de maand op je verschillende bankrekeningen. Dit is je liquiditeitsoverzicht. Je kunt hiermee zo ver doorgaan als je wilt. Of je maakt het alleen voor deze maand, of je trekt hem meteen door voor twee maanden of zelfs een jaar. Maar je liquiditeitsoverzicht is in principe af (niet moeilijk toch?).
  4. Analyseer. Kijk nu naar je liquiditeitsoverzicht. Analyses die ik zelf altijd maak zijn:
    1. Waar ga ik de min in? Ik heb in het bestand aangegeven dat als het banksaldo gedurende de maand onder de nul zakt, deze rood kleurt. En omdat ik niet in het rood kan staan (zie hier waarom niet), is dit foute boel en moet ik actie ondernemen.
    2. Waar kan ik nog schuiven? Met name van belang op het moment dat ik onder mijn minimum zak (zie punt 1). Zijn alle uitgaven vast? Of zijn er ook zaken die ik later kan betalen? Moet ik deze maand een bedrag van mijn spaarrekening overboeken naar mijn lopende rekening?
    3. Hoeveel kan ik sparen? Gedurende de maand heb je op een bepaald punt een minimum bereikt (dat als het goed is meer 0 euro). Dit bedrag boek ik altijd over naar mijn spaarrekening. Ik weet namelijk dat ik dit bedrag deze maand niet meer nodig heb.

Maak je zelf als een liquiditeitsoverzicht of iets dat erop lijkt? Hoe houd jij bij hoeveel geld je nog hebt en hoeveel je nog kunt uitgeven in de rest van de maand?

Excel bestand:

Liquiditeitsoverzicht – the happy financial

En nu?

Gebruik je ook al een soort van liquiditeitsoverzicht? Of gebruik je één van de apps die worden aangeboden van je bank hiervoor? Hoe houd jij overzicht in je financiën?

Follow my blog with Bloglovin