Bang voor het gebruiken van een creditcard? Ik ken nog steeds heel veel mensen met een grote angst voor de creditcard. Bang voor over-spending, gebrek aan inzicht. Als financial vind ik het natuurlijk geweldig om te horen dat mensen graag inzicht willen hebben in hun financiën (zie ook deze blog), maar een fobie voor de creditcard is echt niet nodig. 

Hoe werkt een creditcard

Een lopende rekening is een debet card. Dit houdt in dat je eerst zelf geld op je rekening stort, waarna je dit kunt gebruiken om te betalen in de winkel.

Een creditcard werkt precies andersom. Je begint met een saldo van niks, koopt eerst je spullen en betaalt achteraf. Een keer per maand krijg je vervolgens van een afschrift, die je betaalt vanaf je lopende rekening.

Wat betaal je voor een creditcard

De angst voor creditcards komt volgens mij ook door verhalen over torenhoge rentes die je moet betalen.. Maar: Deze rente betaal je alleen als je je afschrift van die maand niet volledig betaalt! Als je iedere maand gewoon het volledige bedrag betaalt, betaal je namelijk helemaal geen rente. Dat wil een creditcardmaatschappij natuurlijk liever niet, want daar verdienen zij hun geld mee.

Verder betaal je jaarlijks een vast bedrag, net als bij een lopende rekening van de bank. Meestal is dit een bedrag tussen de 15 en 25 euro per jaar.

Hoe ga je om met een creditcard

Ik behandel mijn creditcard net zoals een lopende rekening. In mijn financiële overzichten staan de mutaties dan ook gewoon tussen de overige rekeningen. Alle creditcardmaatschappijen hebben tegenwoordig een app waarop je dagelijks kunt zien wat je uitgaven zijn en wat je saldo is.

Daarnaast betaal ik iedere maand het volledig openstaande bedrag. Hierdoor voorkom ik dat ik rente moet betalen. Ik doe dus niet aan gespreid betalen. Ik houd er wel iedere maand rekening mee dat aan het eind van de maand een bedrag afgeschreven wordt. Creditcards gekoppeld aan een bank schrijven vaak automatisch het volledige bedrag van je rekening zodat je niet het risico van rente loopt.

Ik heb eind 2016 eindejaars-specials geschreven, waarin ik ook een langere blog schreef over het opstellen van een liquiditeitsoverzicht, waarin de creditcard een grote rol speelt.

Wat is het voordeel van een creditcard

Steeds meer websites en winkels accepteren creditcards. Sterker nog: Sommige websites (met name voor vliegtickets en vakanties) en in landen zoals Amerika, zijn creditcards meer regel dan uitzondering.

Nog een voordeel: Bij de meeste creditcards spaar je met iedere bestede euro punten. Met deze punten kun je dan vliegtickets kopen, mooie nieuwe schoenen bij de Bijenkorf kopen,…

Natuurlijk: als je je niet comfortabel voelt bij het gebruik van een creditcard, moet je je vooral niet verplicht voelen deze te gebruiken. Maar als je er wel graag een wilt gebruiken, maar niet durft, hoop ik dat ik die angst heb kunnen wegnemen.

Gebruiken jullie voornamelijk je creditcard? Of nog het meeste via de lopende rekening?

Follow my blog with Bloglovin