Toen ik mij eindelijk eens als beginnend ondernemer inschreef bij de KvK, voelde het alsof ik de grootste stap al gezet had. Ik had al een aantal jaar een website geld101 en ik dacht dat ik wel wat wist van financiën. Ook was ik nu officieel ondernemer, toch? Dat klopte, maar ik kwam er al snel achter dat er veel meer bij kwam kijken dan een KvK-nummer. Plotseling moest ik nadenken over boekhouden voor zzp’ers, btw-aangiftes en de keine ondernemersregeling (KOR). Maar waar begin je?
Je eerste stappen als zzp’er
Als je net zzp’er bent, vraag je je misschien af: moet ik écht een boekhouding bijhouden? Het antwoord is volmondig ja. Al die bonnetjes, facturen en inkomsten moeten ergens samenkomen, en een goed begin scheelt een hoop stress bij de belastingaangifte. Maar hoe doe je dat als je, net als ik, geen kaas hebt gegeten van boekhouden? Voor mij was het een kwestie van zoeken naar toegankelijke uitleg en praktische tools. Allereerst ben ik twee verschillende boekhoudsystemen gaan testen en koos ik daarna degene die mij het makkelijkst leek. Daarnaast ging ik online op zoek naar meer informatie over het houden van een administratie, het doen van de btw-aangifte etc.
Websites zoals deze hebben me daarbij enorm geholpen. De artikelen op The Happy Financial zijn zo geschreven dat je niet eerst een studie hoeft te volgen maar het is juist duidelijk beschreven. Er zijn zelfs templates die je kunt downloaden, zodat je zeker weet dat je geen belangrijke stap mist!
Wel of geen KOR: mijn afweging
Een van de eerste vragen die je tegenkomt, is: “Moet ik me aanmelden voor de KOR?” In mijn geval was dat niet nodig, omdat ik vooral zakelijk factureer. Maar voor ondernemers die regelmatig aan particulieren factureren en een omzet verwachten onder de €20.000, kan het een uitkomst zijn. Het artikel over de KOR hielp me om snel een weloverwogen beslissing te nemen zonder uren aan onderzoek te hoeven doen.
Voorkom fouten: praktische tips voor je boekhouding
- Btw-aangifte niet vergeten
Begin met een goede gewoonte door elk kwartaal op tijd je btw-aangifte te doen. Ik noteer de deadlines gewoon in mijn agenda zodat ik het niet vergeet! - Bereid je voor op de inkomstenbelasting
Het einde van het jaar kan stressvol zijn als je niet voorbereid bent. Dankzij The Happy Financial weet ik nu precies welke kosten ik kan aftrekken en wat ik opzij moet zetten voor de belasting zodat ik niet voor verrassingen kom te staan. - Slim gebruikmaken van kortingen en subsidies voor zzp’ers
Wist je dat er speciale kortingen en subsidies zijn voor ondernemers? Dit artikel heeft een handig overzicht van manieren om als zzp’er kosten te besparen, wat zeker het lezen waard is.
Kleine fiscale regels die het verschil maken.
Als beginnend ondernemer ontdek ik steeds weer nieuwe regels en mogelijkheden die ik in mijn boekhouding kan meenemen. Waar ik in het begin dacht dat alleen mijn inkomsten en uitgaven bijhouden genoeg was, leer ik nu dat er ook heel wat kosten aftrekbaar zijn. Denk aan reiskosten, zakelijke telefoonrekeningen, en zelfs een werkplek aan huis! Elke keer dat ik weer zo’n regel ontdek, valt er bijna letterlijk een kwartje — en het is meteen voelbaar op de balans. Natuurlijk ben ik nog steeds lerende en kom ik telkens nieuwe dingen tegen, maar met elke tip krijg ik iets meer grip op mijn financiën. Ik blijf steeds nieuwe inzichten opdoen in wat ik als zzp’er allemaal mag en moet. Het is een beetje alsof je een puzzel legt — elke tip zorgt ervoor dat ik wat meer overzicht krijg over mijn financiën.
Volg The Happy Financial voor slimme tips
Tijdens mijn zoektocht naar tips om mijn administratie als zzp’er goed bij te houden ontdekte ik ook de socials van The Happy Financial. Zij deelt daar regelmatig handige tips, soms over onderwerpen waar ik zelf nog niet aan had gedacht. Bijvoorbeeld, de updates over de nieuwe regels die eraan komen voor zzp’ers of veelgemaakte fouten die zzp’ers maken. Heel handig want zo voorkom ik dus die fouten en ben ik voorbereid op de veranderingen die gaan komen.
Boekhouden en een administratie bijhouden als beginnend zzp’er kan intimiderend zijn, maar het hoeft geen doolhof te zijn. Met betrouwbare bronnen, zoals de informatie die Marjan op deze website deelt, kom je al een heel eind. Laat je niet ontmoedigen door de regels en aangiftes. Uiteindelijk geeft het inzicht in je cijfers je juist de kracht om met vertrouwen te ondernemen! Zorg dat je zelf op zoek gaat naar de juiste informatie of laat je informeren door een betrouwbare financieel adviseur.
Dit artikel is geschreven door Marianne van Geld101.nl