Als startende zzp’er ben je ongetwijfeld op zoek naar manieren om je administratie zo eenvoudig mogelijk te houden en belastingvoordelen te benutten waar dat kan. Een van de regelingen die speciaal is ontworpen om kleine ondernemers te ondersteunen, is de Kleine Ondernemersregeling, oftewel de KOR. In dit artikel geef ik een uitgebreid overzicht van wat de KOR inhoudt, de voordelen en nadelen ervan, en hoe je je kunt aanmelden of afmelden. Ook bespreken we wat er gebeurt als je boven de omzetgrens van 20.000 euro komt en wat er na drie jaar KOR verandert.
Wat houdt de KOR in?
De Kleine Ondernemersregeling (KOR) is een belastingregeling voor kleine ondernemers in Nederland die in 2020 is vernieuwd. De regeling is bedoeld om administratieve lasten te verlichten voor ondernemers met een relatief lage omzet. Als je in een kalenderjaar niet meer dan 20.000 euro omzet, kun je deelnemen aan de KOR. Wanneer je gebruikmaakt van deze regeling, hoef je geen btw (omzetbelasting) te berekenen aan je klanten, geen btw-aangifte te doen, en kun je de door jou betaalde btw op zakelijke kosten niet aftrekken. Het is dus echt een btw-vrijstelling.
Let op! Als KOR deelnemer ben je niet verplicht om facturen te sturen. Maar een zakelijke klant zal hier wel om vragen. Zet dan GEEN 0% btw op je factuur, maar een btw. Vermeld op je factuur de volgende zin: ‘Factuur vrijgesteld van OB o.g.v. artikel 25 Wet OB‘.
Wat zijn de voordelen van de KOR?
De KOR biedt verschillende voordelen, vooral voor zzp’ers en kleine ondernemers die nog in de opstartfase zitten of die bewust klein willen blijven. De belangrijkste voordelen zijn:
1. Verminderde administratieve lasten
Een van de grootste voordelen van de KOR is dat het je administratieve lasten aanzienlijk vermindert. Als je deelneemt aan de KOR, hoef je geen btw-aangifte meer te doen, wat je tijd en geld kan besparen. Je hoeft ook geen btw te berekenen over je facturen, wat het facturatieproces eenvoudiger maakt.
Let op: als KOR deelnemer ben je alleen vrijgesteld van btw, niet van Inkomstenbelasting. Deze aangifte Inkomstenbelasting moet je altijd nog doen als ondernemer.
2. Prijsvoordeel voor klanten
Omdat je geen btw in rekening hoeft te brengen, kunnen je producten of diensten voor klanten aantrekkelijker geprijsd zijn. Dit kan vooral interessant zijn als je werkt met particulieren of bedrijven die zelf geen btw kunnen aftrekken, zoals onderwijsinstellingen of zorgorganisaties.
3. Stimulans om klein te blijven
Voor zzp’ers die er bewust voor kiezen om hun bedrijf kleinschalig te houden, biedt de KOR een stimulans om onder de omzetgrens van 20.000 euro te blijven. Dit kan gunstig zijn als je bijvoorbeeld naast je onderneming nog een parttime baan hebt of als je werk combineert met andere verplichtingen.
Wat zijn de nadelen van de KOR?
Hoewel de KOR voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen die je moet overwegen voordat je besluit deel te nemen:
1. Geen recht op btw-aftrek
Het grootste nadeel van de KOR is dat je geen btw kunt aftrekken op je zakelijke kosten. Dit betekent dat als je investeringen doet of veel zakelijke kosten maakt, je de btw die je betaalt niet kunt terugvragen bij de Belastingdienst. Dit kan vooral nadelig zijn als je bijvoorbeeld veel materiaal moet inkopen of dure apparatuur aanschaft.
2. Beperking van je omzet
De KOR is alleen van toepassing als je omzet onder de 20.000 euro per kalenderjaar blijft. Als je verwacht dat je omzet boven dit bedrag uitkomt, is de regeling wellicht niet geschikt voor jou. Je moet dan namelijk btw gaan afdragen vanaf het moment dat je de omzetgrens overschrijdt, wat onverwachte kosten met zich mee kan brengen.
3. Minder aantrekkelijk voor zakelijke klanten
Als je voornamelijk zakendoet met andere ondernemers die btw kunnen aftrekken, kan de KOR minder aantrekkelijk zijn. Je zakelijke klanten kunnen de btw die jij hen in rekening zou brengen namelijk als voorbelasting aftrekken. Als je geen btw berekent, heeft dat geen financieel voordeel voor hen, terwijl het voor jou een nadeel kan zijn als je zelf geen btw kunt aftrekken.
Hoe kan ik me aanmelden voor de KOR?
Als je besluit dat de KOR geschikt is voor jouw onderneming, kun je je eenvoudig aanmelden bij de Belastingdienst. Hier zijn de stappen die je moet volgen:
1. Controleer de voorwaarden
Om deel te kunnen nemen aan de KOR, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:
- Je onderneming is in Nederland gevestigd.
- Je omzet bedraagt niet meer dan 20.000 euro per kalenderjaar.
- Je bent een eenmanszaak, vof, maatschap, of bv.
2. Aanmeldprocedure
Je moet je minimaal vier weken vóór de start van het nieuwe kwartaal aanmelden voor de KOR. Dit doe je sinds oktober 2024 via Mijn Belastingdienst Zakelijk.
3. Start van de regeling
Als je aanvraag wordt goedgekeurd, ga je vanaf het eerstvolgende kwartaal deelnemen aan de KOR. Je krijgt bevestiging van de Belastingdienst dat je deelneemt aan de KOR. Je mag dan geen btw meer in rekening brengen aan je klanten en je hoeft geen btw-aangifte meer te doen.
Wat nu als ik toch boven de 20.000 euro omzet kom?
Als je deelneemt aan de KOR en je omzet in een kalenderjaar toch boven de 20.000 euro uitkomt, moet je vanaf dat moment weer btw in rekening brengen en aangifte doen. Dit betekent dat je vanaf de overschrijding van de grens btw moet afdragen over alle omzet die je vanaf dat moment genereert.
Voorbeeld:
Stel, je hebt in de eerste elf maanden van het jaar een omzet van 18.000 euro. In december ontvang je een grote opdracht ter waarde van 3.000 euro, waardoor je totale omzet op 21.000 euro uitkomt. Vanaf het moment dat je die 20.000 euro bereikt, moet je voor de resterende 1.000 euro omzet btw in rekening brengen en afdragen. De factuur van 3.000 euro reken je dan met btw. De facturen van de eerst 18.000 euro verander je niet. Deze blijven zonder btw.
Daarnaast moet je je afmelden voor de KOR. Je kunt dit doen door het formulier ‘Afmelding kleineondernemersregeling’ in te dienen bij de Belastingdienst.
Wat gebeurt er na 3 jaar KOR?
Als je gedurende drie jaar deelneemt aan de KOR en je omzet blijft binnen de grens van 20.000 euro, kun je na die periode gewoon doorgaan met de regeling. Er is geen automatische uitschrijving na drie jaar; de regeling blijft van kracht zolang je aan de voorwaarden voldoet. Wel is het verstandig om regelmatig te evalueren of de KOR nog steeds de beste keuze is voor je onderneming, vooral als je verwacht dat je omzet zal toenemen.
Hoe kan ik me afmelden voor de KOR?
Als je wilt stoppen met de KOR, bijvoorbeeld omdat je omzetverwachtingen zijn veranderd of omdat je weer btw wilt kunnen aftrekken, kun je je afmelden bij de Belastingdienst. Ook afmelden gaat vanaf oktober 2024 via Mijn Belastingdienst Zakelijk. De KOR is gewijzigd per 1 januari 2025. Vanaf 1 januari 2025 ben je, na afmelding van de KOR, alleen uitgesloten van deelname voor de rest van het lopende jaar waarin je je afmeldt en het jaar erop. Voorheen gold dat je na afmelding pas na 3 jaar weer opnieuw kon deelnemen. Je dus sneller weer deelnemen na afmelding.
Conclusie
De Kleine Ondernemersregeling (KOR) kan een aantrekkelijk instrument zijn voor startende zzp’ers of kleine ondernemers met een beperkte omzet. Het vermindert de administratieve lasten en kan in sommige gevallen een prijsvoordeel opleveren voor je klanten. Echter, het is belangrijk om de nadelen, zoals het verlies van het recht op btw-aftrek, goed af te wegen. Het aanmelden voor de KOR is eenvoudig, maar je moet ook goed opletten als je omzet onverwacht de grens van 20.000 euro overschrijdt. Ook is het belangrijk om te weten dat je na drie jaar niet automatisch wordt uitgeschreven en dat je op elk moment kunt besluiten om je af te melden als de regeling niet langer voordelig voor je is.
Met deze informatie kun je een weloverwogen beslissing maken of de KOR geschikt is voor jouw situatie. Succes met je onderneming!